Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

150-vuotiaassa Uspenskin katedraalissa käynnistyy kulttuurihistoriallisesti mittava korjaushanke

 

Uspenskin katedraalissa toteutetaan parhaillaan mittavia korjauksia, joista merkittävimpänä monivuotinen ikonostaasin konservointi. Kuva: Sari Savela

Helsingin ortodoksinen seurakunta on käynnistänyt 150-vuotisjuhlavuottaan viettävän katedraalin ikonostaasin korjaus- ja konservointityöt.

Korjaushanke kestää useita vuosia ja sitä tehdään yhteistyössä Museoviraston ja Valamon konservointilaitoksen kanssa.

Seurakunnan ohella Suomen ortodoksisen kirkon keskushallinto on myöntänyt osan hankkeen rahoituksesta. Uspenskin katedraalin ystävät ry tukee hanketta ja on aloittanut varainkeruun kokonaishankkeen toteuttamiseksi ja yhteisen kulttuuriperinnön säilyttämisen hyväksi. Uspenskin katedraalin ikonostaasin ikonit on maalannut taidemaalari Pavel Šiltsov. Ikonostaasi on suojeltu vuonna 1985 ja se on tiettävästi ainoa nykypäiviin säilyneistä taiteilija Šiltsovin maalaamista ikonostaaseista.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Pohjois-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko

Uspenskin katedraali on Suomen ortodoksisen kirkon pääkirkko ja samalla yksi Helsingin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Uspenskin katedraali on vihitty käyttöön 25. lokakuuta 1868. Kirkko sai nimensä keisari Aleksanteri II:n toiveesta. Nimi tulee slaavinkielisestä sanasta uspenie, joka tarkoittaa poisnukkumista. Länsi- ja Pohjois-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko onkin pyhitetty jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen muistolle.

Punatiilestä rakennetun katedraalin on suunnitellut venäläinen arkkitehti Aleksei M. Gornostajev vuosina 1858-1860. Hän myös johti töitä kuolemaansa vuoteen 1862 sakka. Työtä jatkoi arkkitehti Ivan Varnek. Kirkon arkkitehtuurissa on vaikutteita 1500-luvun venäläisestä kivikirkosta, joka sijaitsee Moskovan lähellä Kolomenskojessa.

Kirkon sisätiloissa näkyy bysanttilainen perinne. Avarassa tilassa ei ole ortodoksiseen tapaan lainkaan penkkejä. Kattoa tukee neljä suurta, yhdestä graniittilohkareesta veistettyä pilaria. Ikonostaasi sijaitsee kirkon etuosassa. Sen takana on alttari. Ikonostaasin on maalannut venäläinen taiteilija Pavel S. Siltsov.

Kirkon kupolikatto yltää 33 metrin korkeuteen. Kirkossa on kolmetoista sipulinmuotoista kupolia.