Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Björn Vikström: Kirkon kieli ei herätä enää uteliaisuutta

 

Piispa Björn Visktröm toimii Helsingin kirjamessuilla myös kirjalijoiden haastattelijana. KUVA: Päivi Häkkinen

Piispa Björn Vikströmiltä kysyttiin Helsingin kirjamessuilla voiko nykyihminen oppia kristinuskon kieltä. Piispa käsittelee aihetta uudessa kirjassaan Sana tulee näkyväksi (Kirjapaja 2014).
-Kristinuskon kieltä voi oppia, mutta se on paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi 50 vuotta sitten, Vikström totesi.

– Lapset ja nuoret eivät enää kohtaa kristittyjä omassa arjessaan. Enää ei saada esimerkkiä iltarukouksen tai ruokarukouksen rukoilemisesta. Entä miten vietetään pääsiäistä ja joulua? Nämä eivät ole itsestään selvyyksiä, Vikström pohtii.

Piispa on havainnut, että kirkon kieli ei enää herätä uteliaisuutta.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Vähänkään dogmaattinen kieli sulkee ihmisten korvat. Moni myös sanoo, että ei usko niin kuin kirkko opettaa. Tavallaan ymmärrän tämän. Nykyihminen ei halua ottaa valmista pakettia vastaan vaan haluaa ajatella itse. Siinä ei ole mitään väärää. Kukaan ei kuitenkaan voi käydä uskonkamppailuaan yksin. Tarvitaan seurakuntaa ja muiden kristittyjen yhteisöä, jossa omaa uskoa voi rakentaa, Vikström sanoi.

Raamattu on yhä ajankohtainen

Vikströmin mukaan Raamattu ei ole vanhentunut kirja vaan se haastaa myös nykylukijan.

– Raamattu ei ole kuollut kirjain vaan se haluaa tulla eläväksi lukijoidensa elämässä. Olen verrannut Raamattua partituuriin. Se esitetään tänään erilaisessa yhteydessä, eri yleisölle ja eri kielellä kuin sen kantaesitys, piispa vertaa.

– Tämä ei tarkoita, etteikö Raamattu olisi auktoriteetti meille. Meidän pitää koko ajan kamppailla Sanan kanssa. Me emme voi poistaa mitään tekstejä, mutta rakkaudellista kamppailua on käytävä. Emme saa päästää irti ennen kuin ymmärrämme mitä teksti meille tarkoittaa.

Vikström totesi, että raamatuntulkinta on niin tärkeä asia, että sitä ei pidä jättää vain teologien tehtäväksi. Hän rohkaisi tavallisia kristittyjä hakeutumaan seurakuntaan käymään raamattukeskustelua.

– Se, että huomaamme Raamatussa myös inhimillisiä tekijöitä, tekee siitä entistä uskottavamman. Kristityt omana aikanaan ovat yrittäneet ymmärtää ja tulkita oikein. He ovat kamppailleet samojen kysymysten kanssa kuin me tänään. He eivät olleet erilaisia ihmisiä.

Piispa Björn Vikströmiä haastatteli toimittaja Olli Seppälä.