Raketteja Gazasta

 

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

”Hälytys, nopeasti suojaan!” Näin heräteltiin varhain torstaina kymmenissä tuhansissa eteläisen Israelin kodeissa lapsia ja aikuisia pommisuojiin. Sama tapahtui meidänkin paritalossa, jonka muutaman neliön sirpalesuojaan (työhuoneeseeni) ahtautui kymmenen ihmistä kymmenkunta kertaa.
Hälytykset olivat odotettuja, sen jälkeen kun Israel eliminoi Gazassa keskiviikkona ääri-islamistisen Hamasin aseellisen siiven tärkeimmän johtajan Ahmed Jabarin. Jabarin hautajaisissa oli valtava määrä gazalaisia, jotka huusivat kostoa Israelille.
Israelin sotilasjohto sai luvan toimia Hamasin tärkeitä komentajia vastaan viime viikonlopun väkivaltaisuuksien jälkeen. Ensiksi gazalaiset laukaisivat panssariohjuksen päin israelilaissotilaitten maastoautoa, jossa haavoittui neljä sotilasta, yksi heistä vakavasti. Israel vastasi ja surmasi neljä palestiinalaista asemiestä; vastineeksi Gazasta lensi siviiliasutuksiin yli sata rakettia. Useita ihmisiä haavoittui ja kymmeniä kiidätettiin shokin vuoksi hoitoon.

Tässä vaiheessa YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon yritti puhaltaa aikalisän. Hän tuomitsi Hamasin iskut, ja vaati Israelilta malttia vastatoimissa, jotta Gazassa vältettäisiin siviiliuhrit.
Torstain sarastaessa selkkaus siirtyi uuteen vaiheeseen. Gazasta ammuttiin yli 200 raketin salvo. Räjähteet runtelivat taloja eri puolilla pohjoista Negeviä ja Välimeren rannikkotaajamissa, joissa asuu yli miljoona ihmistä. 20.000 asukkaan Kirjat Malachissa kerrostalon katon läpäissyt raketti surmasi kolme ja haavoitti vakavasti kahta asukasta. Kaupunki on vajaan 30 kilometrin päässä Gazasta ja kahdeksan kilometriä meidän kotikylästämme Kfar Harifista.

YK:n turvaneuvosto ei saanut torstaina värkätyksi julkilausumaa Gazasta. Sekään ei auttanut, että Syyrian ”humaanin” presidentti Bashar al-Assadin hallitus vetosi neuvostoon ja vaati kansainvälisen yhteisön tuomiota Israelin hirmuteoille palestiinalaisia vastaan.Syyrian pyyntö Israelin tuomitsemiseksi ohitti maan oman ongelman; sisällissodassa kuolee lähes joka päivä enemmän siviilejä kuin Gazan uudessa kriisissä on kuollut tähän mennessä yhteensä. Puolitoista vuotta kestänyt Syyrian sota on lisäksi ajanut joko maan sisällä tai rajanaapureihin pakolaisiksi kolme miljoonaa ihmistä. Syyria ei kerro julkisesti sitäkään, että se on rikkonut viime päivinä YK:n valvoman loitontamisvyöhykkeen pinnassa tulitaukosopimusta. Israel on vastannut tankkitulella näihin ampumisiin.

Kansainvälisessä mediassa uutisten kärki saattaa jälleen kääntyä siihen, miten Israel moukaroi Gazaa ja iskuissa tulee siviiliuhreja. Toistaiseksi kuolonuhreja on noin kaksikymmentä. Se on vähän, kun ottaa huomioon, että 300 neliökilometrin Gaza on yksi maailman tiheimmin asuttuja alueita.
Vaikka Israelin tiedustelupalvelu on tehokas, Gazan militantteja vastaan on epämukava toimia. Asemiesten kranaatit sekä raketit on osaksi sijoitettu päiväkotien, koulujen ja moskeijoitten suojiin. Näihin kohteisiin on hankala pommittaa, siviiliuhreja syntyy väkisin.
Joka tapauksessa Israelissa kansalaisten enemmistö on verrattain yksimielinen siitä, että rakettihäirintä Gazasta on nyt pantava kuriin. Kaikki puolueet ovat esimerkiksi keskeyttäneet toistaiseksi tammikuisten parlamenttivaalien kampanjoinnin.  

Talven 2009 Gazan sodassa tuli Sderotin kaupunki surullisen kuuluisaksi. Nyt taajaman tiedottajat ovat uusineet varoitusfilmiään. Kun rakettihälytyksen sireeni alkaa ujeltaa, asukkailla on 15 sekuntia aikaa suojautua. Sen jälkeen ammus iskeytyy johonkin. Meidän kylällä on 45 sekunnin varoaika, sekään ei tositilanteessa ole pitkä hetki.

(Tämä kommentti julkaistiin 16.11.2012 Kokkolassa ilmestyvässä KESKIPOHJANMAA –lehdessä)

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)