Irakilaisempi kuin luulit: blogisarjan päättyminen ja Jesajan joulurauha

 

Joulu on tullut, Kristus on syntynyt, vuosi on loppumaisillaan ja uusi vuosi alkamaisillaan. Myös blogisarjani otsikolla ”irakilaisempi kuin luulit” on nyt tulossa päätökseen. Tämä on sen viimeinen jakso. Kaksi syyskautta olen tätä blogia pitänyt, yhteensä kahdeksan kuukautta, joka viikko syyskuusta joulukuuhun vuosina 2018-2019. Paljon on ehditty käydä läpi. Paljon olen oppinut uutta, ja toivottavasti tekin. Alkavana keväänä tarkoitukseni on kirjoittaa aihepiiristä kirja, joka Luojan suodessa ilmestyisi ensi syksynä.

Kerrataanpa hyvin lyhyesti tähänastista antia. Olemme huomanneet, että Raamattu linkittyy vahvasti muinaisen Mesopotamian, Irakin alueella sijainneiden Assyrian ja Babylonian historiaan. Tämä tulee tästedes ottaa vahvemmin huomioon raamatunselityksessä. Olemme myös oppineet, että Irakissa on ollut kristinuskoa yhtä kauan kuin Euroopassakin, siis 2000 vuotta, ja vieläpä arameankielistä sellaista. Kristinuskon historian ja kristillisen opin esittämisessä on tästedes huomioitava myös Lähi-idän kristillisyys.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Olemme myös oppineet, että Bagdad oli islamilaisen maailman pääkaupunki abbasidiajalla ja että shiiojen pyhät paikat sijaitsevat Irakin Karbalassa ja Najafissa. Toisaalta on käynyt selväksi, että Irakissa on muitakin kuin muslimeja: siellä on mandealaisia ja jesidejä sekä mm. kaldealaisia ja assyrialaisia kristittyjä. Olemme myös luoneet katsauksen Irakin juutalaisten historiaan ja Suomessa kristinuskoon kääntyneisiin irakilaisiin. Irakin historiaan on tutustuttu aina Gilgamesh-eepoksesta nykyaikaan.

Blogiprojekti on vienyt meidät myös ulkomaille, Irakiin monin tavoin liittyviin maihin, Jordaniaan, Israeliin, Palestiinaan ja Egyptiin. Arabiaa on opiskeltu Ammanissa ja Aleksandriassa, ja kotimaassa on perehdytty aramean ja syyrian kieliin. Olen raportoinut kaldealaiskatolisesta ja syyrialaiskatolisesta messusta ja johdatellut kysymykseen kaldealaisten, syyrialaisten ja assyrialaisten kristittyjen kansallisesta identiteetistä. Kiinnostuneille on annettu vinkkejä assyriologian ja syrologian lähteistä, suomalaisista auktoriteeteista ja kansainvälisistä konferensseista.

Jos blogeja on jäänyt välistä tai jos tuntee kaipaavansa kertausta, niin haluaisin muistuttaa, että kaikki ”irakilaisempi kuin luulit” -blogit on luettavissa seurakuntalainen.fi -sivustolla. Nyt haluaisin toivottaa kaikille rauhallista joulunaikaa sanoilla, joilla profeetta Jesaja muinoin, 700-luvulla eKr., vastasi Assyrian sotilaalliseen uhkaan:

Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnassaan. (Jes. 9:1-6)