Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Tuhosiko meteori Sodoman?

 

Helsingin Sanomat uutisoi tiedon, joka oli muutama päivä aiemmin kansainvälisessä lehdistössä ja joka liitettiin Raamatun tapahtumiin. Valtavan suuri taivaalta pudonnut kappale osui Jordanin laaksoon Tall al-Hammiin ja tuhosi kaupungin ja sen ympäristön perusteellisesti. Olisiko tämä Raamatun kuvaama Sodoman tuho?

Raamatussa Sodoma ja Gomorra mainitaan paheellisuuden pesänä ja niiden tuhosta kerrotaan Ensimmäisen Mooseksen kirjan luvussa 19. Sodoman paikka on ollut tutkijoille arvoitus, sillä aivan varmaa sijaintia ei ole tiedetty. Parhaimpana ehdokkaan on pidetty Kuolleenmeren niemimaalla sijaitsevaa Bab ed-Dhra -nimistä rauniokumpua. Vuonna 2006 Steve Collins aloitti Moabin tasangolla sijaitsevan Tall al-Hammamin kaivaukset. Melko varhaisessa vaiheessa hän ehdotti, että kyseessä olisi Raamatun Sodoma. Monet pitivät perusteluja riittämättöminä, minä mukaan lukien. Kirjoitin tästä kirjassani Arkeologian aarteita – Katsaus Israelin uusimpiin kaivauksiin (Perussanoma 2019).

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Nyt uutinen valtavasta meteoriräjähdyksestä tuo uutta valoa tulkintaan. Räjähdys on tieteellisesti varsin hyvin perusteltu, joten sellainen on varmaan tapahtunut. Se ajoitetaan noin vuoteen 1650 eKr. Sopiiko tämä Abrahamin aikaan? Kaikkein tiukimmin Raamattua tulkitsevat ovat ehättäneet jo kertomaan, että ei sovi, sillä Raamatusta laskettuna Abrahamin aika sijoittuu vuoden 2000 paikkeille. Abrahamin ajoitukseen meillä ei kuitenkaan ole niin paljon faktatietoa, että siinä voi olla heittoa. Sen sijoittaminen 1600-luvulle ei mielestäni ole mahdotonta, sillä olemmehan edelleen samassa keskipronssikaudessa. Uusi tieto on siis äärimmäisen kiinnostava, sillä tapahtumana se tuntuisi sopivan erittäin hyvin Sodoman tuhoon. HS ehdotti lisäksi, että myös Joosuan aikainen Jerikon tuho liittyisi tähän. Se on ajoituksen kannalta paljon hankalampi, sillä sitä on vaikea siirtää kauas 1200-luvusta eKr.