Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Akasia-säätiön toiminta päättyy vuodenvaihteessa

 

Vuonna 2015 Akasia-säätiön työntekijät, Marianne Jansson ja Riitta Lemmetyinen, johtivat ryhmämatkan Englantiin ja Walesiin. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Kristilliseen julistus-, opetus- ja sielunhoitotyöhön keskittynyt Akasia-säätiö lopettaa toimintansa. Sen työntekijät, Marianne Jansson ja Riitta Lemmetyinen, jäävät eläkkeelle vierailtuaan ainakin 225 seurakunnassa ja 35 järjestössä.

Syy Akasia-säätiön toiminnan päättymiseen on sen ainoiden työntekijöiden eläkkeelle siirtyminen.

– Säätiössä on pohdittu vuosien varrella, olisiko toimintaa ollut syytä laajentaa ja ottaa uusia työntekijöitä, jotta se ei päättyisi Mariannen ja Riitan eläköitymiseen. Aina on kuitenkin päädytty siihen, että tämän järjestön työ kietoutuu heidän ainutlaatuiseen elämänhistoriaansa, sanoo Akasia-säätiön hallituksen puheenjohtaja Eero Junkkaala.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Sillä on ollut oma aikansa ja tehtävänsä juuri tällaisena. Omana, pienenä järjestönä Akasia-säätiö on ollut riippumaton muista ja voinut palvella laajoja piirejä.

Hän laskeskelee, että Marianne ja Riitta ovat säätiövuosinaan julistaneet Jumalan sanaa vähintään 225 seurakunnassa sekä olleet opettamassa ainakin 35:n eri järjestön kutsumana.

Heidän 25 ryhmämatkaansa Israeliin ja eri puolille Eurooppaa ovat olleet suosittuja.

– Marianne toi Saksasta Suomeen elämyksellisen raamattuopetuskonseptin. Riitta on kirjoittanut useita kirjoja ja lupautunut jatkamaan suositussa radioraamattupiirissä yhtenä keskustelijana.

– Hyvä uutinen on se, että heitä voi eläkeläisinäkin pyytää puhujiksi eri tilaisuuksiin.

Säätiö vaihtoi nimeään

Akasia-säätiö oli alun perin Kaanaan-säätiö, joka perustettiin vuonna 1972 suomalaiseksi linkiksi saksalaiseen Mariasisar-järjestöön.

Siihen Marianne Jansson ja Riitta Lemmetyinen liittyivät, mutta erosivat vuonna 1990 havaittuaan Mariasisarissa vakavia epäkohtia.

– Sisarkunnan oppi ja elämä olivat vääristyneet ihmisen uskonnollisuutta korostavaksi lakiuskonnoksi, joka ei koskaan voi antaa todellista rauhaa, Junkkaala tiivistää.

– Silloin jouduttiin miettimään, loppuuko Kaanaan-säätiön toiminta siihen. Säännöissä ei kuitenkaan mainittu Mariasisar-järjestöä, vain hengellinen toiminta. Niin säätiö katsoi voivansa jatkaa työtään.

Marianne Jansson ja Riitta Lemmetyinen kutsuttiin sen työntekijöiksi vuoden 1992 lopulla. Panos muuttui kokopäiväiseksi, kun he valmistuivat teologian maistereiksi vuonna 1996.

Nimi vaihdettiin Akasia-säätiöksi vuonna 1993.

Ahtaasta avaraan

Junkkaala toteaa, että tehdyt ratkaisut ovat olleet oikeita.

– Marianne ja Riitta ovat tehneet toisen elämänuran kiertäessään Suomen seurakunnissa. Julistamalla evankeliumia ja opettamalla Raamattua he ovat saaneet palvella kirkkoa ainutlaatuisella tavalla. Heidän tiensä ahtaasta uskosta avarille vesille on puhutellut lukemattomia ihmisiä.

– Vaikka harvat ovat olleet niin puristavassa hengellisessä ympäristössä, vaatimushenkinen kristillisyys on valitettavan yleistä. Heidän tavalleen opettaa kristillistä sanomaa on ollut suuri tilaus.

Kaikille avoin Akasia-säätiön kiitosjuhla pidetään Suomen Raamattuopistolla lauantaina 7.10. kello 14. Se on samalla Marianne Janssonin ja Riitta Lemmetyisen eläkkeelle pääsyn juhla.

Mukana ovat mm. saksalaiset Rolf ja Dorothea Hille, joilla oli merkittävä vaikutus heidän elämänsä suuntaan luostarivaiheen jälkeen.

Tieto Akasia-säätiön toiminnan loppumisesta tavoitti sen ystävät tänään perjantaina sähköpostitse, osalle tieto on vielä matkalla kirjeitse.