Hyvät: Raamatun myynti huimassa nousussa – erityisesti Raamatun ensi kertaa ostavien määrä lisääntynyt

Asiantuntija Sudanin konfliktista: ”Tulevaisuus ei lupaa hyvää”

 
Nainen katsoo kameraan väkijoukon keskellä.

Sudanin yhteiskunnallinen on ollut vaikea jo vuosikymmenten ajan. Nykyinen konflikti on sille jatkumoa. Vuoden 2023 WWL-vainoraportissa Sudan on sijalla 10, ja kristittyihin kohdistuvan vainon ja painostuksen arvioidaan olevan äärimmäistä. Kuvituskuva.

Sudanissa puhjenneet taistelut voivat vaikuttaa vakavasti kristittyjen tilanteeseen myös maan rajojen ulkopuolella. Näin arvioi Open Doorsin Itä-Afrikan tutkimusasiantuntija Fikuri* haastattelussa tuoreeltaan 19. huhtikuuta.

Viime päivinä Sudanissa on puhjennut yhteenottoja pääkaupungissa Khartumissa ja muualla maassa. Mikä on syynä tähän?

Sudanissa on valitettavasti jälleen sisällissota. Vallasta taistelee kaksi armeijaa: Sudanin armeija ja puolisotilaalliset Rapid Support Forces -joukot (RSF).

RSF on osa aikaisemman presidentin Omar al-Bashirin muodostamia turvallisuusjoukkoja. Sen juuret ovat puolisotilaallisissa Janjaweed-joukoissa, jotka taistelivat Darfurin konfliktissa ja joita on syytetty joukkomurhista.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Konfliktin osapuolten johto on eri mieltä siitä, miten siviilihallinto muodostetaan.

FIKURI*

Osapuolten johtajat – käytännössä presidenttinä toimiva ja armeijaa johtava Abdel Fattah al-Burhan ja RSF-joukkoja johtava kenraali Mohamed Hamdan Dagalo – toimivat yhdessä vuoden 2021 sotilasvallankaappauksessa. Nyt he ovat eri mieltä siitä, miten siviilihallinto muodostetaan. Tämä on johtanut taisteluihin, ja kumpikin osapuoli painostaa toista myönnytyksiin.

Miten konflikti vaikuttaa siviiliväestöön?

Raporttien mukaan noin 200 ihmistä (arvio 19.4.) on menettänyt henkensä (päivitys 21.4.: WHO arvioi kuolonuhrien määräksi jo yli 400 ja loukkaantuneiden määräksi runsaat 3 500). Suurin osa heistä on siviilejä.

Normaali elämä on häiriintynyt. Sähköt ovat poikki etenkin isommissa kaupungeissa kuten Khartumissa, Omdurmanissa ja Port Sudanissa.

Ihmisiä kuolee myös lääkinnän puutteeseen, koska he eivät pääse sairaalaan. Ihmiset kärsivät henkisesti ja fyysisesti.

Onko tilanne muuttunut mitenkään sen jälkeen, kun presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin huhtikuussa 2019?

Sudanilaisilla oli toivoa muutoksesta, kun presidentti Omar al-Bashir syöstiin vallasta. Tilanne ei silti ihme kyllä ole parantunut ollenkaan poliittisen vapauden, uskonnonvapauden eikä taloudellisten ongelmien hoitamisen suhteen.

Neljä vuotta sitten ihmiset osoittivat mieltään, koska heillä ei ollut ruokaa. Nyt tilanne on sama, ja ihmiset ovat entistä huolestuneempia.

Nuori poika katsoo kameraan väljässä tunikassa pimeässä huoneessa.
Sudanissa käydään taisteluja kaupunkialueilla, mikä vaarantaa alueiden siviiliväestön. Ihmisten on kuitenkin poistuttava kodeistaan saadakseen esimerkiksi hätäapua. Kuvituskuva.
Mitä toivoa on konfliktitilanteen ratkaisemiseksi?

Kristittynä haluaisin toivoa, että Jumalalla on oma tapansa pysäyttää tilanne ja muuttaa se hänen omiensa parhaaksi. Mutta kun ajattelen olosuhteita, tilanne on todella masentava. Jos sotilaita ei käsketä palaamaan parakkeihinsa ja jättämään siviilihallinnon järjestäminen, Sudanin tilanne ei parane kovin nopeasti.

