Bulgariassa uskonnonvapaus vaarassa

 

Kristityt eri kirkkokunnista ovat kokoontuneet rukous- ja mielenosoitusmarsseille eripuolilla Bulgariaa. Kuva: Georgian Banov

Bulgarian parlamentti käsittelee lakialoitetta, joka heittäisi maan suoraan totalitarismin ajalle uskon ja mielipiteen vapauden suhteen.

Uskonnonvapaus ei ole itsestäänselvyys Euroopassakaan. Bulgarian parlamentti käsittelee lakialoitetta, joka heittäisi maan suoraan totalitarismin ajalle uskon ja mielipiteen vapauden suhteen. Mikäli lakialoite menisi läpi, jumalanpalvelus sallittaisiin ainoastaan niille tarkoitetuissa rakennuksissa, kontrollikoneiston sallimien pappien taholta ja ainoastaan bulgarian kielellä.

Kaikki ulkomailla koulutetut protestanttiset, katoliset, helluntaikarismaattiset, baptistit ja metodistit menettäisivät virallisen oikeuden toimia pastoreina. Ehdotuksen mukaan alle 1 % suuruiset kirkkokunnat eivät saa perustaa omia kouluja, eli Bulgariassa ei näillä pienillä kirkkokunnilla olisi mahdollisuuksia edes järjestää omaa koulutusta pastoreille. Myös kaikki ulkomailta seurakunnille tuleva rahoitus katkaistaan, kieltämällä seurakuntien toiminnan rahoittaminen ulkomaalaisvaroin. Ainoastaan Bulgariassa ortodoksisen pappiskoulutuksen saaneet papit saavat virallisen statuksen, ja valtio maksaisi heille palkan, samoin valtio palkkaisi imaamit, jotka koulutettaisiin Bulgariassa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kansallisen turvallisuuden nimissä äärimmäisiin toimiin

Lakialoitetta perustellaan halulla suojella maata ulkomailta tulevilta ääri-islamistisilta ryhmiltä, terrorismilta ja fundamentalistisilta uskonnollisilta ryhmiltä. Näin äärimmäistä lakia ei ollut edes totalitaristisen kommunistihallinnon aikaan. Moni sekulaari oikeusoppinut tyrmää lakialoitteen, sillä se on ihmisoikeusrikkomus. Aloite on hyväksytty jo ensimmäisessä käsittelyssä, seuraava käsittely on muutamien päivien päästä edessä.

Sunnuntaina 25. marraskuuta eri uskon suuntiin kuuluvat kristityt kokoontuivat mielenosoitus- ja rukousmarssille Sofiaan.

– Tämä on laki on vastoin demokratiaa ja ihmisoikeusrikkomus. Miten EU:ssa, johon kuuluu muun muassa voimakkaasti katolinen maa Puola tai protestanttiset luterilaisenemmistöiset Pohjoismaat voidaan sallia yhden jäsenmaan luisuminen tällaiseen totalitarismiin? Suomen Vapaakirkon Bulgariassa työskentelevä lähetti kysyy.