Avio-onni syntyy hyvien asioiden kierteestä

 

Timo-Esa ja Salme Tuurilla on 3 lasta ja 4 lapsenlasta. Parin yksi, yhteinen lempipaikka on rantasauna, jossa he saattavat viipyillä kerrallaan kolmisenkin tuntia. Tässä Tuurit ovat Lapuan avioparikurssin maisemissa. (Kuva: Erja Taura-Jokinen)

Luumäkeläiset Timo-Esa ja Salme Tuuri ovat 36 avioliittovuoden jälkeen onnellisempia kuin koskaan aiemmin.

Tuurit ovat tehneet parisuhteensa hyväksi paljon työtä, ja se on kannattanut.
– Olemme kokeneet yhteisten vuosien aikana monia tiukkoja paikkoja. Olemme istuneet Kirkon perheasiankeskuksen vastaanotoillakin, mutta eniten on auttanut avioliittoleirien luennoilta saatu oppi, Salme toteaa.
Ensimmäisen kerran he katselivat niitä tv-ruudulta.
– Ystävät pistivät luennoista tehtyjä videotallenteita pyörimään ja tajusimme Salmen kanssa, että niissä puhutaan juuri niistä asioista ja ongelmista, jotka meilläkin hiersivät, muistaa Timo-Esa.

Kaunein kukkatarha

Salme arvelee useimpien kriisien puhjenneen vain siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että he ovat keskenään hyvin erilaisia. Niin on ollut alusta lähtien. Timo-Esalta ihastuminen ja rakastuminen veivät jalat alta, mutta Salmella lämpimien tunteiden herääminen tapahtui pikku hiljaa. He kohtasivat toisensa seurakunnan tilaisuudessa. Kumpikin oli juuri tullut tahoillaan uskoon.
Se oli tuore, iso juttu, joka oli muuttanut kummankin elämää ennen seurustelun alkua.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Nyt Tuureilla on takana useampi viikon mittainen avioliittoleiri sekä lukuisia lyhyempiä parisuhdekursseja ja -tilaisuuksia.
Elokuiselle Lapuan viikonloppukurssille he tulivat nauttimaan samanhenkisten ihmisten yhteydestä, rakkaudellisista lauluista ja siksi, että aina voi oppia jotain uutta!
Timo-Esa sanoo vilpittömästi ja innostuneesti, ettei heidän avioliittonsa tila ole koskaan aiemmin ollut yhtä hyvällä tolalla:
– Olemme oppineet tuntemaan ja täyttämään toistemme perustarpeita. Haluan tehdä kaikkeni, että Salme kukoistaa kuin kaunein kukkatarha. Onneksi minulle jo vuosia sitten kirkastui, miten pahasti sitä olinkaan tallonut.

Halu tehdä toiselle hyvää

Pitkälti onni syntyy hyvien asioiden kierteestä – siitä, että tekee toista ilahduttavia asioita spontaanisti, auliisti, iloisesti, joskus ehkä hieman uhrautuenkin.
– Tiedän, että Timo-Esaa viehättävät lyhythelmaiset mekkoni ja korkokenkäni, ylipäätään naisellinen pukeutuminen. Yritän myös innostuneesti kuunnella, kun hän analysoi päivän uutisia, Salme hymyilee.
Timo-Esa on puolestaan opetellut ja oppinut antamaan hellyyttä.
– Tahdon osallistua kodin siisteyden ylläpitoon, vaikka omat standardini siihen liittyen ovat matalammat kuin Salmen.

Moni äksyilee, että ”mä en rupea sua miellyttämään”. Tuurit painottavat, että hyvän kierteessä on toinen henki. Kun toista rakastaa, syntyy halu tehdä hyvää. Kun tulokset näkyvät, sitä ei tahdo lopettaa.
– Salmen kanssa on helppo hengittää. Hänen kanssaan olen kotonani. Meillä ei enää ole tarvetta muuttaa toisiamme, Timo-Esa summaa.
Hengellisen elämän hoitoa ovat sunnuntainen messu ja sen liturgisuus. Suuria elämyksiä ei odoteta eikä tarvita. Jumala on. Hän johdattaa elämää ja kuulee rukoukset.
Avioliiton onni ulottuu myös seksiin, joka yllättäen kypsässä keski-iässä maistuukin paremmalta kuin suhteen ensi vuosina.

 

Juttu on julkaistu Avec-lehdessä 2/2018.
Seuraavat Parempi avioliitto ry:n avioparikurssit järjestetään Jaakkimassa 3.-4.11. ja Kalajoella 2.-4.11.