Rukoukseni on, että kansainvälinen yhteisö, etenkin maat, joilla on voimakasta vaikutusvaltaa Sudanissa, puuttuvat tilanteeseen.

Miten levottomuudet vaikuttavat kristittyihin?

Kun lähdet kodistasi, et voi tietää, palaatko takaisin hengissä. Tilanne on riskialtis, koska ihmisten on poistuttava kodeistaan voidakseen elää. Pelkäämme myös, että jos nykyinen kriisi antaa islamisteille mahdollisuuden vaikuttaa Sudanin poliittiseen elämään ja tilanteeseen, kristityt ovat päätymässä uuden, kristillistä elämää vastustavan diktatuurin alaiseksi.

Siirtymävaiheen hallituksen toivottiin muuttavan asioita, mutta nyt tilanne on jumissa.

Jos ääri-islamistit pystyvät ottamaan vallan, kristittyjen elämä muuttuu vaikeammaksi kuin Omar al-Bashirin aikana.

FIKURI*

Konflikti tarjoaa islamisteille mahdollisuuden ottaa vallan ja sanoa: ”Demokratia ei siis toimi. Palataan meidän sääntöihimme, jotka ovat islam ja šaria-laki (islamilainen laki).”

Jos he pystyvät tekemään tämän, kristittyjen elämä muuttuu vaikeammaksi kuin Omar al-Bashirin aikana.

Presidentti Omar al-Bashirin syrjäyttämisen jälkeen vuonna 2019 otettiin askelia kohti uskonnonvapautta. Missä määrin tämä kehitys on nyt uhattuna?

Vaikka siirtymävaiheen alkupuolella edistyttiin uskonnonvapaudessa, kristittyjen jokapäiväisessä elämässä ei näy paljon muutosta. Kristityt olivat uudistusta vaativien joukossa, ja heitä kehotettiin odottamaan kärsivällisesti. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Kristityt pelkäävät, että islamistit käyttävät nykyistä kriisiä hyväkseen. Kun he pääsevät valtaan, he voivat palauttaa entiset lait ja tehdä mitä haluavat. Meidän on todella rukoiltava kristittyjen puolesta, koska tulevaisuus ei lupaa hyvää.

Miten voimme rukoilla?

Mitä kauemmin konflikti kestää, sen suurempaa vahinkoa se aiheuttaa kristittyjen jokapäiväiselle elämälle. Jos he eivät voi tehdä työtä, he alkavat nähdä nälkää. Rukoillaan, että Jumala antaisi Sudanin poliittisille ja sotilaallisille johtajille viisautta, että he ymmärtäisivät lopettaa tämän sodan.

Rukoilkaa suojelusta kristityille, jotka ovat vaarassa, koska taistelut käydään kaupunkien sisällä. Rukoilkaa myös, ettei kriisi johtaisi tilanteeseen, joka antaa islamisteille vallan ja mahdollisuuden ajaa omia tavoitteitaan.

Jos Sudanin tilanne pahenee huomattavasti, se vaikuttaa kristittyihin myös koko alueella.

FIKURI*

Sudan on laaja maa ja useimmat sen naapurimaat ovat haavoittuvaisia omissa kamppailuissaan. Jos Sudanin tilanne pahenee huomattavasti, se vaikuttaa kristittyihin myös koko alueella. Rukoillaan Sudanin ja Itä-Afrikan kristittyjen ja kirkon tulevaisuuden puolesta.

Missä voit nähdä hyviä uutisia näin valtavan haastavana aikana?

Sudanilaisia ja etenkin kristittyjä kohdatessa voi nähdä paljon rohkaisevia asioita. Maa on kärsinyt vaikeasta tilanteesta vuosikymmeniä. Kristityt jatkavat kuitenkin uskollisesti toimintaansa: he palvelevat ja tavoittavat niitä, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia, ja tuovat hyvän uutisen musliminaapureilleen.

Tapasin hiljattain kristityksi kääntyneen naisen, joka karkotettiin perheestään. Kaikki odottivat, että hän luopuisi uskostaan ja palaisi entiseen uskontoonsa.

Hän sanoi kuitenkin: ”Kaikista haasteista huolimatta pidän kiinni uskostani ja jatkan Jeesuksen rakastamista ja palvelemista.”

Tällainen päättäväisyys ja luja usko Jumalaan on suuri rohkaisun lähde.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

 

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Sudanissa.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen

Aiheet