Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Agricola-kävely saapui määränpäähänsä Turkuun

 

Keväällä Pernajasta alkanut Agricola-kävely saapui viikonloppuna määränpäähänsä, Turun tuomiokirkkoon, jossa vietettiin hetkipalvelusta. Agricola-kävely on kehittynyt viime vuosina pyhiinvaelluksen suuntaan.

Agricola-kävelyn ideana on kulkea vanhaa Kuninkaantietä seuraillen huhti–syyskuun aikana Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.

Tänä vuonna noin 330 kilometrin mittainen Agricola-kävely kuljettiin neljännen kerran. Uutta oli, että osa kävelystä toteutui omatoimisesti. Se oli mahdollista, kun koko reitti saatiin ensimmäistä kertaa sähköisessä muodossa verkkoon.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Agricola-kävelyn järjestäjänä toimii Suomen Pipliaseura. Kävelyn ideoija ja tukipilari, laulaja Hannu Holma vastasi yhteisten osuuksien vetämisestä. Kiitollisia oltiin myös kaikkien niiden seurakuntien työntekijöille, jotka olivat avaamassa kivikirkkonsa ovia reitin varrella.

Kauden viimeinen etappi Piikkiöstä Turkuun järjestettiin yhteisteistyössä Turun pyhiinvaelluskeskuksen kanssa, ja sunnuntain kävely oli myös osa Turun päivän ohjelmaa.

Yhteensä kävelyosuuksia reitillä on 13. Pipliaseuran pyhiinvaelluskorteissa on seitsemän teemaa, jotka ovat virittäneet kulkijoita reitin aikana. Ydinteemoja lähestytään rukouksen ja raamatunlauseen avulla.

”Toivon, että pitkät vaellukset ovat tarjonneet kehollista rukousta, hengellisyyttä ja hiljaisuutta. Toivon, että olet liikkuessasi saanut levätä, kokea vapautta, saanut kiinni yksinkertaisuudesta ja sen kauneudesta. ” – Terhi Huovari Pipliaseurasta

Kävely päättyi hetkipalvelukseen Turun tuomiokirkossa

”Toivon, että pitkät vaellukset ovat tarjonneet kehollista rukousta, hengellisyyttä ja hiljaisuutta. Toivon, että kulkeminen on kaikesta ympärillä tapahtuvasta huolimatta kietonut sinut huolettomuuteen. Että olet liikkuessasi saanut levätä, kokea vapautta, saanut kiinni yksinkertaisuudesta ja sen kauneudesta. Voinut tavoittaa jotakin kiireetöntä ja jakaa kokemuksiasi muiden kulkijoiden kanssa”, sanoi Pipliaseuran Terhi Huovari kävelijöille avaussanoissaan Turun tuomiokirkossa.

Turun tuomiokirkon kaikille avoimessa hetkipalveluksessa laulaja Hannu Holma tulkitsi Jaakko Löytyn laulun ”Viimeisen laulun vielä laulan”, säestäjänään Anni Holma. Liturgina toimi Mika Mäntyranta ja puheen piti Pyhiinvaelluskeskuksen Annastiina Papinaho. Vapaaehtoinen Arja Aurakangas luki rukouksen Agricolan sanoin.

Pyhiinvaelluskeskuksen Annastiina Papinaho puhui Turun tuomiokirkon hetkipalveluksessa lukutaidon ja lukutaidottomuuden vaikutuksista.

Agricola-kävely muistaa lukutaidottomia

Samalla kun matkanteko on fyysistä, se on kulkemista omassa mielessä, sisäänpäin – tai kauas eri puolille maapalloa.

Agricola-kävely muistaa lukutaidottomia naisia käveltyjen kilometrien mukaisesti.

Agricola-kävely onkin haastanut kulkijoita eri puolilla muistamaan Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaa käveltyjen kilometrien mukaisesti.

Kuten tiedämme, Mikael Agricola pääsi 1500-luvun Suomessa kouluun ja pitkälle opintielle. Hänen sisarensa sen sijaan ei. Nykyään Suomessa on tältä osin tasa-arvo, mutta maailmalla oppia vaille jäävät edelleen etenkin vähemmistökansojen tytöt ja naiset.

Maailmassa on lähes 800 miljoonaa lukutaidotonta aikuista ja heistä 2/3 on naisia. Pipliaseuran lukutaito-ohjelman kautta 20 000 naista viidessä Afrikan maassa oppii lukemaan omalla äidinkielellään. Viimeisimpänä mukaan on tullut Namibia ja opetus dhimban kielellä.


Agricola-kävelystä: agricola.fi
Lue lisää lukutaitotyöstä

 
Pipliaseura artikkeliban. 21.3.-