Antisemitismi on kasvanut viime vuosina myös Suomessa

 

Rikkinäinen ikkuna Yrjönkadulla Helsingissä 25. heinäkuuta 2019. Osoitteessa sijaitsee Israelin suurlähetystö.
KUVA: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Yleisen vihapuheen lisääntyessä myös juutalaisvastainen puhe on tullut hovikelpoisemmaksi.

– Antisemitismion varmasti lisääntynyt viimeisten neljän–viiden vuoden aikana myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Se on tullut entistä selkeämmin puheisiin ja sosiaaliseen mediaan. Se on tullut näkyviin esimerkiksi viime itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa kannettuina natsilippuina ja monenlaisissa keskusteluissa ja lausahduksissa.

Näin totesi juutalaisen uskonnon ja historian opettaja Daniel Weintraub Uusi Tie -lehden toimittamassa AlfaStudio-ohjelmassa AlfaTV:llä 12. syyskuuta.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Toisaalta Weintraub näkee, että antisemitismin nousu liittyy myös laajempaan vihapuheen kasvuun. Samalla kun monia muitakin ihmisryhmiä vastaan esiintyy yhä vihaisempaa verbaliikkaa, antisemitistinen puhe tulee ikään kuin hovikelpoisemmaksi.

– Ihmiset reagoivat siihen vähemmän, koska samaan aikaan esiintyy runsaasti myös anti-islamilaisuutta ja maahanmuuttovastaisuutta.

Synagogan ja koulun porteilla on jatkuva vartiointi

Yksittäinen suomenjuutalainen ei Daniel Weintraubin mukaan tunne oloaan paljoa turvattomammaksi kuin aikaisemminkaan. Tavallista suomenjuutalaista ei nimittäin erota kadulla vastaan kävellessä. Mutta juutalaisessa yhteisössä kohtaan turvattomuuden tunne on kasvanut.

– Se on johtanut siihen, että Helsingin synagogan ja Helsingin juutalaisen yhteiskoulun portilla on jatkuva var­tiointi: paitsi kameravartiointi, aukioloaikaan myös muu vartiointi. Eli sisään ei pääse, jos ei pysty osoittamaan, että on jotain varsinaista asiaa sinne, Weintraub kertoi.

Varsinaisilta iskuilta Helsingin synagoga on kuitenkin saanut välttyä. Viime itsenäisyysparaatin aikaan tosin synagogan ympärille liimailtiin hakaristitarroja, ja pihalle heitettiin Weintraubin mukaan ”asioita, jotka eivät sinne kuulu”.

Antisemitistisiä hyökkäyksiä sen sijaan on joutunut kohtaamaan Israelin Helsingin-suurlähetystö. Heinäkuun 20. ja 21. välisenä yönä suurlähetystön ikkunaovet rikottiin ja suurlähetystön kylttiin kiinnitettiin tarroja, joissa oli hakaristejä ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen symboleita.

Noin puolet juutalaisista kertoo joutuneensa antisemitismin kohteeksi

Suomenjuutalaisten kokemasta antisemitismistä on myös olemassa melko tuoretta tutkittua tietoa. Uskontotieteen pääaineopiskelija Sabina Lumivirta teki vuonna 2018 aiheesta pro gradu -tutkielman Åbo Akademiin. Lumivirran kyselytutkimukseen vuonna 2017 osallistui 113 henkilöä Helsingin ja Turun juutalaisista seurakunnista.

Kyselyaineiston mukaan noin puolet (49 prosenttia) vastaajista kertoo joutuneensa antisemitismin kohteeksi viimeisten viiden vuoden aikana. Lumivirta vertaa vastauksia Svante Lundgrenin keräämään kyselyaineistoon vuodelta 2001. Tuolloin 22 prosenttia vastaajista kertoi kokeneensa henkilökohtaisesti antisemitismiä.

Lumivirta kysyi myös, kokevatko vastaajat, että antisemitismi on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana Suomessa. Reilu puolet (57 prosenttia) vastasi ”kyllä”. Myös tässä kohtaa ero vuoden 2001 aineistoon on merkittävä. Vuosituhannen alussa ainoastaan 24 prosenttia vastaajista koki antisemitismin kasvaneen viimeisten viiden vuoden aikana.

Viha, joka yhdistää hyvin erilaisia ryhmiä

AlfaStudio-ohjelmassa tuotiin esiin, että antisemitismi tulee tänä päivänä pääosin kolmesta eri suunnasta: äärioikeistosta, äärivasemmistosta ja ääri-islamista. Näiden lisäksi voidaan hahmottaa vielä neljäs antisemitismin muoto: valistusantisemitismi. Siinä vastustetaan juutalaisuuden ”primitiivisiä” piirteitä, kuten ympärileikkausta ja teurastusmenetelmää lasten ja eläinten oikeuksien nimissä.

Keskustelussa mukana ollut filosofian tohtori Susanna Kokkonen tiivisti, miksi antisemitismistä on tärkeää puhua ja mikä tekee siitä niin vaarallisen:

– Antisemitismi on oikeastaan ainoa tuntemamme viha, joka yhdistää ihmiset, joilla ei ole mitään muuta tekemistä keskenään eli äärioikeiston, äärivasemmiston, ääri-islamin sekä sivistyneet intellektuellit piirit yhteiskunnassa. Se tekee siitä antisemitismistä, jonka keskellä me nyt elämme Euroopassa, niin vaarallisen.

Antisemitismiä käsittelevä AlfaStudion jakso on nähtävillä Uuden Tien YouTube-kanavalla ja verkkosivuilla.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet