Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Corrie ten Boomin tarina tuotiin näyttämölle

 
Pöydän ääressä istuu näytelmän hahmoja syventyneenä tiiviiseen keskusteluun. Kolme hahmoista on nuorehkoja naisia, kaksi muuta vanhempia herroja.

Kuva: Timo Saloranta

Kristillinen Teatteriyhdistys on tuonut Kätköpaikan ensi kertaa lavalle Suomessa. Näytelmän päähenkilönä on kelloseppä, joka pelasti toisen maailmansodan aikana satoja vainottuja.

Hollantilaisesta kellosepästä tuli toisen maailmansodan aikana juutalaisten ja vastarintaliikkeen jäsenten piilottelija, vanki keskitysleirillä ja myöhemmin suuri anteeksiannon puolestapuhuja. Nyt Corrie ten Boomin tarinan esittää Kristillinen Teatteriyhdistys eli Kristy — ensimmäistä kertaa Suomessa.

Keskiössä anteeksianto

14. lokakuuta alkaen Kätköpaikka on valottanut tarinaa ten Boomien kotoa keskitysleirille. Ohjaaja Terhi Gröhn toteaa, että vangitsemiskohtaus ja toinen puoliaika ovat paikoin rankkoja.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Tavallinen kelloseppäperhe joutuu kaiken keskellä valitsemaan, ketä he kuuntelevat ja ketä auttavat. Sadat pelastuivat heidän kauttaan.

Hinta on kova, sillä keskitysleiriltä hengissä selviää ainoastaan Corrie. Silti käsikirjoituksen punainen lanka on anteeksianto.

– Corrien ja Betsien Jumalalta saama tehtävä oli antaa anteeksi natseille.

Teatteriesityksen tarinaa vievät eteenpäin myös muutama Gröhnin tekemä laulu sekä äänimaailma.

Kuvassa on kelloja matalassa hyllyssä. Hyllyn takana yhtä kelloista tarkastelee jo ikääntynyt mies, kelloseppä, jota näyttelee Jaakko Pihlajanmäki. Kuva on tummasävyinen, mutta kellojen alla on hohtavanpunaista kangasta.
Corrie ten Boomin kelloseppänä työskentelevää isää näyttelee Jaakko Pihlajamäki, joka on myös suomentanut Kätköpaikka-näytelmän.
Kuva: Timo Saloranta

Sanoma ja lahjat levitykseen

Terhi Gröhn tekee nyt ensimmäistä kertaa yhteistyötä Kristyn kanssa. Hän on toiminut harrastelijapohjalta ohjaajana Kansan Raamattuseuran loma- ja kurssikeskus Orisbergissä.

Gröhnille kristillisen teatterin ytimessä on evankeliumin levittäminen, mutta ohjaaja iloitsee myös nähdessään ihmisten taitojen pääsevän käyttöön.

– On huikeaa, kun ihan tavalliset harrastajateatterilaiset nousevat ensi kertaa lavalle ja löytävät lahjansa. Siinä näkee ihmisen puhkeavan kukkaan.

Kuvan keskellä seisoo Corrie ten Boom, jota näyttelee Marja Mäkelä. Hänen vieressään on natsisotilas ja toisella puolella mies, joka seuraa tilannetta.
Näytelmän väkivaltakohtaukset on tehty vierailevan ohjaajan Ville Orttenvuoren avulla. Corrie ten Boomin roolissa nähdään Marja Mäkelä.
Kuva: Timo Saloranta

Iso ponnistus Kristylle

Kätköpaikka päätyi Kristyn ohjelmistoon, kun teatterissa näyttelevä Jaakko Pihlajamäki etsi uutta esitettävää. Hän törmäsi Bradley Winklerin käsikirjoitukseen ja ryhtyi luvan saatuaan kääntämään sitä suomeksi.

– Olen sitä sukupolvea, jolle Kätköpaikka on ollut tärkeä kirja.

Näytelmä lukeutuu Kristyn ohjelmiston suurimpiin produktioihin esimerkiksi Harri Raittiin Lutherin ja Giovanni Guareschin Isä Camillo ja Pepponen rinnalle, kertoo Pihlajamäki. Jälkimmäisessä mukana oli ammattilavastaja Karmo Mende, jonka kädenjälki näkyy myös Kätköpaikan lavalla.

Harrastajateatterille ponnistus on ollut iso.

– Koko tiimiltä vaaditaan paljon työtä, vahvaa sitoutumista ja rohkeaa heittäytymistä suureen kertomukseen, Pihlajamäki toteaa.

Näytelmää tuottaa Kristyn lisäksi Radio Dei, jonka toimittaja Päivi Saloranta on toiminut Kristyssä niin tuottajana kuin näyttelijänäkin.

Kuvassa on kuusi naista keskitysleirillä, osa juutalaisia. Naisten ilmeet ovat tuskaisia.
Näytelmän kuluessa mukava koti muuttuu pidätysselliksi ja lopulta keskitysleiriksi. Kuva: Timo Saloranta

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024