Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Eero Junkkaala: ”Tutkimuksen päälinja osoittaa, että Raamattu on historiallisesti totta”

 

Kuva Sari Savela

Eero Junkkaalan uutuuskirja Arkeologian aarteita kertoo uusimmista Raamattuun liittyvistä arkeologisista löydöistä. Teos tarjoaa myös vinkkejä arkeologian soveltamiseksi hartauselämään.

Teologian tohtori Eero Junkkaala kiinnostui arkeologiasta vuosikymmeniä sitten. Tuolloin hän opetti Raamattua Suomen Raamattuopistossa.

– Aapeli Saarisalo sanoi, että arkeologia todistaa Raamatun paikkansapitävyyden, kun taas teologinen tiedekunta sanoi, että arkeologia ei todista mitään. Halusin selvittää, miten asia on.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Junkkaala on ollut innostunut arkeologiasta noista ajoista asti. Hän on osallistunut 20 kesänä kaivauksiin Israelissa ja tehnyt aiheesta Åbo akademin teologiseen tiedekuntaan väitöskirjan. Vastaväittäjänä toimi israelilainen arkeologi.

– Asia ei ole suoraan niin, että kaikki arkeologian löydöt osoittaisivat Raamatun historiallisesti todeksi. Mutta kyllä tutkimuksen selvä kumulatiivinen tulos, eli löytöjen kokonaisuus, puhuu sen puolesta, Junkkaala erittelee.

– Ajoittain tulee vastaan tuloksia, jotka eivät käy Raamatun kanssa yksiin. Silloin pitää miettiä, onko vika tutkimuksessa vai Raamatun tulkinnassa.

”Sensaatiomaisia löytöjä” tehdään Junkkaalan mukaan harvoin, mutta niitäkin on tehty.

– Näitä ovat olleet esimerkiksi kuningas Daavidiin liittyvät löydöt. Arkeologit ja teologit epäilivät pitkään Vanhan testamentin kuvaamien Daavidin kuningaskunnan suuruuden ja rikkauksien todenperäisyyttä. Jerusalemista ja sen lähettyvillä tehdyissä kaivauksissa on löydetty kuitenkin kaksi suurta kaupunkia, jotka osoittavat, että Daavidilla oli todella suuri kuningaskunta. Viimeisin näistä kaupungeista, Siklag, löydettiin hiljattain ja julkistettiin tänä vuonna.

– Muutaman vuoden sisällä on Jerusalemista löydetty myös kuningas Hiskian ja profeetta Jesajan sinetit. Jesajan asema on Raamatussa niin suuri, että nämä löydöt ovat merkittäviä.

Myös ”huuhaa-löytöjä” ilmoitetaan aika ajoin. Junkkaala luonnehtii, että niitä tuottavat ”hurskas mielikuvitus ja amatöörimäinen arkeologia”. Joskus syynä on jopa tahallinen väärentäminen.

– Nooan arkkia ei ole oikeasti löydetty, eikä myöskään liitonarkkua. Myös Egyptin sotajoukkojen kärrynpyörät on väitetty löydetyn Kuolleenmeren pohjasta, mutta todellisuudessa sieltä löydettiin korallimuodostelmia, Junkkaala kertoo.

– Yksi esimerkki tahallisesta väärentämisestä on Jaakobin, Jeesuksen veljen luuarkku, johon oli muun muassa kaiverrettu tekstiä muinaisella tekstityypillä. Monet tutkijat menivät vipuun, minä myös.

Junkkaala on kirjoittanut arkeologiasta lukuisia kirjoja ennenkin. Arkeologian aarteita -kirjassa on tuoreiden löytöjen lisäksi uutuutena myös ohjeita arkeologian hengelliseen soveltamiseen.

– Arkeologia ei sinänsä ole hengellinen asia, mutta käytän siihen liittyviä teemoja hartauspuheissani. Tässä kirjassa annan vinkkejä, miten muutkin voisivat tehdä niin.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma