Erilaisuus on rikkaus – testaa, millainen ihminen olet!

 

Jokainen on varmasti toistuvasti joutunut miettimään, miksi toinen käyttäytyy niin kuin käyttäytyy – itsehän tekisi jutun ihan eri tavalla. Yksi suurimmista harhoistamme taitaa olla oletus, että kaikki ajattelevat samoin kuin itse ajattelee. Kangasniemen seurakunnan kanttori Sirkku Tolvanen suosittelikin O. Hallesbyn Ihmisluonteet Raamatun valossa -kirjaa (1974 / 1995), joka auttaa nimenomaan ymmärtämään itseä ja toisia paremmin.

Sirkku Tolvanen suosittelee Ihmisluonteet Raamatun valossa -kirjaa, koska se auttaa ymmärtämään erilaisuuttamme. (Kuva: Päivi Kettunen)

Sirkku itse luki kirjan viimeksi muutamia vuosia sitten. Ensimmäisen kerran hän tarttui kyseiseen kirjaan 90-luvulla valmistellessaan avioliittoleirille luentoa miehen ja naisen erilaisuudesta.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Tämä kirja on minulle todella tärkeä, sillä se on auttanut ymmärtämään, että väittämä ihmiset ovat erilaisia” pitää todella paikkansa. Kirjassa mainittuja luonnetyyppejä huomaa myös julkisuuden henkilöissä, Sirkku vinkkaa ja jatkaa: – Kirjan sanoman voisi lyhyesti tiivistää niin, että Jumala on luonut meidät erilaisiksi ja tuo erilaisuus on rikkautta.

Ihmisluonteet Raamatun valossa -kirja kuvaa kansantajuisesti luonteenlaatujen eroavuuksia. Siinä ihmisluonteet jakautuvat neljään alalajiin. Vapun kunniaksi laadin kirjasta leikkimielisen ja varsin lyhyen luonnetyyppitestin, jotta sinulla, hyvä lukija, on mahdollisuus testata, mikä näistä neljästä luonnetyypistä kuvaa parhaiten juuri sinua. (Jos testissä on virheitä, syy on minun, ei kirjan.) Merkitse paperille tai paina muistiin, minkä kirjaimen kustakin kohdasta valitsit, jotta osaat lopuksi sanoa, mitä kirjaimia valitsit useimmin.

LEIKKIMIELINEN LUONNETYYPPITESTI

1. Kun olen muiden seurassa,

a) olen avoin ja puhelias, ajattelen usein ääneen

b) olen useimmiten hiljaa ja kurtistelen (henkisiä) kulmiani

c) jakelen muille käytännön vinkkejä, sillä en kestä kuunnella ruikutusta

d) puhun harkitusti mutta saatan päästellä varsin oivia sutkautuksia, jotka yllättävät muut.

2. Kokouksessa yleensä

a) innostun kaikista ideoista

b) mietin, miten kaikki ideat voivat kuitenkin epäonnistua

c) pyrin uudistamaan toimintatapoja vaikka hajota ja hallitse -periaatteella

d) kuuntelen rauhassa muiden vaahtoamista ja valitsen vaihtoehdoista yksinkertaisimman.

3. Elämä on mielestäni

a) täynnä kiinnostavia asioita

b) yhtä kärsimystä

c) seikkailuja ja mukavia haasteita täynnä

d) sopusointuista ja levollista.

4. Kun riitaannun jonkun kanssa,

a) annan hänen kuulla suorat sanat mutta pyydän melko pian anteeksi

b) en välttämättä sano mitään mutta haudon asiaa mielessäni enkä taatusti anna anteeksi

c) sanon kiivauksissani vähän enemmän kuin kenties olisi pitänyt ja alan suunnitella kostoa

d) toinen saa riidellä yksinään, sillä hän on minusta varsin pikkumainen eikä horjuta mielenrauhaani.

5. Parhaita puoliani ovat mielestäni

a) mukautumis- ja eläytymiskykyni

b) luotettavuus ja perusteellisuus

c) päättäväisyys ja neuvokkuus

d) rauhallisuus ja hyväntuulisuus.

6. Heikkoja puoliani ovat mielestäni

a) levottomuus ja pinnallisuus

b) pessimistisyys ja itsekeskeisyys

c) ylpeys ja kovuus

d) hitaus ja laiskuus.

Kuva: Päivi Kettunen

VASTAUKSET (huom! Kirja korostaa sitä, ettei kenelläkään ole yksikään näistä neljästä temperamentista puhtaassa muodossa vaan olemme kaikki niiden sekoituksia. Ei siis haittaa, vaikka tuloksessa painottuisi kaksi tai kolmekin eri luonnetyyppiä.)

