Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kreationismin loukku

 

Kreationismiksi (tarkemmin: Young Earth Creationism) kutsutaan ajattelumallia, jonka mukaan maailma on luotu kuusituhatta tai korkeintaan kymmenentuhatta vuotta sitten. Näin ollen tieteellinen maailmankuva vuosimiljardeineen hylätään Raamatun vastaisena. Hienostuneempaa versiota kreationismista kutsutaan nimellä Intelligent Design (ID) eli älykäs suunnitelma. Minusta tällainen käsitys edustaa silmien sulkemista tosiasioilta, eikä ole sen raamatullisempi kuin tieteellisen maailmankuvan hyväksyminen.

Kreationistien pääargumentti on osoittaa, että maailma on niin ihmeellinen järjestelmä, että se ei ole voinut syntyä sattumalta. Kaiken takana täytyy olla Älykäs Suunnittelija. Tätä kukaan kristitty ei ole koskaan kiistänyt. Tämä on täysin selvää jokaiselle, joka uskoo, että Jumala on luonut maailman. Mutta tällä perusteella ei voida ratkaista kysymystä maailman iästä eikä hylätä paleontologian, geologian, biologian, arkeologian, astronomian ja kaiken muun vakavan tieteenharjoittamisen vuosikymmeniä kestäneitä tutkimustuloksia. Kaikki nämä puhuvat vääjäämättömästi maailman pitkän iän puolesta.
Tässä vaiheessa joku kreationisti antaa sen verran periksi, että sanoo joidenkin ID:n kannattajien hyväksyvän maailman pitkän iän. Mutta tästähän juuri oli kysymys. Olemme siis siirtyneet samalle puolelle. Luomiseen uskova tiedemies hyväksyy tietenkin Luojan vaikutuksen maailman pitkässä historiassa, mutta hän ei sen vuoksi hylkää normaaleja tieteellisiä metodeja eikä romuta kohtalaisen hyvin perusteltua tieteellistä maailmankuvaa. Hänhän tutkii koko ajan Jumalan luomistyötä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Vuosimiljoonien lisäksi kreationisti taistelee evoluutioteoriaa ja darwinismia vastaan. Tämä on sikäli ymmärrettävää, että näillä iskusanoilla ateistit ovat pyrkineet romuttamaan kristinuskoa. Niinpä on tärkeää muistuttaa vanhasta totuudesta, että jonkin asian väärinkäyttö ei kumoa sen oikeaa käyttöä. Raamattuakin on käytetty lyömäaseena ja ristiretkien perusteena, mutta siitä ei seuraa että Raamattu olisi väärässä, se on ollut vain väärässä käytössä. Evolutionismi on ateistinen filosofia, mutta evoluutioteoria biologinen hypoteesi, joka toistaiseksi selittää parhaiten luomakunnan varhaisvaiheita. Teistiseksi evoluutioksi kutsutaan näkemystä, jonka mukaan Jumalan luomisteko on sellainen, että siinä on havaittavissa pitkiä kehityslinjoja. Sitä paitsi evoluutioteorioita on monia, eikä kukaan ole ratkaissut kaikkia biologisia kehitysvaiheita eikä mekanismeja. Hyppäyksittäinen kehitys voisi hyvinkin vastata Raamatun luomiskertomusta.

Yritän tällä kirjoitelmallani sanoa, että luomisuskoon liittyvässä väittelyssä toiset puhuvat aidasta ja toiset aidan seipäistä. Jos meitä lähinnä oleva linnunradan kaltainen galaksi, Andromeda, on kolmen miljoonan valovuoden päässä, kuinka kukaan voi vakavissaan puhua kuuden tuhannen vuoden ikäisestä maailmasta? Jos sitten tähtitieteen tulokset hyväksytään, miksi muiden muinaisuutta tutkivien tieteenalojen tulokset pitäisi heittää romukoppaan?

Maailmankaikkeus ja sen ikä julistavat Jumalan suuruutta. Jumala on luonut järjen ja antanut mahdollisuuden tutkia luomakuntaansa moderneilla kaukoputkilla ja mikroskoopeilla. Tällainen tutkiminen vie kristityn tiedemiehen ylistämään Jumalan kunniaa. Kun yritämme ottaa Raamatun vakavasti ja suhtaudumme arvostavasti ihmisen yrityksiin ymmärtää ympärillämme olevaa maailmaa, tulemme nöyremmäksi Kaikkivaltiaan Jumalan edessä. On painettava pää alas ja myönnettävä, että sekä Raamatussa että luonnossa on paljon selittämätöntä ja ymmärryksemme yli käyvää. Silti pidämme kiinni yksinkertaisesta uskosta Jeesukseen ja luottamuksesta Jumalan pyhään ilmoitukseen.