Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

”Jos emme ymmärrä uskontoa, emme ymmärrä modernia maailmaa”

 

Paul Marshall on perehtynyt muun muassa radikaaliin islamiin. Kuva: Matti Korhonen

Yli kaksikymmentä kirjaa uskonnon ja politiikan suhteesta kirjoittanut Paul Marshall on sitä mieltä, että uskonnolla on yhä merkittävä rooli maailmanpolitiikan tapahtumissa. – Kuitenkin journalistit usein ymmärtävät nämä tapahtumat väärin, koska he eivät ota uskontoa vakavasti. Mikäli he ottavat uskonnon vakavasti, he ymmärtävät sen väärin, Hudson Instituutissa työskentelevä Marshall väittää.

Paul Marshallin mukaan länsimainen media tekee kaksi tyypillistä virhettä uutisoidessaan tapahtumista, joihin uskonto on kytkeytyneenä. Ensinnäkin, journalistit olettavat, että uskonto on menneen talven lumia. Uskonnolla on kuitenkin Marshallin mukaan yhä kasvava rooli erityisesti politiikassa. Jopa vaaleja voitetaan vetoamalla jumalalliseen auktoriteettiin.

Toiseksi, uskonnon ajatellaan olevan naamari jollekin muulle asialle. Jos joku perustelee tekojaan uskonnollisilla syillä, hänen ajatellaan käyttävän uskontoa vain tekosyynä jollekin perustavammalle motiiville.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Ihmiset toimivat rahan, seksin, vallan ja uskon motivoimina. Sekulaarit journalistit jättävät listasta uskon pois. He eivät kykene ymmärtämään, että usko voisi olla tällainen motivaattori, Marshall toteaa.

Uskonto ei selitä kaikkea

Marshall ei kuitenkaan väitä, että kaikissa uskonnollisiksi mielletyissä konflikteissa uskonto olisi ratkaisevassa asemassa. Esimerkiksi Espanjan baskien terrori-iskut ja Turkin kurdien sissisota ovat pikemminkin kansallisuusaatteen kuin uskonnon motivoimia. Toisissa tapauksissa, kuten al-Qaidan toimissa, on kuitenkin kyse ennen kaikkea uskonnollisesta motivaatiosta.

– Uskonnon ymmärtäminen vie aikaa, koska uskonto on hyvin monimutkainen ilmiö. Mutta täytyyhän taloustoimittajankin ymmärtää budjeteista pystyäkseen tekemään työnsä hyvin.

Paul Marshall puhui uskonnon ymmärtämisestä Evangelical Leadership Forum -tapahtumassa Unkarin Egerissä 21. toukokuuta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie