Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Radio Dei kysyi: Katupartiot – turvallisuuden tuojia vai omavaltaisia valkoisen Suomen rakentajia?

 

Joona Räsänen ja Veera Ruoho kävivät kiivan sanailun Radio Dein Viikon debatissa.

Perussuomalaisten poliisikansanedustaja pitää katupartioita naisten pelastajina – demarikollega keskittäisi partioinnin nuorten päihdevalvontaan.

Kansanedustajat Veera Ruoho (ps) ja Joona Räsänen (sd) väittelivät Ariel Neulaniemen isännöimässä Radio Dein Viikon debatissa katupartioiden roolista suomalaisessa yhteiskunnassa. Mediassa on puhuttu viime päivinä katupartioiden roolista turvallisuuden tuojina. Radio Dein Viikon debatti kysyi, tulisiko partioilla olla sijaa vapaaehtoisina järjestyksen ylläpitäjinä.

Helsingin poliisin päällikkö Lasse Aapio torjui YLEn aamutelevision haastattelussa (9.1.) jyrkästi kansalaisten katupartiot. Aapio painotti, että julkisten tilojen turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu pelkästään poliisille ja vartiointiliikkeille.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Radio Deissä perussuomalaisten kansanedustaja Veera Ruoho ja demarinuorten puheenjohtaja ja kansanedustaja Joona Räsänen olivat erimielisiä siitä, minkälainen asema katupartioilla tulisi olla Suomessa.

Ruohon mukaan katupartioilla on ennaltaehkäisevä tehtävä, eivätkä ne vie poliisin tehtäviä. Poliisikansanedustajan mielestä katupartioita voidaan pitää vapaaehtoisena talkootyönä, jolloin ei jäsenten menneisyyttä mahdollisine rikostuomioineen tulisi pitää partioinnin esteenä.

Demarikansanedustaja Joona Räsänen oli vastakkaisilla linjoilla. Räsäsen mielestä ”sen kaltaisilla katupartioilla, joista on nyt julkisuudessa keskusteltu, ei tulisi olla minkäänlaista roolia suomalaisessa yhteiskunnassa”.

Huolena naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä tai tarttuminen omankädenoikeuteen

Veera Ruoho näkee katupartioiden yhtenä tärkeänä tavoitteena suojella naisia seksuaaliselta ahdistelulta.

– Ajattelen asiaa naisena. Jos olisin pienikokoinen nainen, joka kävelen yksin puistikossa, niin olisin äärimmäisen onnellinen, jos sinne tulisi sillä hetkellä, kun olen pulassa, joku kaljupäinen bodari puuttumaan tilanteeseen. Jos he noudattavat lakia, eivätkä tule syyllisty ylilyönteihin, niin miten kiellät perusoikeudet vapaaseen liikkumiseen.

Suomalaiseen keskusteluun on rantautunut termi ”taharrus-ilmiö”. Arabiankielistä sanaa alettiin käyttää Saksan Kölnissä uudenvuodenaattona tapahtuneiden lukuisien naisten seksuaalisten ahdistelujen seurauksena, joissa oli osallisina Saksasta turvapaikkaa hakevia ja laittomina siirtolaisina maassa oleskelevia henkilöitä.

Termi sai ensimmäisen kerran julkisuutta jo vuonna 2011, kun CBS:n toimittaja Lara Logan joutui suuren väkijoukon seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Tahririn aukiolla Egyptissä raportoidessaan mielenosoituksista Egyptin presidentti Hosni Mubarakia vastaan.

Veera Ruoho on itse joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi Afrikan mantereella.

– Olen ollut tällaisen ilmiön uhrina, 15–20 humalaisen miehen ympäröimänä ja ahdistelemana. Se oli sellainen kokemus, että olisin toivonut, että joku olisi tullut siihen väliin puuttumaan.

Räsänen näkee suurena uhkana, että joku partioista haluaa ennemmin tai myöhemmin ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Hän myös vierastaa katupartioiden rinnastamista vapaaehtoiseen talkootyöhön.

– Se on ihan eri asia, jos katupartio valvoo esimerkiksi nuorten päihteiden käyttöä, että he haluavat olla läsnä nuorten arjessa. Sellainen uhkakuva [tulee mieleen], että jos ulkomaalainen joukkio ja katupartio kohtaavat, niin mitä siitä syntyy. Eikö se ennemminkin lisää turvattomuutta kuin paranna sitä?

Ruoho kokee suuremmaksi ongelmaksi naisten turvattomuuden kuin sen, että katupartiot voisivat sortua ylilyönteihin.

– Olen aika pöyristynyt näistä miesten mielipiteistä. Eikö se ole riittävästi, että naisia on raiskattu jo ulkomaalaisten toimesta? Yhtälailla aina kysellään, milloin tapahtuu terrori-isku Suomessa tai joukkoraiskauksia. Minä olen paljon enemmän huolissani naisten turvallisuudesta kuin siitä, että syyllistyttäisiin ylilyönteihin.

Joona Räsänen argumentoi, että enemmistö niistä henkilöistä, jotka häiritsevät naisia seksuaalisesti, ovat kantasuomalaisia.

– Enpä ole vielä nähnyt sellaisia katupartioita, jotka lähtevät partioimaan esimerkiksi koteihin suomalaisia miehiä vastaan, etteivät vaan raiskaa naisia siellä.

Huolena rasistiset motiivit ja lisääntyvä turvattomuus

Kemistä alkunsa saanut isänmaallinen, valkoisen suomen puolesta taisteleva Soldiers of Odin -kerho vaatii Suomen rajojen sulkemista koskien turvapaikanhakijoita. Järjestön soturit harjoittavat katupartiointia omien facebooksivujensa mukaan jo 23 paikkakunnalla.

Järjestö ilmoittaa turvaavansa suomalaisten arkea ulkomaalaisten hyökkäyksiltä. Kerholla on kytköksiä uusnatsien Suomen vastarintaliikkeeseen ja useat kerhon jäsenistä ovat saaneet tuomioita.

Sekä Joona Räsänen että Veera Ruoho ovat sitä mieltä, että kaikki seksuaalinen ahdistelu on väärin ja siihen tulee puuttua välittömästi. He katsovat, ettei poliisin määrärahoista ei saa karsia tilanteessa, jossa suomalaisten turvallisuudentunne on järkkynyt.

Ruohon mielestä turvallisuudentunnetta on järkyttänyt turvapaikanhakijoiden rajusti lisääntynyt määrä ja uhka naisten seksuaalisesta ahdistelusta. Räsänen puolestaan tulkitsee, että katupartiot luovat turvattomuudentunnetta.

Veera Ruoho sitä vastoin ei näe katupartioiden toiminnassa isompia ongelmia, mikäli partiot eivät ota poliisin tehtäviä hoitakseen, vaan käyttävät ainoastaan yleistä kiinniotto-oikeutta.

– Kansainvälisiä kokemuksia on siitä, että asuinalueiden turvallisuus on lisääntynyt, jos katupartioita on ja ne noudattavat lakeja. Ulkomailla on koettu hyvänä esimerkiksi se, että vanhuksia saatetaan kauppareissuilla katupartioinnin ohessa.

Perussuomalaisten kansanedustaja tuo esiin, että Lontoossa ja Belgiassa toimii jo nykyisin myös muslimitaustaisten henkilöiden ylläpitämiä katupartioita, joiden päämääränä on tuoda sharia-laki eurooppalaisille kaduille. Ruoho tulkitsee entisenä poliisina, että Suomen poliisi pelkää tällaisten partioiden syntymistä.

Viikon debatti Radio Deissä suorana lähetyksenä keskiviikkoaamuisin klo 9. Uusinta klo 13 ja sunnuntaisin klo 20. Debatit ovat kuunneltavissa myös Dein nettiarkistossa.

Kommentoi aihetta Radio Dein Facebookissa