Seksuaalikasvatuksen konkari jakaa vinkkinsä vanhemmille: ”Pidä kasvosi peruslukemilla”

 
Tyttö ja poika ovat sylikkäin.

Vanhemmat huolehtivat tarkoin lastensa ruokavaliosta ja harrastuksista, mutta seksuaalikysymyksissä nuoret ovat liian usein omillaan, sanoo kasvatustieteiden maisteri Dana Fagerholm. KUVA: ISTOCK

Sopiva ikä lapsen seksuaalikasvatuksen aloittamiseen on noin viisi vuotta aiemmin, kuin vanhemmat itse pitäisivät sitä ajankohtaisena, Dana Fagerholm herättelee.

– Lähes kaksikymmentä vuotta sitten minut pyydettiin puhumaan nuorten leirille seksistä, koska kukaan muu ei halunnut. Olenkin sanonut, että minulta taitaa puuttua aivoista pala, joka saa muut ihmiset kokemaan olonsa kiusaantuneeksi näistä aiheista puhuttaessa. Mutta jos Raamattu ei häpeä ihmisen seksuaalisuutta, miksi minä häpeäisin? kasvatustieteiden maisteri Dana Fagerholm kysyy.

Tilaisuuksia puhua nuorille tuli jatkuvasti lisää. Niiden jälkeen ihmiset jonottivat Fagerholmin puheille. Sielunhoitoon oli niin suuri kysyntä, että Fagerholm päätti jäädä pois työstään ja keskittyä sielunhoitotyöhön sekä äitinä ja isoäitinä olemiseen.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Pelkät kiellot aiheuttavat häpeää

Dana Fagerholm luuli aluksi, että puhujakeikat tukisivat vain vanhempien kasvatustyötä. Pian hän huomasi, ettei seksuaalisuuden kysymyksistä puhuttu juuri lainkaan kodeissa.

– Tilanne on onneksi menossa parempaan suuntaan, mutta edelleen moni vanhempi on hämmentynyt siitä, miten näistä asioista pitäisi opettaa.

Kristillinen seksuaalikasvatus on pitkään perustunut kieltoihin. On erittäin vahingollista, jos seksuaalisuutta lähestytään vain syntikysymyksenä, Fagerholm korostaa.

– Minun sukupolvelleni opetettiin, että seksi avioliiton ulkopuolella on synti. Piste. Ei meille opetettu, mikä on Jumalan rakastava suunnitelma ihmisen seksuaalisuudelle. Ihmisen keho ja seksuaalisuus luotiin jo ennen syntiinlankeemusta. Ne ovat kauniita asioita, eikä niissä ole mitään hävettävää.

Kristillinen seksuaalietiikka suojelee ihmistä

Vaikka kristillisessä seksuaalikasvatuksessa on tehty virheitä, se ei tarkoita, että itse kristillinen seksuaalietiikka olisi hylättävä, Dana Fagerholm korostaa.

– Jumala asetti avioliiton yhden miehen ja yhden naisen välille ja tarkoitti seksin heidän välilleen. Seksin tarkoitus on tuottaa puolisoille nautintoa ja jälkeläisiä sekä syventää heidän yhteyttään. Avioliitto kuvaa Jumalan ja seurakunnan välistä läheistä suhdetta.

Jumala ei kiellä ihmiseltä mitään kiusallaan vaan siksi, että hän rakastaa ihmistä niin paljon, että hän haluaa suojella meitä. Seksuaalisuus on ehkä ihmisen herkintä aluetta, minkä vuoksi turvallinen paikka sen toteuttamiseen on avioliitto.

***

Mistä vanhempien pitäisi sitten aloittaa, kun he haluavat puhua jälkikasvulleen seksistä ja seksuaalisuudesta? Lue Dana Fagerholmin vinkit Uuden Tien verkkolehdessä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie