Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

150-vuotiaassa Vaasan vankilassa pitkä hengellisen työn perinne

 

Vaasan vankila on esimerkki tsaarinaikaisesta punatiilirakentamisesta.

Uusien hengellisen työn ja vankilalähetin lupien saanti edellyttää vankila- ja kriminaalityön vapaaehtoiskoulutusta sekä tarkkaa sitoutumista vankilan sääntöihin.

Vaasan nykyinen vankila otettiin käyttöön 3. syyskuuta 1863 eli lähes päivälleen 150 vuotta sitten. Se rakennettiin Vaasan palossa vuotta aiemmin tuhoutuneen, 1600-luvulta peräisin olleen linnavankilan tilalle.

Hengellinen työ Vaasan vankilassa käynnistyi 1800-luvun loppupuolella. Työn aloittivat vapaakirkolliset Alba Hellman ja myöhemmin Wreden sisarukset Henrik ja Matilda.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Vaasan vankilassa toimii myös Suomen ensimmäinen kristillinen päihdekuntoutusosasto. Se syntyi vuosina 1996-1997 vankilapastori Vesa Mäkelän ja Jyväskylän helluntaiseurakunnan vankilalähetin Sakari Pihlajan työnäystä. Osaston avaamisen mahdollisti Sininauhaliitto, jonka projektityöntekijänä Pihlaja tuolloin toimi.

Helluntaiherätyksen vankilalähetystyö Vaasassa alkoi vuoden 1940 vaiheilla. Työn uranuurtajia olivat ainakin Konnunsuon vankilan opettaja Aarne Ylppö, Joel Hermunen, Väinö Harjula, Antti Sainio ja Pauli Särkkä.

Sakari Pihlajan mukaan Vaasan vankila antaa varauksettoman tuen vapaaehtoiselle vankilalähetystyölle.

– Kaikkiaan noin kymmenellä helluntailaisella vankilalähetillä on toimiluvat laitokseen. Nykyään yhteistyössä korostuu vankilalähettien koulutus. Uusien hengellisen työn ja vankilalähetin lupien saanti edellyttää vankila- ja kriminaalityön vapaaehtoiskoulutusta sekä tarkkaa sitoutumista vankilan sääntöihin, hän kertoo.