Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Arabiankielinen Toivoa naisille -työ on menestystarina

 
Hymyilevä arabinainen raottaa huivia.

Arabiankieliset Toivoa naisille -ohjelmat antavat naisille voimia ja rohkeutta vaikuttaa yhteisöissään. Toivoa naisille -ohjelmia lähetetään yli 73 maassa radion ja muiden medioiden välityksellä. Kuva: Pexels.

Arabiankielinen Toivoa naisille -ohjelma tavoittaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan naisia 20 maassa. Suomalaiset tukevat työtä maksamalla yhden sometyöntekijän palkan

”Tavoitamme arabinaisia uskonnosta riippumatta viestillä Jeesuksen rakkaudesta, toivosta ja rohkaisusta. Käsittelemme herkkiä sosiaalisia, lääketieteellisiä, kehoon sekä tunteisiin liittyviä aiheita ammattimaisesti tavalla, joka voi muuttaa naisten elämän. Haluamme antaa arabinaiselle sosiaalisessa mediassa turvallisen tilan, jossa hän voi ilmaista ajatuksiaan, ideoitaan, huoliaan ja kysymyksiään ja saada palautetta ja apua.”

Näin kuvaa arabiankielisen Toivoa naisille -työn koordinaattori työn määrätietoisia tavoitteita. Hänen nimeään ja kotimaataan ei julkaista turvallisuussyistä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Vuonna 2012 alkanut arabiankielinen Toivoa naisille -työ on menestystarina. Sen taustaorganisaatio, medialähetysjärjestö TWR tilastoi työtä puolen vuoden jaksoissa. Tuoreen tilaston mukaan puolen vuoden aikana Instagram-tili sai noin 30 000 tykkäystä, ja työntekijät saivat saman verran yhteydenottoja Facebookin kautta. Toivoa naisille -ohjelman podcast ladattiin 2 396 kertaa ja striimatulla eli tietoverkon kautta lähestytetyillä ohjelmilla oli keskimäärin noin 3 300 vastaanottajaa.

− Esittelemme Jeesuksen naisen ystävänä, pelastajana ja parantajana. Korostamme, miten merkittävä osa Raamatulla on naisen elämässä. Annamme naisille keinoja kasvattaa voimavarojaan, jotta he voivat muuttaa yhteisöjään. Rohkaisemme naisia vaikuttamaan yhteisöissään monilla lahjoillaan ja kyvykkyydellään, koordinaattori jatkaa.

Suomalaiset tukevat sometyötä

Suomalaiset ovat tukeneet arabiankielistä Toivoa naisille -työtä vuodesta 2019 maksamalla yhden palautevirtaan vastaavan sometyöntekijän palkan. Suomessa Toivoa naisille -työtä tekee Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

− Sometyöntekijämme vastaavat kysymyksiin ja lähettävät niitä myös edelleen pastoreille, sielunhoitajille ja asiantuntijoille vastattaviksi. Samalla saamme yhteyden paikallisseurakuntiin ja voimme rohkaista heitä, koordinaattori kertoo.

Libanonilainen Amal seuraa Toivoa naisille -työn julkaisuja sosiaalisessa mediassa ja myös audio-ohjelmia. Tilanne hänen maassaan on ollut viime kuukausien aikana hyvin vaikea. Hän viestittää somen kautta:

− Minulla oli haastava tilanne elämässäni. Kuunnellessani ohjelmaanne tunsin, että Jumala puhuu minulle henkilökohtaisesti. Kun uskoni uudistui, aloin lähettää rohkaisevia viestejänne sosiaalisessa mediassa edelleen kavereilleni. Kaverilistani on pitkä. Uskon, että monet ovat alkaneet seurata ohjelmaanne.

Ohjelma tavoittaa arabinaisia 20 maassa

Toivoa naisille -ohjelmat ovat kansainvälinen ohjelmamalli. Samannimisiä ohjelmia lähetetään yli 73 maassa radion ja muiden medioiden välityksellä. Ohjelmassa käsitellään arjen teemoja ja kerrotaan toivosta, joka ei riipu olosuhteista.

Pitkään ohjelmia tehnyt koordinaattori sanoo, että ohjelma tavoittelee tyyliä, jossa ystävä puhuu ystävälle. Kuuntelukokemuksesta halutaan helppo ja houkutteleva, mutta silti haastava.

Ohjelma tavoittaa naisia Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa 20 maassa, joissa asuu yhteensä noin 350 miljoonaa arabia. Maita ovat Algeria, Bahrain, Egypti, Irak, Jordania, Kuwait, Libanon, Libya, Mauritania, Marokko, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Syyria, Tunisia, Jemen, Yhdistyneet arabiemiirikunnat sekä palestiinalaisalueet.

Toivoa naisille -ohjelmien tekijät ovat tietoisia alueen poliittisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta tilanteesta ja uskonnollisista konflikteista. Tiedossa on ihmisoikeuksien loukkaaminen, naisten alistaminen ja lasten pahoinpitely.

Esimerkiksi Qatarissa naisen todistuksella on oikeudessa vain puolet miehen todistuksen painoarvosta. Perinnönjaossa naisen osuus on vain puolet miehen osuudesta. Miehellä on oikeus neljään vaimoon, ja hänellä on oikeus erota ilman syytä vähäisin sanktioin. Lasten huoltajuus jää miehelle ja hänen perheelleen.

−  Ohjelman tulee vastata kuulijoiden tarpeisiin. Haluamme tehdä parasta laatua. Tarkkailemme valppaana mediaa, jotta tiedämme, mistä puhutaan. Kun tutkimme aihetta, käytämme apuna eri alojen ammattilaisia. Hankimme tietoa siitä, miten ohjelmamme on otettu vastaan, koordinaattori sanoo.

Hän kuvaa, kuinka naisiin kohdistuva kosmetiikka- ja muotimainonta lupaa paljon, mutta jättää naiset usein hämmentyneiksi, tyytymättömiksi ja tyhjiksi.

− Me rohkaisemme heitä kokemaan Jumalan rakkautta, vapautta ja voimaa, joka ei riipu kulttuurista tai taloudellisesta tilanteesta.

17-vuotias sai tukea ja rohkaisua

Yksi apua ja tukea saaneista on 17-vuotias egyptiläinen Waad. Hän kuunteli ohjelmaa ja päätti kertoa elämästään. Hänen isänsä kuoli kauan aikaa sitten ja hän koki, että hänen äitinsä ja setänsä halusivat päästä hänestä eroon. He pakottivat hänet lopettamaan koulunkäynnin ja suunnittelivat naittavansa hänet vanhalle miehelle.

− Olemme rohkaisseet häntä ja miettineet yhdessä, miten hän voisi vastustaa pakottamista avioliittoon. Olemme rukoilleet hänen kanssaan ja auttaneet näkemään Jeesuksen tässä kaikessa.

Waad on ollut yhteydessä Toivoa naisille -työntekijään kahden kuukauden ajan. Hän kirjoittaa:

−  Olen menettänyt maallisen isäni, mutta te olette auttaneet minua löytämään Taivaallisen Isän ja hänellä on voima pelastaa minut. Minulla on nyt todellinen perhe, joka rakastaa minua ja rukoilee puolestani. Vaikka pelkään huomista, olen valmis kohtaaman sen, koska Jeesus on kanssani. Hän on tehnyt ihmeitä ja uskon, että hän tekee minulle ihmeitä, vaikka minut pakotetaan naimisiin.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa