Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Kristillinen media Filippiineillä panostaa nuoriin

 
Eila Murphy ja FEBC-Filippiinien radioaseman työntekijöitä.

Mediatutkija Eila Murphy (vas.) oli marraskuun puolivälissä Manilassa kouluttamassa medialähetysjärjestö FEBC-Filippiinien henkilökuntaa. Kuva: FEBC.

Filippiinit pääsee tietoisuuteemme aina jonkun luonnonkatastrofin yhteydessä. Viimeisin oli muutama kuukausi sitten tapahtunut maanjäristys. Myös presidenttien vaihdokset saavat uutisarvoa.

Minulle Filippiinit on nuoren aikuisuuteni maa, jossa toisaalta nautin kauniista palmurannoista, hedelmistä ja mukavista ystävistä, mutta jossa toisaalta koin elämäni turhauttavimmat hetket erilaisessa kulttuurissa ja pelottavimmat hetket luonnonkatastrofeissa ja vallankumouksessa.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Manilaan perustettiin vuonna 1948 kristillinen radioasema DZAS. Kun kysyn filippiiniläisiltä nuorilta kristityiltä, tuntevatko he DZAS-asemaa, he vastaavat, että eivät. He eivät kuuntele radiota. He käyttävät useimmiten Facebookia eivätkä ole törmänneet siellä DZAS:n sivuille. Mainoksiahan tämä asema ei käytä. Vastaavasti kun kysyn ikäisiltäni kirkossakävijöiltä, he heti myöntävät kuuntelevansa DZAS-asemaa.

Tähän tilanteeseen on medialähetysjärjestö FEBC Filippiineillä nyt ryhtynyt vastaamaan. On palkattu nuorta porukkaa, joka integroi radiosisältöjä sosiaaliseen mediaan, luo sinne visuaalisuutta, infograafeja ja pohtii sisältöjä. Vuorovaikutus yleisön, sekä nuoren että vanhemman sukupolven kanssa, tapahtuu entistä enemmän digitaalisesti.

Jokainen paikallisasema palvelee omanlaistaan yleisöä

DZAS oli monelle kristitylle rohkaisun lähde varsinkin koronan aikaan, kun maassa oli melkein yhtä tiukat liikkumisrajoitukset kuin Kiinassa. FEBC:n paikallisasemat eri puolilla Filippiinejä vastasivat samaan seuran ja kristillisen ravinnon tarpeeseen, kun kirkkoihin ei päästy.

Kullakin viidellätoista paikallisasemalla ja sosiaalisen median kanavalla on oma identiteettinsä. Esimerkiksi etelässä muslimialueilla toimiva asema on rakentanut rauhaa muslimien ja kristittyjen välille. Cebun asema taas samastuu nuorten ongelmiin, koska alueella on poikkeuksellisen paljon itsemurhia.

Taclobanin alueella oleva asema keskittyy varustamaan kansalaisia luonnonkatastrofeihin, sen lisäksi, että he auttavat nuoria huumeiden käyttäjiä. Legaspin kaupungissa taifuunin jälkeen kriisiradiosta muodostui aivan uusi radioasema, CARE-FM. Bacolodissa koronan aikaan radioasema auttoi nuoria koulunkäynnissä.

Tulevaisuudessa FEBC suuntautuu entistä enemmän toimimaan sosiaalisessa mediassa, niin että lähtökohtana on sosiaalinen media eikä radio. Esimerkiksi NOW XD #lifeinflux on pelkästään sosiaalisessa mediassa millenniaaleja varten.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa