Kristillisyys hiipuu Länsi-Euroopassa

 

Kazanin katedraali Pietarissa.

Keskustelin taannoin italialaisen nuoren aikuisen kanssa katolisuudesta. Hän kertoi, että on aikanaan saanut katolisen kirkon kasteen ja konfirmaation, mutta ei aio kastattaa eikä konfirmoida omia lapsiaan. Hänen mielestään Raamattu ja Jeesus ovat myyttejä. Kristinuskon sijaan reinkarnaatio eli jälleensyntyminen ja itämaiset uskonnot kiinnostivat häntä.

Totesin, että pitäväthän jopa bahait, muslimit ja juutalaiset Jeesusta historiallisena henkilönä. Miksi emme sitten me, joilla on kristillinen perintö?

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Keskustelumme herätti minut nykytodellisuuteen. Kristinuskon kyseenalaistaminen, vanhojen arvojen ja perinteiden kyseenalaistaminen, on Länsi-Euroopan todellisuutta. Kukaan ei halua olla vanhanaikainen eikä konservatiivi.

Suomi ei ole pahimmasta päästä

Pew Research Center julkaisi äskettäin koosteen vuosina 2015–2017 tehdyistä Euroopan uskonnollisuutta käsittelevistä tutkimuksista. Sen mukaan Euroopan länsiosa ja itäosa erottuvat toisistaan. Lännessä suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon ja aborttiin on myönteisempää kuin idässä. Vastaavasti idässä nähdään oma kulttuuri muita parempana ja uskonto osana kansallista identiteettiä suuremmassa määrin kuin lännessä. Suhtautumisessa muslimeihin länsi on itää suvaitsevaisempi.

Koosteessa Suomi näyttäytyy uskonnollisesti hieman hiipuvana, mutta sen kohtalo ei kuitenkaan ole pahimmasta päästä. Eniten kristillisyyteen tunnustautuminen on vähentynyt Belgiassa, Norjassa, Hollannissa, Espanjassa ja Ruotsissa. Näissä maissa noin neljännes ei enää seuraa kristinuskoa, johon heidät on kasvatettu. Suomessa vuosien 2015 ja 2017 välillä väheni kristillinen tunnustautuminen 8%. Pew Research Centerin mukaan Suomessa 85% väestöstä on saanut kristillisen kasvatuksen, mutta heistä 77% tunnustautuu kristityksi.

Itseäni ihmetytti eniten listaus maista, joissa kristillisyyteen tunnustautuminen on lisääntynyt viime vuosien aikana: Armenia, Venäjä, Valko-Venäjä ja Ukraina. Venäjän kristillisyys on Suomen tasoa, mutta kolmessa muussa maassa se on yli 90%.

Kristinusko on maailman suurin uskonto. Joka kolmas ihminen on kristitty. Puolet maailman kristityistä asuu kymmenessä maassa: Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Meksikossa, Venäjällä, Filippiineillä, Nigeriassa, Kiinassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Saksassa ja Etiopiassa. Yllättikö? Minua yllätti tämä Pew Research Centerin listaus.

Näiden tutkimusten mukaan Venäjä esiintyy kristillisyyden suhteen hyvässä valossa.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa