Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Jeesus ei pakota ihmistä muuttumaan, mutta yrittääkö ihminen pakottaa Jeesusta?

 

Jeesus ei pakottanut yhtäkään ihmistä seuraamaan Häntä. Jeesus ei pakottanut yhtäkään ihmistä elämään avioliitossa, jossa on yksi mies ja yksi nainen. Jeesus antaa ihmisen kulkea omia polkujaan ikuisuuden, jos tuo ihminen elämänsä loppuun asti vastustaa Häntä. Kirkon opetusta muuttamaan pyrkivät tahot eivät kuitenkaan tunnu antavan Jeesukselle tuota samaa vapautta.

Jeesus on Jumalan rakkauden suurin osoitus ihmiskunnalle. Pääsiäisenä Hän uhrasi itsensä Golgatan ristillä, jotta yksikään, joka Häneen uskoo ei hukkuisi (Joh.3:16). Kun Jeesusta tultiin vangitsemaan, Hän ei kutsunut enkeliarmeijaa apuun. Kun Jeesus naulittiin ristiin, Hän rukoili anteeksiantamusta vainoajilleen. Kun Jeesukselta kysyttiin lähimmäisen rakastamisesta, Hän käski rakastamaan jopa vihamiehiä.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Yksi Jeesuksen riipaisevimmista lauseista löytyy Matteuksen evankeliumista: Jerusalem, Jerusalem, sinä, joka tapat profeetat ja kivität ne, jotka ovat sinun tykösi lähetetyt, kuinka usein minä olenkaan tahtonut koota sinun lapsesi, niinkuin kana kokoaa poikansa siipiensä alle! Mutta te ette ole tahtoneet (Matt.23:37).

Jeesus, joka ei pakota ihmistä muuttumaan

Jeesuksen sydän murtui, kun ihmiset eivät ottaneet Hänen rakkauttaan vastaan. Jeesus ei kuitenkaan pakottanut ketään seuraamaan Häntä. Toisinaan myös ”666 jakeeksi” kutsuttu Raamatunkohta toteaa saman: Tämän tähden monet hänen opetuslapsistaan vetäytyivät pois eivätkä enää vaeltaneet hänen kanssansa. Niin Jeesus sanoi niille kahdelletoista: ”Tahdotteko tekin mennä pois?” (Joh.6:66-67).

Jeesus kysyy Tahdotteko tekin mennä pois? Hän ei pakota ketään seuraamaan Häntä. Hän ei pakota ketään elämään heteronormatiivisessa avioliitossa, jossa on yksi mies ja yksi nainen. Hän ei pakota ketään seuraamaan Raamatun moraaliopetuksia. Jeesus ei alista, käskytä tai väkivalloin painosta. Hän antaa ihmisen mennä omia polkujaan, jos Hänen armonsa ei kelpaa.

Toimiiko tuo kuitenkaan molempiin suuntiin?

Ihminen, joka yrittää pakottaa Jeesusta muuttumaan

Suomessa hyväksyttiin useita vuosia sitten lakimuutos, joka antaa samaa sukupuolta oleville oikeuden solmia avioliiton. Lakiesitys kuvastaa maassamme tapahtunutta nopeaa arvomaailman muutosta. Eduskuntaan on äänestetty yhä enemmän henkilöitä, joilla Raamattu ei enää ole elämän valintojen pohjana.

Lakimuutoksen myötä vaatimukset kirkkoa kohtaan ovat kasvaneet. Raamatun opetusta tulisi muuttaa ihmisten omien tarkoitusperien mukaiseksi. Jeesusta yritetään pakottaa muottiin, jossa samaa sukupuolta olevien parien vihkimiset tulisi mahdollistaa myös kaikissa kirkoissa.

Jeesus ei pakota ketään muuttumaan, mutta Jeesuksen opetuksia pyritään kaikin keinoin pakottamaan tämän ajan ihmisten ajatuksiin sopivaksi. Vaatimus on kohtuuton ja epärealistinen.

Kristinuskon oletusarvoinen lähtökohta on kaikkivaltias Luoja, joka on ilmoittanut tahtonsa Raamatussa. Jos Raamatusta pyritään riisumaan pois kaikki ihmisen kannalta kiusallinen sisältö, ei kristinusko ole enää kristinusko.

Kenenkään ei ole pakko seurata kristinuskon opetuksia. Kenenkään ei ole pakko elää Raamatun opettaman moraalin mukaisesti. Toisaalta, saman periaatteen tulisi toimia toiseenkin suuntaan.

Kenelläkään ei ole oikeutta pakottaa kristinuskoa muuttumaan. Kenelläkään ei ole oikeutta pyrkiä tuomaan omia ajatuksiaan väkisin osaksi Raamattua tai kirkon opetusta.

Luoja ilmoitti tahtonsa Sanassaan. Hänen tahtonsa ei ole mielipidekysymys. Se ei muutu kulloisenkin sukupolven toiveiden mukaisesti. Hän ei muutu eivätkä Hänen sanansa. Eivät, vaikka väkivalloin pyrkisimme niitä itse muuttamaan. Miksi pyrimme asettumaan Jumalan yläpuolelle ja vesittämään Hänen sanansa? Hänen sanaansa ei ole kenenkään meistä pakko ottaa vastaan. Miksi pyrimme niitä niin voimakkaasti muuttamaan?