Argentiinan tähti tukee nuorten jalkapallokoulua Kolumbiassa

 

Lionel Messi aloitti uransa köyhistä kortteleista

Nuoret pelaajat Bogotan laitakaupungin futiskoulusta saivat hiljattain yllätyslahjan: tähtijoukkue FC Barcelonan virallisen pelipallon Argentiinan maajoukkuetähden Lionel Messin ja muiden pelaajien nimikirjoituksin.

Kolumbiaan matkaa Espanjasta myös varustekontti, jossa on jalkapalloja, pelipukuja, jalkapallovarusteita ja koulutarvikkeita kaikille oppilaille. Kontin ovat kustantaneet FC Barcelonan pelaajat, hallituksen jäsenet ja jotkut espanjalaisyrittäjät.

FC Barcelonan ja Argentiinan MM-joukkueen hyökkääjä Lionel Messi, yksi maailman parhaista pelaajista, lähetti jalkapallokoululaisille myös henkilökohtaisen videotervehdyksen:

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Haluan rohkaista teitä! Minäkin aloitin korttelipelaajana.

Fidan ja kolumbialaisen kumppanikirkon Asambleas de Diosin kuusi vuotta sitten perustama Más que Vencedores (Enemmän kuin voittajat) -jalkapallokoulu kerää 350 poikaa ja 60 tyttöä pääkaupungin köyhiltä laita-alueilta.

Koulu on ilmainen ja sen oppilaaksi voi päästä kuka tahansa lapsi tai nuori, joka sitoutuu huoltajansa kanssa koulun yhteisökasvatukseen perustuvaan lukujärjestykseen.

– Koulussa olen oppinut kurinalaisuutta ja samalla löytänyt uuden suhteen äitiini, sanoo 17-vuotias Lisboan lähiössä asuva Paola tuntemuksistaan neljä kuukauden koulunkäynnin jälkeen. Paolan äiti on yksinhuoltaja, kuten yli puolet koulun oppilaiden vanhemmista, ja käy kannustamassa tytärtään kentän laidalla.

 – Pelivalmennuksen lisäksi lapset ja nuoret opiskelevat tiimityötaitoja ja saavat valmennusta elämään kuten perustietoa terveellisestä ruokavaliosta ja huumeiden vaaroista sekä arvokasvatusta, kertoo Ari Joensuu, Fidan Latinalaisen Amerikan aluepäällikkö. Koulu kutsuu kerran kuukaudessa myös vanhemmat pohtimaan lasten kasvatusta.

Fida tukee koulua hankkimalla pelikenkiä, verkkareita ja jalkapalloja sekä maksamalla palkkakuluja. Tähtäimessä on tuen pienentäminen vuosi vuodelta. Vastaava jalkapallokoulu toimii osana järjestön tukemia yhteisökehitysohjelmia muun muassa Kolumbian Cartagenassa, Boliviassa, Brasiliassa ja Ecuadorissa sekä Tansanian nuorisokeskuksissa.

Järjestö ja sen kumppanit hyödyntävät urheilun myönteisiä ja rauhaa rakentavia vaikutuksia myös entisillä kriisialueilla Balkanilla, Ugandassa ja Sri Lankassa. Esimerkiksi Balkanin alueella Fidan työntekijät ovat auttaneet organisoimaan salibändyliigan, joka kokoaa eri etniset ryhmät samalle pelikentälle ja joukkueeseen.

Fida kannustaa ja tukee myös vammaisten lasten ja nuorten liikuntaa osana normaalia hanketoimintaa.

Fida International on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö. Fida on Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyön kumppanuusjärjestö ja EU:n humanitaarisen avun osasto ECHO:n kumppani. Järjestöllä on 350 lähetettyä työntekijää yhteensä 61 maassa