Kotimaa: Räsäsen ja Pohjolan käräjillä suullinen kuuleminen sukelsi raamatuntulkintaan – jutun käsittely jatkuu helmikuussa

Joka päivä tapetaan 13 kristittyä uskonsa tähden, mutta kiinnostaako se mediaa

 

Tänään 17. maaliskuuta Helsingin Sanomissa oli laaja artikkeli, jossa kerrottiin Intian muslimiväestön kohtaamasta syrjinnästä. Hinduenemmistöisen Intian väestöstä 14,7 prosenttia on muslimeja. Heihin kohdistuva syrjintä on lisääntynyt pääministeri Narendra Modin johtaman BJP-puolueen noustua valtaan.

Mutta Intian kristityillä, joiden osuus maan väestöstä on 2,3 prosenttia, menee vielä huonommin. Äärihindulaisissa iskulauseissa on jopa kaikunut, että muslimit kuuluvat Pakistaniin ja kristityt hautaan. Hindunationalistisen BJP-puolueen noustua valtaan vuonna 2014 Intian kristittyjen tilanne on heikentynyt vuosi vuodelta. Äärihindulaisen aatteen lisäksi ikivanha kastijärjestelmä ruokkii vihamielisyyttä kristittyjä kohtaan.

SEKL neliöb. 26.1.-1.2. (vuosisop.) MJa

Intiassa kristityt joutuvat kohtaamaan äärimmäistä vainoa. Maa on sijalla 10 kristittyjen vainoja mittaavalla World Watch -listalla.

Kristityt ovat maailman vainotuin ihmisryhmä, kertoo Open Doors -järjestö. Vainottuja kristittyjä palveleva järjestö julkaisee vuosittain World Watch -listaa, johon kootaan ne 50 maata, joissa kristittyjä vainotaan eniten. Vainolistan ykköstilaa on jo pitkään pitänyt Pohjois-Korea, siellä kristittyihin kohdistuva vaino on äärimmäistä. Lähes yhtä suuren pistemäärän vainotilastossa saa Afganistan. Monet Lähi-idän ja Afrikan maat komeilevat hyvillä sijoituksilla vainolistalla.  Esimerkiksi Irak, jossa paavi Franciscus vieraili ensimmäisenä paavina maaliskuun alussa, on sijalla 11 World Watch -listalla. Tätä taustaa vasten paavin vierailu on erityisen merkityksellinen. Irakin kristityille, jotka joutuvat kokemaan vakavaa vainoa uskonsa tähden, paavin vierailu oli varmasti rohkaiseva ja uskoa vahvistava tapahtuma. Paavi muistutti vierailullaan, että uskonnonvapaus kuuluu ihmisen perusoikeuksiin, joita tulisi kunnioittaa. Harmi vaan, ettei suomalainen media vierailusta uutisoidessaan nostanut isommin esille kristittyjen hankalaa asemaa Irakissa.

Joka päivä keskimäärin 13 kristittyä tapetaan uskonsa vuoksi. Joka viikko hyökätään keskimäärin 86 kirkkoon tai kristittyjen rakennukseen. Joka kuukausi kristittyjä vangitaan epäoikeudenmukaisesti. Yksi kahdeksasta kristitystä elää maassa, jossa hän voi kohdata vainoa. Se tarkoittaa, että yli 340 miljoonaa kristittyä kokee vähintään vakavaa vainoa. Monissa maissa korona on vain pahentanut kristittyjen asemaa. Virusta on käytetty syynä vähemmistökristittyjen sortamiseen.

Jostain syystä kristittyjen vainot eivät ole mediaa kiinnostava aihe (kristillistä media lukuun ottamatta). Pääministerikin nosti helmikuun alussa Twitterissä esille Kiinan uiguurivähemmistöön kohdistuvan ihmisoikeuksien polkemisen. Yhtä hyvin hän voisi tänään twiitata esimerkiksi vainottujen intialaisten kristittyjen ihmisoikeuksien puolesta.