Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

”Vapaus uskontoon vaarassa heikentyä armeijassa”

 

Kirkkoon kuuluville varusmiehille pitää Kirkkohallituksen mielestä opettaa kristillistä etiikkaa. Kuva: Shutterstock

Puolustusvoimien eettistä opetusta pohtinut työryhmä haluaisi varusmiehet tunnustuksettoman opetuksen piiriin.

Puolustusvoimissa on tarkoitus on ottaa uusi kirkollisen työn kokonaisuus käyttöön heinäkuuhun mennessä.

Puolustusministeriön asettama työryhmä on pohtinut puolustusvoimien eettistä opetusta ja sotilasparaatien kenttähartausosuutta. Työryhmä esittää helmikuussa julkaistussa raportissaan, että jatkossa kaikki eettiset oppitunnit olisivat uskonnottomia ja tunnustuksettomia. Lisäksi uskonnolliset hartaudet ja niihin rinnastettavat tilaisuudet olisivat vapaaehtoista toimintaa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallitukselta pyydettiin raportista lausunto. Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja Pekka Huokuna pitää raporttia ongelmallisena.

– Perustuslain yhdennessätoista pykälässä puhutaan uskonnonvapaudesta. Työryhmä on selvästi lähtenyt siitä, että uskonnonvapaus tarkoittaa vapautta uskonnosta. Se on pyrkinyt turvaamaan niiden vakaumusta, jotka eivät halua olla missään tekemisissä uskonnon kanssa.

– Yhdestoista pykälä ei kuitenkaan keskity turvaamaan vain vapautta uskonnosta, vaan myös vapautta uskontoon. Jos uskonto yritetään poistaa puolustusvoimista, miten varusmiesten ja kantahenkilöiden oikeus uskontoon toteutuu? Työryhmä tuntuu lähtevän siitä, että uskonto on jotain vaarallista ja huolestuttavaa, josta varusmiehiä pitää varjella, Huokuna pohtii.

Vapaa-ajattelijat kantelevat

Puolustusvoimien raportin mukaan uskonnonvapauden kysymykset on ratkaistava kokonaisuutena, jolloin vältytään uusilta kanteluilta ja maanpuolustuksen kannalta kielteiseltä julkisuudelta.

– Uskonnonvapauteen liittyviä kanteluita ovat tehneet lähinnä vapaa-ajattelijat. Työryhmän tavoite vaarantuu esityksen kapea-alaisuuden takia. Jatkossa voi tulla kanteluita siitä, että puolustusvoimissa ei toteudu positiivinen uskonnonvapaus.

Kirkollinen opetus on osa eettisen toimintakyvyn kokonaisuutta.

Tällä hetkellä varusmiehille annetaan kirkollista opetusta kymmenen tuntia ja johtajakoulutuksessa viisi tuntia. Kirkkoon kuulumattomat saavat korvaavaa opetusta.

Ei julistusta

Työryhmä on kuullut raporttia valmistellessaan puolustusvoimien ulkopuolisena asiantuntijana ainoastaan Vapaa-ajattelijain liiton edustajaa.

– Työryhmän kuulema kenttäpiispa on juridisesti puolustusvoimien virkamies ja oman organisaation asiantuntija. Olisi ollut korrektia kuulla valmisteluvaiheessa esimerkiksi luterilaisten ja ortodoksisten sotilaspappien taustayhteisöjä eli kirkkoja.

Huokuna muistuttaa, että armeijassa annettava eettinen opetus ei ole ollut tähän astikaan julistustyötä tai edes kirkon työtä.

– Tässäkin mielessä tuntuu kummalliselta, että oppituntien pitäisi olla jatkossa uskonnottomia, eikä niissä käsiteltäisi lainkaan uskonasioita.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma