Kun on turva Jumalassa, turvassa on paremmassa (Virsi 397)

 

Nykyaikana ihmisten turvattomuutta syventää se, kun vanhat instituutiot ja yritykset katoavat yhtäkkiä kartalta. Kun pienellä paikkakunnalla jopa satoja vuosia toiminut tehdas lopettaa toimintansa ja työttömyys koskee tavalla tai toisella kaikkia asukkaita, on vaikeata luottaa tulevaisuuteen.

Taloudellisesti vaikean ajan lisäksi käymme läpi historiallista rakennemuutosta. Perusteollisuus siirtyy pois Suomesta ja suuret kansainväliset ketjut syövät keskisuuret yritykset. Suomessakaan ei enää asuta lintukodossa vaan globaalin maailman vaikutukset ovat selvinneet kaikille. Myös hengellinen instituutio kirkko lähettää huolestuttavia viestejä jäsenien eroamisesta ja taloudellisista vaikeuksista. Mihin pieni ihminen voi enää luottaa – mihin voi turvautua?

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Saksassa, Oberammergaun pienessä kylässä kärsittiin 30-vuotisen sodan jälkeen tappavasta ruttotaudista. 1633 suurin osa kyläläisistä oli jo kuollut ja silloin loput rukoilivat Jumalalta apua. Ihmiset tekivät pyhän lupauksen, että jos he säästyisivät kulkutaudilta, tulevat he esittämään Jeesuksen elämän viimeiset vaiheet kärsimysnäytelmänä joka 10.vuosi.

Rukoukset kuultiin eikä kukaan enää kuollut ruttoon ja kyläläiset pitivät lupauksensa ja ensimmäinen kärsimysnäytelmä esitettiin kiitosmessuna vuonna 1634 keskellä hautuumaata. Tänä vuonna, 41. kerran, viiden tunnin kärsimysnäytelmä esitetään suuressa 5000 katsojan hallissa toukokuusta – lokakuuhun. Kysymyksessä on ensisijaisesti jumalanpalvelus eikä niinkään näytelmä. Tämän näkyy esimerkiksi siinä, että pääosanesittäjät valitaan pikemminkin hengellisillä meriiteillä, esitystä ei ole koskaan filmattu vaikka siitä on tarjottu huikeita summia eikä esityksen päätyttyä kukaan tule ottamaan vastaan aploodeja. Sekä esiintyjien, että katsojien kiitokset kohoavat Jumalalle viimeisen kohtauksen; Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen.

Oberammergaumissa Jumala on osoittanut, kuinka hän siunaa ja varjelee koko kylää, joka uskollisesti turvaa häneen. Esityksiä käy katsomassa vuosittain n. 75.000 ihmistä ja näytäntökaudesta jää kylälle noin 20 miljoonan euron voitot, joilla voidaan parantaa kaikkien elinoloja.

Kaikki kyläläiset ovat mukana tavalla tai toisella elämänsä aikana kärsimysnäytelmässä. Pari tuhatta heistä esiintyy vapaaehtoisina joukkokohtauksissa lapsesta vaariin ja musiikillisesti lahjakkaat kuorossa ja orkesterissa. Turistit tuovat rahaa myös hotelleihin, ravintoloihin ja matkamuistomyymälöille. Jumala ei ole pelkästään pelastanut kylää rutolta, vaan on nostanut sen maailman maineeseen ja antanut maallistakin hyvää.

Nykyajan rationaaliselle ihmiselle Jumalan varaan heittäytyminen, tulevaisuudesta murehtimisesta luopuminen ovat todella vaikeita asioita. Eikä Jumala tietenkään mikään ihmeautomaattikaan ole. ”Tapahtukoon sinun tahtosi” voi tarkoittaa kunkin elämässä yllättäviäkin asioita. Silti rohkaisen sinua virren 397 viimeisen säkeen sanoin: Käyköön myöten taikka vastaan, eipä Isä hylkää lastaan. Herra ohjaa parhaaksemme kaikki vaiheet päiviemme.

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)