Onko Turkki hyvä rauhanvälittäjä?

 

Blogi on väärä määrite tälle kirjoitukselle. Tämä on enemmänkin kooste Gazan konfliktin nykytilasta.

Keskiviikon ykkösuutinen – ainakin toistaiseksi – Gazasta oli Israelin pommitus, joka osui Jabalian pakolaisleirissä YK:n kouluun. Rakennukseen oli majoittunut iskuja paenneita gazalaisia. Kuolonuhreja oli toistakymmentä.
Samassa kansainvälisten uutistoimistojen välittämässä uutisessa kerrottiin, että YK:n palestiinalaisten pakolaisavun, UNRWA:n työntekijät myönsivät, että ainakin kolmesta näistä suojakeskuksina toimineista koulurakennuksista on löytynyt ase- ja rakettikätköjä. YK:n tiedottaja ei nimennyt syyllistä, mutta tuomitsi siviilien vaarantamisen ja muistutti, että osapuolten tulisi kunnioittaa UNRWA:n tilojen koskemattomuutta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Tragediaa tämä ei kavenna, mutta tekee käsitettävämmiksi Israelin pommituksen. Esillä oli viikko sitten myös tapaus, jossa toisen YK:n koulun tiloihin osui joko Israelin pommi tai harhalaukauksena palestiinalaisten oma raketti. Tutkimus on vielä kesken. Koulun läheisyydestä ammuttiin joka tapauksessa useita raketteja kohti Israelia.
Nyt jo yli kolme viikkoa kestänyt konflikti on vaatinut palestiinalaisten viranomaisten (Hamasin) mukaan yli 1200 kuollutta. Israelin sotilaita on kuollut yhteenotoissa 53 ja kolme siviiliä.

Israelin keskeinen tavoite on tuhota salakuljetuskäytävät, joiden kautta Gazaa hallitseva ääri-islamilainen Hamas on saanut aseistusta. Osa tunneleista on sementoitu bunkkereiksi, joita pitkin asemiehet pyrkivät Israelin puolelle mm. siepatakseen panttivankeja.
Israel haluaa tuhota Gazassa myös rakettien laukaisualustat. Operaatiota vaikeuttaa Hamasin taktiikkaa käyttää siviilejä ihmiskilpinä.

Hamas on vedonnut viime päivinä Libanoniin, jotta se yhdistäisi voimat Israelia vastaan. Vuonna 2006 Israel kävi vakavan rajasodan iranilaismielisen Hizbollah -järjestön kanssa. Libanonista on viime päivinä ammuttu muutama raketti kohti Israelin taajamia. Vaikka Iran edustaa kilpailevaa, shiialaista islamin suuntausta, se on aseistanut Hizbollahin ohella sunnalaista Hamasia useita vuosia, sillä Iran pitää Israelia Yhdysvaltojen rinnalla päävihollisenaan.

Israelissa juutalaiset ovat poikkeuksellisen yksimielisiä siitä, että Hamasin raketti-iskut on saatava loppumaan. Tiistaina julkaistiin Tel Avivin yliopiston kysely, jonka mukaan peräti 95 prosenttia israelilaisista pitää armeijan iskuja Gazaan oikeutettuina. Lisäksi vain muutama prosentti oli sitä mieltä, että armeija olisi käyttänyt liikaa voimaa Hamasin asevoiman eliminoimiseen.

Parhaillaan on menossa sukkuladiplomatian kierros, jonka pääroolissa on USA:n ulkoministeri John Kerry. Hän on tavannut Egyptissä islamilaisten maitten edustajia, joita on sommiteltu tulitauon välittäjiksi.

Israelilaisuutiset julkaisivat tiistaina osia pääministeri Benjamin Netanjahun ja presidentti Barack Obaman tiukasta puhelinkeskustelusta. Obama vaati maanantaina Gazaan välitöntä ja ehdotonta tulitaukoa. Netanjahu vastusti, koska hän katsoi paussin täyttävän ennen muuta Hamasin ehdot. Toiseksi pääministeri ei ole mieltynyt ajatukseen, että tulitauon pääjärjestelijät ovat Qatar ja Turkki, joilla molemmilla on läheiset suhteet Hamasiin.

Vajaa kaksi viikkoa sitten Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kommentoi, että Israelin toimet Gazassa ovat ylittäneet raakalaismaisuudessa Hitlerin!
Tässä mielessä on ymmärrettävää, jos Israelin johto vastustaa Turkin roolia ”rehellisenä” tulitauon, saati jatkossa rauhanneuvottelujen välittäjänä.

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)