Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Kirjablogi: Rukous, joka avautuu kuuntelemaan

 

Jukka Jämsén, Pelkkänä korvana,  Kuunteleva rukous käytännössä, Karas Sana, 2018

”Kuunteleva rukous on yllättävän yksinkertainen ja arkisen helppo asia”, vakuuttaa pastori Jukka Jämsén, ja todistaa asian heti erinomaisen kirjansa johdannossa. Aiheesta, joka on monille ehkä vielä hieman vieras, kerrotaan kirjassa hyvin käytännöllisesti. Tekstin lomassa on tuon tuosta erillisinä pieninä kokonaisuuksina Jukka Jämsénin omia kokemuksia ja hänen kuuntelevasta rukouksesta saamaansa palautetta.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

”Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa” on riparilta tuttu lause. Käytännössä Jumalan kanssa keskustelua tahtoo häiritä ”rikkinäisen puhelimen” ongelma: ääni kuuluu vain toiseen suuntaan. Rukoillessamme meillä on paljon sanottavaa ja pyydettävää, mutta Jumalan kuuntelemiseen ja vastauksille ei kiireen keskellä jää aikaa. Tämän ongelman ratkaisuksi kirjassa kerrotaan ja myös opetetaan kuunteleva rukous.

Raamatussa ovat vahvasti esillä armolahjat. N tärkeimmäksi mainitaan profetoiminen. Kirjassa sitä käsitellään perusteellisella mutta samalla rauhallisella ja raikkaalla tavalla. Lukijalle käy selväksi, että juhlalliselta ja ehkä hieman pelottavaltakin kuulostavassa profetoimisessa on itse asiassa kyse juuri kuuntelevasta rukouksesta. Joillakin voi olla siihen erityinen armolahja, mutta silti se on tarjolla myös jokaisen Jeesusta seuraavan käyttöön.

Jukka Jämsénin parin vuosikymmenen kokemus kuuntelevasta rukouksesta sekä siitä puhumisesta ja opettamisesta luo kirjalle hyvän perustan. Asiat esitetään selkeästi ja käytännöllisesti. Alueella, missä voi helposti tapahtua ylilyöntejä ja erilaisia irtiottoja, liikutaan turvallisella pohjalla:

”Kun puhumme kuuntelevasta rukouksesta, Jumalan äänen ”kuulemisesta” armolahjojen kautta ja erityisesti profetoimisen lahjasta, pysymme jatkuvasti kymmenen käskyn, uskontunnustuksen ja Isä meidän -rukouksen viitoittamalla tiellä. Muunlainen ”kuuleminen” on jotain muuta kuin Raamatun ilmoittamaa Jumalan seuraamista.” kirjassa linjataan.

Vaikka kuunteleva rukous on keskiössä koko tekstissä, oheen mahtuu runsaasti myös muita kiinnostavia teemoja. Kirjassa käsitellään myös avioliittoa, seurakunnan olemusta mainioin esimerkein, tapoja, joilla Raamattu voi puhutella meitä sekä suhtautumista armolahjoihin kirkkohistorian eri vaiheissa. Kirkon tarjolla pitämä elämän leipä on usein ollut kuivaa ja kovaa. Yhä uudelleen siihen on jouduttu hakemaan Pyhän Hengen tuomaa tuoreutta, ravitsevuutta sekä aidon leivän ja kodin houkuttelevaa tuoksua.

Kirjassa on mukana hyvät tiivistelmät kahden erinomaisen kirjan sanomasta. Ensimmäinen on Carl-Erik Sahlbergin kirja Kasvava seurakunta. Kirjasta on poimittu 9 kohdan lista kasvavan seurakunnan tuntomerkeistä niitä myös avaten ja selittäen. Toinen on Christian A, Schwartzin Seurakunnan luontainen kehitys, josta nostetaan esille 32:ssa maassa sijaitsevassa tuhannessa seurakunnassa tehdyn tutkimuksen kahdeksan tärkeää tulosta.

Myös liitteillään kirja pyrkii varmistamaan, ettei sen viesti jää kenellekään avautumatta. Liitteitä on kirjassa peräti kuusi: 1. Kuuntelevan rukouksen lyhyt ohje, 2. Rukouspsalmeja, 3. Rukousjakeita Raamatusta, 4. Rukouskortin käyttöohje, 5. Rukouskortteja (käytettäväksi esimerkiksi ehtoollisen jakamisen yhteydessä), 6. Yksinkertainen kirkko, Simple Church, (missä kerrotaan yksinkertaisesta tavasta kokoontua Raamatun ja rukouksen ääreen).

Yhteenveto:

Erinomainen kirja jokaiselle, joka on kiinnostunut henkilökohtaisesta rukouksesta, esirukouksesta ja rukouspalvelusta. Jukka Jämsénillä on taito kirjoittaa selkeästi ja käytännöllisesti armolahjoista, rukouksesta ja seurakunnasta. Hän rohkaisee ja valmentaa lukijoitaan löytämään rukoustavan, joka rakentaa sekä käyttäjiään että heidän seurakuntiaan. Kirja on  myös hyvä käytännön opas ja keskustelujen alustus rukouspiireille.