Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Israel johtaa Hamasia 2 -1 diplomaattisodassa

 

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Yli 700 rakettia Gazasta Israeliin ja noin tuhat Israelin ilmavoimien pommitusta palestiinalaisten militanttien asevarastoihin ja laukaisualustoihin. Siinä oli Gazan sodan karkea saldo sunnuntaina iltapäivään mennessä. Epävirallinen kuolonuhrien määrä Gazassa oli 58, Israelissa varmuudella kolme.

Gazan taistelut jatkuivat viidettä päivää. Näköpiirissä ei ole välitöntä tulitaukoa, vaikka Lähi-idässä viritettiin viikonloppuna diplomaattisia yrityksiä. Israelin ulkoministeri Avigdor Liberman totesi, että Israel arvioi heti vakavissaan sovitteluesityksiä, jos rakettituli Gazasta lakkaa.
Erityisesti odotetaan Turkin, Egyptin ja Qatarin ehdotuksia. Myös Israelin uutiskanavat ovat spekuloineet, että tämä kolmikko voi vaikuttaa Hamasiin.
Joka tapauksessa muslimimaitten uskottavuus Israelissa on olematonta. Se heikkeni entisestään, kun Egyptin pääministeri kävi solidaarisuusvierailulla Gazassa kaksi päivää sitten. Luotettavuutta söi lisäksi Turkin pääministerin kehut Egyptin presidentille, joka kutsui ”juutalaisten aggression” vuoksi maansa suurlähettilään pois Israelista. Turkki oli Israelin kohtalaisen vahva liittolainen Gazan edelliseen sotaan (2008-9) saakka, mutta sen jälkeen maat ajautuivat diplomaattiseen kriisiin.

Arabiliiton hätäkokouksessa ei kritisoitu Hamasia, vaikka se provosoi nykyisen konfliktin tulittamalla panssariohjuksen Israelin sotilasajoneuvoa vastaan. Tämä kiihdytti selkkausta, ja yhä syvempään kriisiin ajauduttiin, kun Israel surmasi täsmäiskulla Hamasin aseellisen siiven komentajan.
Irak ehdotti arabiliiton kokouksessa, että maat ottaisivat käyttöön öljyaseen (kauppasaarron) kaikkia niitä maita vastaan, jotka tukevat Israelia. Irak veti kuitenkin esityksensä pois, sillä Hamasin ystäviä ei vaikutusvaltaisessa lännessä juuri nyt ole. Venäjä ja Kiina ovat olleet kiistan aikana verrattain hiljaa.
Joka tapauksessa toistaiseksi Israel johtaa diplomaattista taistoa 2-1, sillä useimmat länsimaitten lausunnot ovat leimanneet Hamasin konfliktin sytyttäjäksi. Ranskan, Saksan, USA:n ja jopa EU:n yhteisen ulkopolitiikan johto ovat korostaneet, että Israelilla on oikeus puolustautua, kun sen kansalaiset ovat kuolemanvaarassa. Tämän on myöntänyt myös YK:n pääsihteeri. Kaikki vartovat samalla, että Israel käyttää maltillista sotavoimaa, jotta siviiliuhrit vältettäisiin.
Maltillisuus Hamasia vastaan on suhteellista, koska se operoi tiheään asutulla alueella siviilien keskellä. Jos kriisi jatkuu, Israel etenee Gazaan maajoukoilla, jotka jo ovat reserviläisillä vahvistettuina valmiina. Maahyökkäys saattaa syödä Israelin diplomaattisen edun. Mediarintamalla Israelista on jo rakennettu monin paikoin massiivisten ilmapommitusten vuoksi syntipukki osapuoli.

Israel käy myös diplomaattista propagandasotaa. Se ei voi siviiliensä varjelemiseksi luottaa vain sotilaallisen Rautakupolin suojaan, vaikka uusi tutkaohjattu puolustusjärjestelmä on estänyt toista sataa Gazasta ammuttua rakettia.
Israelin uusi torjuntapatteristo kykenee ampumaan alas myös keskimatkan ja pitkän kantaman ohjuksia, joitten uhkaan armeija on varautunut erityisesti Irania vastaan.
Torjuntajärjestelmä on kallis. Yksi ohjuspatteri maksaa reilut 40 miljoonaa euroa. Lisäksi jokainen torjuntaohjus on muutaman kymppitonnin arvoinen. Joka tapauksessa järjestelmä on pelastanut monia israelilaisia. Armeijan mukaan 80 prosenttia niistä raketeista, joita vastaan ohjuksia on ammuttu, on tuhottu. Vastaohjusta ei suunnata niihin raketteihin, jotka selvästi lentävät asumattomalle alueelle.
Israelissa halutaan suojella siviileitä, maksoi mitä maksoi. Toki Israelin ilmapuolustusta auttaa sekin, että Gazan kotitekoisten rakettien osumatarkkuus on huono.

HEIKKI KANGAS

Tämä kirjoitus julkaistiin painetussa muodossa Kokkolassa ilmestyvässä Keskipohjanmaa –lehdessä 19.11.2012.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)