Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Andraé Chrouch sytytti Chariotsin

 

Chariots 13.9.2015

Lauletuimmat Chrouch-kappaleet ovat 1960-luvulta. Nyt oli tuoreempien vuoro.

Idea suomalaiskehyksisestä Andraé Crouch-albumista syntyi jo ennen säveltäjämestarin kuolemaa.

– Kun uutinen hänen poismenostaan tuli alkuvuodesta 2015 olin hetken aikaa hämilläni ja mietin, voimmeko nyt ratsastaa tällaisella asialla, Chariots-yhtyeen johtaja Hannu Salmensaari kertoo.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Idea levystä oli kuitenkin syntynyt jo kesällä 2014. Tai pikemminkin se oli muhinut Salmensaaren päässä jo 1990-luvulta alkaen.

Tunnetuimmat ja lauletuimmat Chrouch-kappaleet ovat säveltäjän nuoruusvuosilta 1960-1970 –luvulta. Myöhemmälle tuotannolle ei ole löytynyt suomentajia.

– Siellä on paljon sellaista materiaalia joka ei ole päätynyt seurakuntien musiikkilistoille.

– Ymmärsin, että Jumala oli laskenut ajatuksen Crouchin musiikista sydämelleni, ja että nyt on juuri oikea aika nostaa esiin hänen tuotantoaan.

Säveltäjämestarin viimeinen Suomen-vierailu vuonna 2011 vaikutti osaltaan asiaan. Moni vanha Crouch-fani aktivoitui tuolloin ja keikat olivat kansoitettuja.

 

 

Muutama vanha klassikko levyltä toki löytyy, mutta painopiste on 1970-luvun jälkeisessä materiaalissa.

– Haimme meille sopivia groove-henkisiä kappaleita ja katsoimme mitkä lähtisivät kääntymään suomeksi. Osa jätettiin pois heti suosiolla, kun todettiin, että niitä ei pystynyt kunnialla kääntämään. Saimme kuitenkin levylle oikeastaan juuri ne kappaleet, jotka halusimmekin, Hannu Salmensaari kertoo.

Suomentajana toimi Sanna Selkäinaho.

– Sanna teki ihmeitä muutaman kappaleen kohdalla, jotka olin jo itse luokitellut toivottomiksi kääntää.

Tunnettuihin ja rakastettuihin kappaleisiin ei niin vain kosketa.

– Suurin kynnys ainakin itselleni oli tarttua Kiitokseni-lauluun, jota pidän modernin gospelin ehkä hienoimpana kappaleena. En kuitenkaan voinut jättää sitä levyltä pois, ja lopputulokseen olen kyllä enemmän kuin tyytyväinen.

– Muiden kappaleiden osalta työ oli siinä mielessä helpompaa, että kappaleiden suomentaminen tuo aina uuden sävyn, eikä vertailu siinä mielessä originaaleihin englanninkielisiin taltiointeihin ole mielekästä.

 

Ainutlaatuinen (Päivä 2015) on Chariotsin kuudes levy. Vuonna 1986 perustettu yhtye keikkailee jo ties kuinka monennella kokoonpanollaan 6-8 kertaa vuodessa. Iso yhtye pyrkii luomaan seurakuntien kanssa tapahtumia, joihin omat paikallisrahkeet eivät ehkä riitä.

Chariots on saanut levystä hyvää palautetta.

– Ihmiset ovat tulleet sanomaan, että kun ovat saaneet levyn koneeseen, eivät ole muuta kuunnelleetkaan pariin viikkoon.

– Sinänsä tämä ei ole yllätys sillä Crouchin kappaleet ovat niin hienoja, että ne kestävät kyllä kulutusta.

Kiitokseni-kappaleen lisäksi Salmensaarta puhuttelevat levyllä erityisesti laulut Sain enkeleitä (Got Me Some Angels) ja Rauhan saat (Perfect Peace).

– Ne ovat niitä kappaleita jotka minulla oli ensimmäisenä mielessä, kun levyä lähdettiin suunnittelemaan. Ne ovat myös niitä ensimmäisiä gospel kappaleita joita nuorena miehenalkuna olet levylautaselle 1980-luvun alussa laittanut.

– Erityisesti Sain enkeleitä -kappaleesta minulla on muistikuva, jossa kuuntelin sitä autossani Hietalahden rannassa 1990-alkupuolella. Kun kuoro pääsi kohtaan ”Ooh, Angels”, ajattelin, että voisinpa joskus olla tekemässä tätä kappaletta sellaisen porukan kanssa joka kykenisi siihen. Nyt se unelma toteutui.

Ainutlaatuinen – Chariots Gospelkuoro & Big Band, Savoy 23.4.2016 Liput: Lippupalvelu