Joko sinä olet tutustunut Shtiselin perheeseen?

 

Pari vuotta sitten löysimme Netflixistä Shtisel-nimisen sarjan. Ei mennyt kauaa, kun jo elimme tiiviisti mukana ultraortodoksisen Shtiselin perheen elämänkäänteissä. Ja kas kaksi tuotantokautta oli kahlattu vauhdilla läpi. Silloinen googlaus kertoi, että kolmas tuotantokausi olisi tulossa jossain vaiheessa.

Haredijuutalaisista kertova israelilainen televisiosarja Shtisel on noussut yllättävään suosioon. Sarjan kolmas kausi julkaistiin vastikään Netflixissä. Israelissa sarjan ensimmäinen kausi esitettiin jo vuonna 2013 ja toinen 2015. Kansainväliseen menestykseen sarja nousi vasta kun siitä tuli Yhdysvalloissa pienimuotoinen hitti vuonna 2018.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Sarjan keskiössä on hiljattain leskeksi jäänyt Shulem Shtisel (Doval’e Glickman) ja hänen nuorin poikansa, taiteellisesti lahjakas Akiva Shtisel (Michael Aloni), jota isä yrittää parhaansa mukaan naittaa. Myös Shulemin muiden lasten ja heidän perheidensä elämää seurataan. Uskonto, erilaiset säännöt ja rituaalit normittavat perheenjäsenten elämää. Ennen vesilasin juomista on lausuttava siunaus ja ovenpielen Mezuzaa on suudeltava, kun ovesta astuu sisään. Tärkeää on myös säilyttää kulissit yhteisöön päin kunnossa. Shtiselin perhe asuu Jerusalemissa Geulan kaupunginosassa, joka on haredijuutalaisten asuttama asuinalue.

Sarjan suosiota on helppo ymmärtää, sillä Shtiselin perheenjäsenten elämänkäänteet koskettavat, vaikka kyseessä onkin hyvin erilaisessa kulttuurissa elävä perhe, jolla on outoja tapoja ja erikoinen pukeutumistyyli. Kyse on ihmissuhteista ja ihmiselämän peruskysymyksistä. Tiettävästi sarjassa kuvataan haredijuutalaisten elämää hyvin aidosti, juuri mahdollisuus päästä kurkistamaan ultraortodoksien elämään, onkin osa sarjan kiehtovuutta. Sarja on taitavasti käsikirjoitettu ja näyttelijäsuoritukset ovat ensiluokkaisia.

Näyttelijät ovat niin uskottavia, että katsoja voi erehtyä luulemaan sarjan henkilöiden olevan oikeita. Näyttelijöillä onkin kokemusta kohtaamisista katsojien kanssa, jotka sekoittaneet fiktion ja todellisuuden. Esimerkiksi Shulemin tytärtä sarjassa näyttelevä Neta Riskin (sarjassa Giti Weiss) kertoo, kuinka eräs mies oli hänet nähdessään ilmaissut syvän pettymyksen, kun hän ei ollutkaan haredijuutalainen. Akiva Shtiseliä näyttelevä Michael Aloni puolestaan on kertonut haastatteluissa, kuinka äidit ovat tarjonneet hänelle tyttäriään aviopuolisoksi.

Shtiselin sarjan näyttelijät ovat maallisia juutalaisia, jotka ovat sarjaa varten joutuneet opettelemaan jiddishiä, rukouksia, tapoja ja erilaisia sääntöjä. Shulemia näyttelevä Doval’e Glickman kertoo eräässä haastattelussa, kuinka hän on rooliin valmistautumisen kautta löytänyt myös omia juutalaisia juuriaan.

Jerusalemissa asuvan haredijuutalaisen perheen tapahtumat tarjoavat tervetullutta vaihtelua länsimaiseen viihteeseen. Sekin on virkistävää, ettei sarjassa ole lainkaan seksiä eikä väkivaltaa. Michael Aloni kertookin ihmetelleensä tätä luettuaan sarjan käsikirjoituksen ja arvelleensa, ettei sellaiselle sarjalle löytyisi kovinkaan paljon katsoja. Toisin kävi.