ENITEN A-VAIHTOEHTOA: Olet sangviinikko, joka on vilkas, avoin ja iloinen ja ottaa helposti vaikutteita muista. Sangviinikko on kuin iso lapsi: puhe pulppuaa estottomasti ja vapaasti. Hänen mielentilojaan on vaikea arvata, joten hänen seuransa on aina yllätyksiä täysi. Sangviinikon elämä on rikasta, koska hän on loputtoman utelias ja kiinnostunut kaikesta. Sangviinikko ottaa vaikutteita paitsi toisten iloista myös suruista. Kun sangviinikko suuttuu, hän ei pidättele kiukkuaan vaan antaa toisen kuulla kunniansa; mutta pian kiukku menee ohi ja sangviinikko tuntee jo myötätuntoa kanssaihmistään kohtaan. Silloin hän nöyrtyy ja pyytelee anteeksi. Siinä, missä sangviinikon voima on kyky elää nykyhetkessä, hänen heikkoutensa on ailahtelevuus ja epäluotettavuus. Seurakuntaelämän kannalta sangviinikko on siis loistava saarnaaja, joka saa muutkin eläytymään sanomaansa, mutta toisaalta säännölliset rutiinit (esimerkiksi Raamatun päivittäinen lukeminen tai rukoilu) ovat hänelle todella vaikeita.

ENITEN B-VAIHTOEHTOJA: Olet melankolikko, joka on syvällinen ja uskollinen mutta masentuu helposti. Siinä missä sangviinikko on ulospäin avoin, melankolikko on sulkeutunut. Melankolikko arvioi, punnitsee ja harkitsee niin perusteellisesti, että hän vaikuttaa passiiviselta toisin kuin ympäriinsä säheltävä sangviinikko. Koska melankolikko vertaa kaikkea omaan ihanteeseensa, hän usein pettyy ja on pessimistinen. Mutta melankolikko on myös uskollinen, syvällinen, perusteellinen ja luotettava. Melankolikon heikkouksia ovat pitkävihaisuus ja loukkaantumisherkkyys. Seurakunnassa melankolikot ovat niitä, jotka ovat kovia mietiskelemään uskonnollisia asioita ja löytävät raamatunkohdat, joita muut eivät huomaa. He eivät ole aktiivisia ideoijia vaan luotettavia työmyyriä. Puhujina melankolikot eivät ole kovin mukaansatempaavia tai raikkaita, mutta he onnistuvat valamaan kuulijoihin turvallisuudentunteen ja säilyttämään (vaivalla hankkimansa) kuulijat.

ENITEN C-VAIHTOEHTOJA: Olet koleerikko, joka on tarmokas ja järkevä mutta myös kova ja ylpeä. Koleerikot ovat tahtotyyppejä, jotka keksivät käytännöllisen ratkaisun kaikkiin – myös toisten – pulmiin. He eivät voi sietää asioiden turhaa teoretisointia, sillä eivät itsekään harrasta kovin syvällistä pohdiskelua. Koleerikot ovat nopeita, vaistovaraisia toimijoita, ja määräävät mielellään kaikesta mahdollisesta. Koleerikot eivät voi sietää sitä, jos joku yrittää määräillä heitä. Koleerikot eivät anna vastoinkäymisten pelottaa vaan jatkavat tarmokkaasti tehtävän loppuun asti. Sisukkuutensa takia heidän on vaikea ymmärtää toisia, jotka luovuttavat kesken haasteen. Koleerikot voivatkin olla ylpeitä ja kovia ja kärsiä myötätunnon puutteesta. Vihassaan he ovat kiivaita ja kostonhaluisia. Koleerikoista suuri osa on ateisteja, koska heistä moni tuomitsee uskonnon sentimentaalisena. Koleerikot arvostavat eniten juuri kristillisyyden hyviä töitä, eli he tarkkailevat usein uskovaisten toimintaa ja tekevät sen perusteella päätöksensä. Jos koleerikko tulee uskoon, hän antautuu uskolle kokonaan: koleerikosta tulee toimiva kristitty.

ENITEN D-VAIHTOEHTOJA: Olet flegmaatikko, joka on tyyni ja leppoisa mutta usein myös välinpitämätön. Flegmaatikot ovat perusluonteensa puolesta onnellisessa sopusoinnussa elämän ja olemisen kanssa. He ovat harvapuheisia mutta hyvin huumorintajuisia. Vaaran keskellä he tarkastelevat tyynesti ympäristöään ja valitsevat sitten helpoimman ratkaisun. Flegmaatikko osaa siis sekä päättää että toimia – mutta ei tee sitä mielellään. Flegmaatikko on hyvä tiedemies, koska ei juuri sorru toiveajatteluun – toisaalta hänelle luonteenomainen laiskuus estää häntä myöskään olemasta uraa uurtava. Toisin kuin muut luonnetyypit flegmaatikko tekee harvoin tyhmyyksiä, koska harkitsee asiat niin tarkkaan ennen kuin toimii. Flegmaatikko sortuu usein laiskuuteen ja hitauteen ja pyrkii ärsyttämisen uhallakin vastustamaan muiden luonnetyyppien vöyhötyksiä: levottomuuden keskellä flegmaatikosta saattaa kuoriutua harvinaisen ärsyttävä kiusankappale, joka pystyy iskemään toisten heikoimpiin kohtiin toimimalla juuri päinvastaisesti mutta ei itse ärsyynny mistään. Uskovana flegmaatikko on yleensä se ”tuntematon kristitty”, joka ei tee uskoon tulostaan tai mistään muustakaan numeroa.