Lisävääntöä rauhaprosessiin

 

Lokakuun alussa kun kävin Jordanjoen Länsirannalla mm. tapaamassa kiisteltyjen juutalaistaajamien asukkaita, kommentoin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vaihtokauppayritystä palestiinalaisten kanssa. Hän lupasi jo tuolloin alustavasti, että jäädyttää kiisteltyjen siirtokuntien rakentamisen uudelleen, mikäli palestiinalaiset tunnustavat yksiselitteisesti Israelin juutalaisena valtiona.
Ehdotuksella Netanjahu koetti antaa uuden alun rauhanneuvotteluille. Palestiinalaiset hylkäsivät kuitenkin uuden tarjouksen heti. He syyttivät Israelin hallitusta rasistiseksi, joka myös sortaa Israelin kansalaisina eläviä arabeja. Tämän jälkeen sekä Netanjahu että palestiinalaisten johtaja Mahmoud Abbas ovat tavanneet erikseen Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamaa ja ulkoministeri Hillary Clintonia, joita pidetään mahdollisen rauhansovun avainhenkilöinä.
Rauhantunnustelut ajautuivat odotetusti umpikujaan alkuunsa, kun Netanjahun hallituksen väliaikainen siirtokuntien rakentamiskielto päättyi syyskuussa. Tämän kymmenen kuukauden rauhoitusjakson tavoitteena oli saada palestiinalaiset neuvottelemaan. Israelilaiset pettyivät, kun palestiinalaiset jahkailivat rakennuskiellon loppuun saakka ja vetosivat siihen, että rakentaminen tulisi lopettaa myös itäisessä Jerusalemissa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Nyt Yhdysvallat esitti, että Israel jäädyttäisi rakentamiset uudelleen kolmeksi kuukaudeksi. Vastineeksi amerikkalaiset myisivät Israelille huippuluokan hävittäjäkoneita noin 2,5 miljardin euron arvosta ja varmistaisi YK:ssa ja muissa kansainvälisissä elimissä, että Israelia kohdellaan reilusti.
Netanjahun hallitus ei ole yksimielinen jatkamaan rakentamisen jäädytystä. Pääministeri on kuitenkin optimistinen, että asiasta päättävä turvallisuuskabinetti varmistaa hänen aikeensa, mikäli palestiinalaishallinto täyttää oman osansa neuvottelujen lähtöehdoista. Palestiinalaiset eivät ole kuitenkaan tulleet vastaan. Vaatimus rakennuskiellosta koskee edelleen myös itäistä Jerusalemia, johon Israel tuskin suostuu. Länsirannalla asuu kaikkiaan noin 300.000 juutalaista.
Käytännössä palestiinalaishallinto on vain tiukentanut asennettaan juutalaiseen valtioon. Se esimerkiksi kieltää kaupankäynnin tavaroista, jotka on tuotettu Israelissa vuoden 1948 rajojen ulkopuolella. Joitakin kuukausia sitten palestiinalaisviranomaiset takavarikoivat ja tuhosivat satojen tuhansien eurojen arvoisen lastin kuuluisan Ahavan kosmetiikan tuotteita. Ne valmistetaan Kuolleen meren alueella, jota palestiinalaiset vaativat osaksi valtiotaan.
Palestiinalaisten korkein oikeus myös vahvisti hiljattain kuolemantuomion arabille, joka myi maata israelilaiselle. Tämä oli kriminalisoitu jo Jordanian hallinnon aikana ennen vuotta 1967.
 

Palestiinalaiset eivät halua tunnustaa Israelia juutalaisvaltioksi, koska he pitävät sitä syrjintänä. Kuitenkin he haluavat itse pitää tulevan Palestiinan vapaana juutalaisasukkaista. Palestiinalaisjohdon mielestä riittää, että Israelin valtion oikeus olemassaoloon tunnustetaan.
Abbasin Fatah –ryhmittymä tavoittelee diplomaattisin keinoin samaa kuin sen kilpailija Hamas. Molemmat tähtäävät yhä Palestiinan valtion luomiseen Länsirannan ohella koko nyky-Israelin tilalle. Tätä tavoitetta tukee esimerkiksi muutama päivä sitten julkaistu mielipidekartoitus palestiinalaisten asutuksissa. 
Presidentti Obaman hallitus on yrittänyt kammeta rauhanneuvotteluita eteenpäin. Amerikkalaiset haluavat, että tulevan kolmen kuukauden aikana sovittaisiin jo tulevan Palestiinan valtion rajoista. Tavoite on hyvin epärealistinen.
Israelissa asiaan tuli lisävaade, kun parlamentti, knesset päätti maanantaina, että mahdollisista alueluovutuksista niin Länsirannan kuin Golanin osalta on päätettävä kansanäänestyksessä, jollei parlamentissa esitystä kannata 2/3 edustajista.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)