Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Bangladeshissa ehkäistään lapsiavioliittoja onnistuneesti

 

Nuorten lisääntymisterveyshanke edistää sekä terveiden että vammaisten naisten ja tyttöjen oikeutta seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin. Kuva: Aarne Laasonen.

Bangladeshilaisista nuorista tytöistä yli puolet joutuu naimisiin ennen 18-vuoden ikää. Tyttöjen hätään on nyt puututtu onnistuneesti uuden hankkeen avulla.

Nuorten lisääntymisterveyshanke käynnistyi Bangladeshissa vuoden 2021 alussa. Hankkeen tavoitteena on kohentaa nuorten ja vammaisten ihmisten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Luoteis-Bangladeshin maaseutuyhteisöissä sekä vähentää lapsiavioliittojen määrää.

Vaikka korona on hidastanut hankkeen aloitusta 300 vanhemmille ja 300 nuorille suunnattua oppimisryhmää on jo perustettu. Ryhmissä jaetaan tietoa muun muassa seksuaaliterveydestä sekä lasten ja tyttöjen oikeuksista. Ryhmien vetäjät ovat havainneet teini-ikäisten osallistuvan niihin aktiivisesti ja innostuneesti. Lisäksi yhdeksän paikallista komiteaa on perustettu ehkäisemään lapsiavioliittoja. Väärinkäytösten perimmäisiin syihin kuuluvat muun muassa puutteet tiedon ja palveluiden saavutettavuudessa sekä rakenteellinen köyhyys.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

14-vuotias Jasmin Khatun Rauta-nimisestä kylästä kuuli äidiltään, että hänet aiotaan naittaa eräälle insinöörille.

– Tuntui kuin taivas olisi pudonnut päälleni, Jasmin kuvaa.

Hän kertoi tilanteestaan paikallisen lapsiavioliittoja ehkäisevän komitean johtajille, jotka vierailivat Jasminin vanhempien luona. He perustelivat vanhemmille, mitä riskejä lapsiavioliittoon liittyy. Ymmärrettyään vaarat vanhemmat peruivat avioliittoaikeet. Nyt Jasmin käy koulua säännöllisesti.

– Kylässä toimivien oppimisryhmien ansiosta teini-ikäisten ja vanhempien tietoisuus on lisääntynyt, komitean jäsenet kertovat.

Bangladeshilaiset nuoret tytöt joutuvat usein seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteiksi. Tyttöjen sukupuoleen perustuva syrjintä ilmenee muun muassa avioliittoon painostamisena alaikäisenä. Tytöistä 59 prosenttia avioituu ennen 18-vuoden ikää ja 22 prosenttia ennen 15-vuoden ikää. Tyttöihin kohdistuva väkivalta ja seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset ovat yleisiä. Alaikäisten tyttöjen raskaudet ovat yleisiä.

Nuorten lisääntymisterveyshanke edistää sekä terveiden että vammaisten naisten ja tyttöjen oikeutta seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin. Se myös korostaa tyttöjen ja poikien oikeutta seksuaali- ja lisääntymisterveyskasvatukseen sekä poistaa tyttöihin kohdistuvia haitallisia käytäntöjä. Hankkeen toteuttajana on Kylväjän kumppanijärjestö, paikallinen kansalaisjärjestö Bangladesh Lutheran Mission – Finnish, yhteistyössä osallistujien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Hanketta tuetaan Suomen Ulkoministeriön varoin.

Uutinen on julkaistu Kylväjä-lehdessä 4/21.

 
Kylvaja artikkelibanneri