Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Britit kutsuvat naapureita kirkkoon

 

Tempaus toteutettiin tänä syksynä kahdeksannen kerran.

Huoli kirkkojen autioitumisesta on saanut Ison-Britannian liikkeelle yli seurakuntarajojen. Back to Church Sunday -tapahtuma (BTCS) on syyskuun lopulla vietettävä jumalanpalvelus, jonka perusidea on, että riviseurakuntalainen tuo kirkkoon jonkun, joka ei muuten sinne tulisi.

 

Huoli kirkkojen autioitumisesta on saanut Ison-Britannian liikkeelle yli seurakuntarajojen. Back to Church Sunday -tapahtuma (BTCS) on syyskuun viimeisenä sunnuntaina vietettävä jumalanpalvelus, jonka perusidea on, että riviseurakuntalainen tuo kirkkoon jonkun, joka ei muuten sinne tulisi.

SEKL neliöb. 7.-13.10.

Alustavien tietojen mukaan kutsu kuultiin myös tänä syksynä. ”Lähdin, kun radiossa kutsuttiin pitkin viikkoa.” ”En käy kirkossa, mutta menin, kun isoäiti kutsui.” Näin kävijät ovat kertoneet tiedotusvälineissä.

BTCS on kasvanut kansalliseksi kirkkopyhäksi. Tänä syksynä oltiin asialla kahdeksatta kertaa. Järjestäjät puhuvat maailman suurimmasta paikallisseurakuntapohjaisesta joukkoliikkeestä. Yksinomaan Isossa-Britanniassa mukana on yli kymmenentuhatta kirkkoa, muista maista puhumattakaan.

”Englannissa on kolme miljoonaa ihmistä, jotka tulisivat kirkkoon, jos vain joku kutsuisi. Lukemattomat kristityt taas haluaisivat kutsua jonkun, jos tohtisivat”, Hertfordin piispa ja BTCS-aktivisti Paul Bayes on sanonut.

Koska kyse ei ole yksityisen ihmisen, vaan kokonaisen seurakunnan liittämisestä toimintaan, omin päin ei kukaan voi mennä kirkkoansa rekisteröimään BTCS:n listoille. Siihen tarvitaan kirkonjohtajien lupa.

Itse toiminta on varsin yksinkertaista.

”Kyse on siitä, että sinä kutsut kirkkoon jonkun tuttavasi. Se on helpoin ja lyhyin askel evankelioinnin tiellä”, BTCS:n sivuilla neuvotaan.

Kolmessa vuodessa BTCS on saanut kirkkoihin yli 2,6 miljoonaa kävijää. Monet tulevat jäädäkseen, sillä näiden käyntien jälkeen kirkoissa käy niiden oman ilmoituksen mukaan viikoittain neljännes enemmän väkeä kuin aiemmin.