Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Joulutunnelmaa Jerusalemissa?

 

Oikeastaan joulu ja Jerusalem sopivat toisilleen jokseenkin yhtä hyvin kuin kala polkupyörän selkään. Juutalaisten asuttamilla alueilla Jeesuksen syntymäjuhla ei nimittäin näy katukuvassa mitenkään. Suomalainen luo silti äkkiä omat traditionsa missä vain, ja minusta joulunodotus Jerusalemissa on hauskaa! Tänä vuonna ystävät toivat minulle adventtikalenterin Suomesta. Naapurien kummastukseksi – ja ehkä hieman kateudeksikin – ripustin ikkunaan valonauhan, joka nyt tuikkii salaperäisesti hämärälle kadulle. Loppuvuoden juutalainen valon juhla, hanukka, muistuttaa jossain määrin joulua. Tänä vuonna näitä juhlia vietetään samalla viikolla. Hanukan aikaan monien kotien ikkunoissa syttyvät kyntteliköt, ja tunnelma sateisessa ja tuulisessa kaupungissa on kuin konsanaan Helsingissä jouluna.

Mahdollisuuksia juhlistamiseen löytyy kodin ulkopuoleltakin, jos niitä haluaa. Marraskuun lopussa Jerusalemin YMCA:n arvokas, vanha rakennus pukeutui kimallukseen, ja tungos oli valtava, kun moni halusi nähdä kuusen valojen syttymisen. Adventin aattona luterilaisella Redeemer-kirkolla kuhisi kansainvälistä väkeä joulumyyjäisissä – minunkin oli pakko päästä sinne. Samoihin aikoihin muutaman kilometrin päässä avattiin Betlehemin joulu, ja seimiaukio oli revetä väenpaljoudesta! Huomattavan moni muslimi näytti pyörivän siellä näpsimässä selfieitä tienoon suurimman muovikuusen edessä.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Perinteisesti joulu pakanallisine tapoineen on ollut juutalaisille täysin no-go – aikaisempina vuosina rabbinaatti uhkasi evätä kosher-sertifikaatin kaikilta yrityksiltä, jotka pystyttävät tiloihinsa joulukuusen. Yhtenä vuonna käytiin kauhea kädenvääntö erään hotellin kuusesta. Lopulta koriste sai jäädä, kun omistaja kykeni selittämään vakuuttavasti, että haluaa siten vain palvella turisteja, ei harjoittaa epäjumalanpalvelusta. Tänä päivänä joulu kuitenkin vetää puoleensa myös juutalaisia. Uusi, maallistuva sukupolvi Israelissa osoittaa asenteissaan muutoksen merkkejä. Israelin valtio on vakiinnuttanut olemassaolonsa juutalaisten turvasatamana – nuoren, täällä syntyneen juutalaisen ei tarvitse todistella mitään sen enempää itselleen kuin muulle maailmallekaan. On mahdollista shoppailla identiteettien joulubasaareissa ja kokeilla uusia asioita. Niinpä juutalaiset tungeksivat joulukaduille ja adventin markkinoille kaikkialla, missä arabikristityt tätä viihdykettä yleisölle tarjoavat. Jerusalemin vanhassa kaupungissa avaa vuosittain sesongin ajaksi ovensa joulupukin talo! Nasaretissa järjestettiin viime jouluna hepreankielinen opastettu kierros historiallisille paikoille. Moni ei ollut koskaan ennen käynyt arabienemmistöisessä Nasaretissa, saati kuullut Jeesuksen syntymäkertomuksia.

Mieleen nousee toiveikas ajatus: jospa Israelin Messiaan syntymäjuhla saisi puhutella ihmisiä! Epäilen kuitenkin, että useimmissa tapauksissa Jeesus hautautuu hömpän ja tunnelmoinnin alle. Messiaanista juutalaisistakaan ei ole tässä kohtaa paljon apua, sillä suurin osa heistä suhtautuu joulunviettoon kriittisesti tai välinpitämättömästi. Heille joulu pakanallisine vaikutteineen edustaa kristikunnan tekemiä kompromisseja ympäröivän maailman kanssa. Niinpä mahdolliseen hengelliseen etsintään vastaaminen jää enimmäkseen kristittyjen vastuulle. Tähän toimeen tartutaan vielä valitettavan vähän. Onneksi on joitakin tahoja, jotka panostavat tunnelman lisäksi myös evankeliumin esillä pitämiseen jouluna, kun uteliaita ihmisiä vaeltaa ovista sisään. Lähetysyhdistys Kylväjän yhteistyökumppani, luterilainen Immanuel-kirkko Tel Avivissa, on tällainen toimija. Myöskään Lähi-idän vanhin protestanttinen kirkko, Christ Church Jerusalemissa, ei ole vuosisatojen aikana hukannut keskeisintä missiotaan julistaa evankeliumia kaikille. Se tehdään sensitiivisesti, hyödyntäen syvällistä ymmärrystä juutalaisesta kontekstista. Ja löytyypä ainakin yksi ilahduttava poikkeus messiaanistenkin linjasta: Haifan kaupunki on kuuluisa kolmen monoteistisen uskonnon rauhanomaisesta rinnakkainelosta. Joulun alla uskonnot juhlivat näyttävästi kadulla. Paikalliset messiaaniset juutalaiset yhdessä arabikristittyjen kanssa jalkautuvat sinne kimalluksen keskelle jakamaan hyvää sanomaa eri kielillä.

 
Kylvaja artikkelibanneri