Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Arkkipiispa Luoma Radio Deille: ”Eteen nousee kysymys, mikä on Sleyn rooli kirkon virallisena lähetysjärjestönä”

 

Arkkipiispa Tapio Luoma avasi Radio Deille linjaustaan, jonka mukaan seurakunnat eivät voi olla järjestämässä naispapeilta suljettuja messuja. Luoma nosti esiin kysymyksen naispappeutta vastustavan Sleyn roolista kirkon lähetysjärjestönä.

Evankelis-luterilaiset seurakunnat eivät ole jatkossa mukana kristillisen nuorten tapahtuman Maata Näkyvissä-festareiden messussa Turkuhallissa, linjasi arkkipiispa Tapio Luoma arkkihiippakunnan verkkosivuilla keskiviikkona.

– Radio Dein Herätys!-aamulähetys kysyi arkkipiispa Luomalta, oliko Maata Näkyvissä -festareiden messua koskevan päätöksen taustalla alun perin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän päätös, johon tämä arkkipiispana sitoutui. Luoma kertoi Radio Deille, ettei hän ollut arkkipiispana tietoinen siitä, miten asiaa seurakuntayhtymässä oli aiemmin tarkkaan ottaen käsitelty.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

– En tiedä tarkalleen seurakuntayhtymän päätöksistä oltuani siellä vasta muutaman päivän turkulaisena ja Turun virassa, joten siihen en osaa ottaa kantaa.

Luoma teki oman linjauksensa sen mukaan, mikä on kirkon linja – ”kirkossa on vain yksi virkakäsitys, eikä pappisvirka ole sidottu sukupuoleen”.

– Läsnä keskusteluissa olivat myös Maarian ja Mikaelin seurakunnan kirkkoherrat ja he olivat tämän samaisen ratkaisuvaihtoehdon kannalla.

Luoman mukaan keskusteluja asiasta ”käytiin hyvässä hengessä”. Keskusteluihin osallistui myös Sleyn edustajia Maata Näkyvissä festareiden järjestäjien roolissa. Prosessi oli alkanut jo kesäkuun alussa eläkkeelle siirtyneen Kari Mäkisen virkakaudella.

– Haluan korostaa, että missään vaiheessa ei ole ollut halua kieltää messun viettoa. Se on oleellinen osa tapahtumaa ja toivoisin, että sitä edelleenkin voitaisiin viettää. Kyse on vain siitä, minkälaisilla reunaehdoilla koko kirkko voi olla mukana tässä tapahtumassa, sanoi Luoma Radio Deissä.

– Seurakuntien kannalta on ongelmallista, jos ollaan mukana tapahtumassa, jossa jollakin tavalla joudutaan estämään joidenkin mukana olo ehtoollismessussa sen takia, että he ovat naisia.

”Se mikä on hyvä selvittää, on se, mitä halutaan sanoa sillä, että kieltäydytään alttariyhteistyöstä.”

Arkkipiispa Tapio Luoma kertoi lähetyksessä ymmärtävänsä, että linjaus on herättänyt pettymystä vanhaan virkakäsitykseen pitäytyvän herätysliikeväen keskuudessa.

– Siitä huolimatta tämän tapahtuman tulevaisuuden ja meidän kirkkomme yhteyden kannalta tämänsuuntaisia kompromissiaskeleita on tarpeen tämän tapahtuman osalta ottaa, hän painotti.

Luoman mukaan on syytä huomata, että asian ytimessä on ”tilanne, jossa meidän kirkkomme virkakäsitystä ei sovelleta siellä, missä sitä tulisi soveltaa”.

– Tämä on hyvin vanha jännite, joka on ollut olemassa siitä lähtien, kun naisten pappeus tuli mahdolliseksi. Maata Näkyvissä -tapahtuman valtakunnallisen näkyvyyden vuoksi myös kohinaa sen ympärillä on ollut, mutta kyllä varsinaisena syynä taustalla tässä kaikessa on juuri se, että Sleyn puitteissa naista ei hyväksytä alttariyhteistyöhön. Tämä on koko vyyhdin tärkein syy.

– Se mikä on hyvä selvittää, on se, mitä halutaan sanoa sillä, että kieltäydytään alttariyhteistyöstä.

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan herätysliikejärjestö Sleylle ja Maata Näkyvissä -festareille on pitkällä tähtäimellä eduksi, jos ne kykenevät käymään perusteellisen punninnan omien näkökantojensa perusteista siitä, miten naispappeuden vastustaminen ylipäänsä voi näkyä sellaisessa toiminnassa, missä evankelis-luterilainen kirkko on mukana.

– Haluan evankeliselle liikkeelle, Evankeliumiyhdistykselle kaikille evankelisille pelkkää hyvää ja haluan toimia liikkeen edustamien hengellisten arvojen puolesta. Tässä kohtaa kuitenkin täytyy todeta, että Sley on omaksunut yhdistyksenä linjan, joka ei noudata kirkon virallista linjaa. Siinä mielessä katson, että vaikka mielipiteen vapaus ilman muuta on olemassa, niin käytännön toimissa tulisi olla sillä tavalla, että papit sukupuoleen katsomatta voivat palvella ehtoollisen jakamisessa.

”Mikä on Evankeliumiyhdistyksen rooli kirkon virallisena lähetysjärjestönä? Missä määrin se lopulta sitoutuu kirkkomme yhteiseen linjaukseen?”

Radio Dei kysyi arkkipiispa Luomalta, miltä kuulostaisi, jos Sleyllä olisi Maata Näkyvissä -festareiden messun järjestelyvastuu ilman luterilaisia seurakuntia, ja voitaisiinko silloin jatka entiseen malliin.

– Silloin varmaan tilanne olisi vähän toisentyyppinen, mutta se ei täysin poista sitä kysymystä, mikä on Evankeliumiyhdistyksen rooli kirkon virallisena lähetysjärjestönä.  Missä määrin se lopulta sitoutuu kirkkomme yhteiseen linjaukseen? Kyllä nämäkin kysymykset väistämättä eteen nousevat. Se muuttaisi asetelmaa jonkin verran, mutta perusongelma säilyisi.

Tulevana syksynä Sley aikoo järjestää Turku-hallissa omaa ohjelmaa perjantai-iltana samaan aikaan, kun Turun evankelis-luterilaisen seurakuntien kirkoissa vietetään ehtoollismessua. Perjantai-iltana Turkuhallissa on aiempina vuosina ollut seurakuntien ja Sleyn yhteinen ehtoollismessu.

Sunnuntaina Turku-halliin on tällä tietoa tulossa Mikkelin piispa Seppo Häkkinen. Silloin ei ehtoollista jaeta vaan kyseessä on sanajumalanpalvelus.

Radio Dei tiedusteli Luomalta, miltä arkkipiispasta kuulostaisi vaihtoehto, jossa ehtoollismessu pidettäisiin tuttuun tapaan Turkuhallissa, mutta järjestelyvastuu olisi Sleyn asemesta Turun ja Kaarinan evankelis-luterilaisilla seurakunnilla, jolloin naispappien pääsy alttarille ei olisi ongelma.

– Jos Sley haluaa pitäytyä nykyisessä virkakannassaan, paras vaihtoehto olisi se, että messu olisi siellä hallissa, mutta paikallisseurakuntien toteuttamana, vastasi Luoma.

Herätys! Radio Deissä joka arkiaamu kello 7.15-10.00.

Juttua päivitetty perjantaina 15.6. Maata Näkyvissä -festareiden pääjärjestäjä Sleyn perjantai-illaksi suunnitteleman oheisohjelman osalta.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)