Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Katsottu: Teräsmiehessä paljon Jeesus-viittauksia

 

Man of Steel
Warner Bros., Yhdysvallat 2013

Yksi syy uskiskatsojalle mennä katsomaan Teräsmies-elokuvaa on Jeesus-viittausten ryöppy. Niillä on inspiroiva vaikutus omaan Jeesus-kuvaan. Ja ainahan voi toivoa, että viittaukset puhuttelisivat niitäkin katsojia, jotka eivät Jeesusta tunne.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Tähän saakka eeppisin teräsmies-elokuva, keskiviikona teattereihin tullut Zack Snyderin ohjaama Man of Steel sisältää viittauksia Kristukseen varsin paljon.

Teräsmies syntyi juutalaispiirtäjien Jerry Siegelin ja Joel Shusterin kynästä vuonna 1938, ja on koko elinaikansa innoittanut kristittyjä. Hahmossa ja taustatarinassa on aina luettu vahvoja metaforia Jeesus-messiaaseen.

Elokuvassa Russel Crowen näyttelemä Jor-El, (nimen jälkiosa viittaa Jumalaan), lähettää ainoan poikansa Kal-Elin maailmaan ”erityistä tehtävää varten”. Isä tietää, että poika tulee olemaan erilainen, ihmiset eivät tule hänen tekemistään voimateoista huolimatta ymmärtämään häntä, ja lopulta hän joutuu antamaan henkensä.

Teräsmies Clark Kent (Henry Cawill) joutuu koko lapsuutensa salaamaan voimansa – paitsi yhden kerran, kun hän pelastaa kaikki luokkatoverinsa onnettomuudesta. Kasvattivanhemmilla, varhain kuolleella Jonathanilla (eli Joosefilla) ja erityisesti Marthalla (eli Marialla) on Clark Kentin elämään vahva vaikutus läpi tarinan. Elokuva inspiroi ajattelemaan Jeesuksen lapsuutta, jumalallisia voimia pienessä pojassa.

Clark Kentin elämä tulee elokuvassa kulminaatiopisteeseensä, kun hän täyttää – yllätys, yllätys – 33 vuotta. Silloin maailman ylle ilmaantuu uhka entiseltä kotiplaneetalta, ja Teräsmiehen on pelastettava maailma.

Myös oikea Jeesus vilahtaa

Man of Steel ei ole Jeesus-viittauksistaan huolimatta varsinainen kristillinen elokuva, eikä siinä ole sanomaa, joka viestittäisi synnistä, sovituksesta ja iankaikkisuudesta.

Kristittyjä ajatellen elokuvassa on hauskoja ajatuksellisia kuperkeikkoja. Uskovaiset pitävät ystävänsä pelastanutta lapsi-teräsmiestä Raamatun Jumalan lähettämänä. Clark Kent käy myös tuskansa hetkellä keskusteluja papin kanssa, ja taustalla näkyy kuva Getsemanessa rukoilevasta Kristuksesta.
Elokuva ei siis ole antikristillinen tai rienaava; pikemminkin tuntuu siltä, että suorat viittaukset tosi-Jeesukseen on jätetty kuin muistutukseksi todellisesta Pelastajasta.

Tyylillisesti Man of Steel on nykyaikainen, tehosteita pursuava rymistely, jossa yhdistetään toimintaa ja sci-fiä. Brutaalia väkivaltaa, verta tai ruumiita ei näy, vaikka kaupungit romahtelevat ja taistelevat supersankarit sinkoutuvat talojen läpi.

Elokuva päättyy siihen, mistä Teräsmies Clark Kentin tarinan koetaan usein alkavan.

Elokuvan traileri

Arvio Episodi-lehdessä

 

– –

Man of Steel -elokuvan repliikkejä

”You just have to decide what kind of man you want to grow up to be, Clark. Whoever that man is, he’s going to change the world.”
”It’s not from this world, Clark. And neither are you.”
(Kasvatti-isä Jonathan Kent pojalleen)

”My father believed that if the world found out who I really was, they’d reject me… out of fear. He was convinced that the world wasn’t ready. What do you think?”
(Clark Kent toimittaja Lois Lanelle)