Kirjablogi: Järkyttävä kuvaus huumeiden maailmasta

 

Sebastian Stakset, Vain valo voittaa pimeyden, Kuva ja Sana 2018

”Tosimies itkee vain, jos ihan oikeasti itkettää. Kääntäessäni tätä Sebastian Staksetin elämästä kertovaa kirjaa itkin heti ensimmäisen käännöspäivän aikana. Seurasi monta samanlaista päivää”, kertoo kirjan kääntänyt seurakuntapastori Pekka Perho.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kirja on todella rankkaa luettavaa. Se kertoo maailmasta, missä aseet, vodkapullot, huumeet, väkivalta, itsemurhayritykset ja kuolema ovat alituisesti läsnä. Käsittämättömän pimeästä maailmasta, joka on täynnä silmitöntä vihaa, ahdistusta ja itsensä halveksimista. Kirjan alussa Sebastianin vaimo Isabella kertoo sydäntä raastavasti, millaista koko perheen elämä on tuollaisessa kurimuksessa.

Sebastian Stakset oppi kasvuvuosinaan elämään noudattaen kadun lakia, jossa vahvin jää henkiin. Nuorena hän romantisoi gangsterielämää ja ihaili siitä kertovia elokuvia. Vähitellen rankasti koulukiusatusta ja kaduilla usein verille hakatusta teini-ikäisestä nuorukaisesta tuli huumausaineiden käyttäjä ja pian myös niiden myyjä. Rikoksia tehtailevasta hiphop räppääjästä tuli kovis, jota ikätoverit kaikkialla Ruotsissa ihailivat. Sebastian Staksetista tuli Sebbe Staxx, jonka tunsivat lavojen ja yökerhojen yleisön lisäksi hyvin myös poliisit ja vankilaviranomaiset.

Kirja on erittäin taitavasti kirjoitettu. Sebastian, kavereiden kesken Sebbe osaa kuvata värikkäästi ja yksityiskohtaisesti tunteitaan, epätoivoaan, pelkojaan ja rajuja kokemuksiaan. Lukijalle käy selväksi, että hän kuuluu joukkoon, jonka eliniän odote on huumeiden ja väkivallan takia kaksikymmentäviisi vuotta.

Sitten tapahtuu jotain täysin odottamatonta. Jeesus tarttuu Sebben elämään. Perhe eheytyy. Demonit ja pimeyden voimat, jotka ovat hallinneet Sebben elämää joutuvat väistymään. Monenlaisten pyristelyjen, lankeamisten ja epäonnistumisten jälkeen Sebbestä tulee jälleen Sebastian. Tästä vaikeiden taistelujen prosessista Riku Rinne kirjoittaa kirjan esipuheessa:

”Tämä kirja ei ole sankaritarina. Se ei ole selviytymiskertomus. Tämä kertomus on ihme, jota ei järjen mukaan mitenkään olisi voinut tapahtua. Vain Jumalan käsittämätön rakkaus voi valaista sellaisen pimeyden, jossa Sebastian eli. Vain Jeesus voi mennä läpi sellaisten muurien, joita vihollinen ja Sebastian itse rakensi ympärilleen.”

Jeesus ei vain mennyt muurien läpi pelastamaan tuhoon tuomittua narkkaria. Samalla Jeesus teki hänestä voimallisen aseensa. Elämänsä uudelleen lahjaksi saaneesta Sebastianista kehkeytyi kysytty puhuja. Hän alkoi kiertämää maata varoittaen huumeista.  Oman tarinansa kautta hän samalla kertoo, että Jeesus voi pelastaa jopa kaikkein pahiten pimeyden verkkoihin takertuneen.

Yhteenveto

Huumeita voi nykyisin saada helposti jo pienilläkin paikkakunnilla. Lisäksi raportit kertovat huumeiden käytön alkavan yhä nuoremmalla iällä. Kasvava joukko nuoria on siksi vaarassa luisua Sebastian Staksetin lailla pimeyteen ja tuhoon. Kirja ”Vain valo voittaa pimeyden” on voimallinen ase huumeiden ja rikollisuuden vyörytystä vastaan. Sebastianin tarina on karu ja selkeä varoitus huumekokeiluja suunnitteleville. Niihin jo sortuneille sekä heidän läheisilleen Sebastianin kertomus avaa tulevaisuuden ja toivon näköalan. Koskaan ei ole myöhäistä pyytää apua Jeesukselta.