Onnen hinta

 

Suomen rahassa täytyisi siis tienata 58 000 euroa vuodessa. Se on aika paljon ja reippaasti yli suomalaisten keskiansion, mutta amerikkalaisen tutkimuksen mukaan näin ihmiset kokevat. Kohtuullisen onnellinen voi olla pienemmilläkin tuloilla – Luojan kiitos – ja idea onkin, että tuon summan jäätyä taakse onnen käyrä ei enää nouse samaa tahtia tulojen kanssa.

Hätäisesti ajatellen tutkimus kuulostaa kovan hinnan lisäksi muutenkin oudolta. Miten rahalla muka voi saada onnea? Onnihan on ei-materiaalista, kuten ystävyyttä, rakkautta, terveyttä ja hiihtoretkiä. Kaikkea sellaista, jota ei kaupasta saa.

Suomen ACC (Kalajoen Krist.Op.)9.-15.9.

Vähän rauhallisemmalla pohdinnalla tutkimus alkaa vaikuttaa viisaalta. Raha on vain vaihdon väline. Kovin suurista tuloista minulla ei ole kokemusta, mutta kovin pienistä tuloista on. Jatkuva pennin venyttäminen ahdistaa. Onni tuntuu kaukaiselta.

Usein kuulee ihasteltavan, miten onnellisia ja iloisia kehitysmaiden asukkaat ovat, vaikka he elävät toivottomassa köyhyydessä. Asia ei ole ihan niin. Köyhyys aiheuttaa sairauksia ja kuolemaa, ja alhainen koulutustaso – tai peräti lukutaidottomuus – tietämättömyyttä ja voimattomuutta. Vaikka päivällä naurattaa, niin iltaisin itkettää.

Jotain perää voi olla siinä, että materiaalisten houkutusten tulviessa aisteihin vaikkapa naapurin uuden auton tai hienoja hepeneitä pursuavien näyteikkunoiden muodossa, alkaa ahneus jäytää sielua. Mutta kun köyhyys on niin musertava, että ei voi edes haaveilla mistään, voi kenties keskittyä lähimmäisenrakkauteen ja yksinkertaisiin asioihin, ja näin tulla onnelliseksi. Kenties.

Mainittu tutkimus – ja moni muu – kuitenkin paljastaa, että onnellisimpia ollaan Suomen, Hollannin, Uuden-Seelannin ja Yhdysvaltain kaltaisissa vauraissa maissa. Vaikka suu ei ole koko ajan hymyssä, antavat hyvä terveydenhuolto, koulutustaso ja taloudellinen turvallisuus mielenrauhan ja onnen tunteen.
Ei siihen sentään 58 000 euroa tarvita. Kun tulot riittävät ihmisarvoiseen elämään ja kohtuulliseen elintasoon, ja lisäksi voi panna rahaa säästöön, voi varmasti keskittyä yksinkertaisiin asioihin ja lähimmäisenrakkauteen, ja näin tulla onnelliseksi. Varmasti.