50 vuotta avioliittotyötä

 

Eletään vuotta 1974. Jeesus-hipit valloittavat maailmaa ja herätyksen aallot yltävät myös Suomeen. Evankeliumin työtä tehdään uutterasti kutsumus edellä. Mutta valinnalla on varjopuolensa. Avioliitot ja perheet voivat seurakunnissa huonosti. Viime syksynä ilmestynyt Jesus Revolution -elokuva avasi mainion kurkistusikkunan 1970-luvun kristillisyyttä muovanneeseen aikakauteen.

Myös Helsingin NMKY:n nuorten miesten toiminnassa maailmaa valloitettiin Jeesukselle tosissaan. Raamattupiirit ja aktiivinen seurakuntaelämä rytmittivät vasta kaupunkiin muuttaneiden arkea. Muutaman vuoden voimassa olleet avioliitot alkoivat kiireessä natista liitoksissaan. Yhteisössä havahduttiin siihen, että asialle pitäisi tehdä jotain. Kolme avioparia lähetettiin hakemaan hoitoa omaan parisuhteeseensa Norjasta. Kukaan ei olisi osannut aavistaa, millaisia seurauksia matkalla olisi. Ensimmäinen avioliittoleiri pidettiin jo saman kesän lopussa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kasvuvauhti oli ensimmäisen vuosikymmenen aikana hurja. Leirikeskus toisensa jälkeen kävi osallistujien tulvassa ahtaaksi. Apua avioliittoonsa saaneet markkinoivat toimintaa tehokkaasti omissa verkostoissaan. Koko maassa elettiin parisuhdetyön kulta-aikaa.

Toiminta kukoisti eri seurakuntien ja kristillisten järjestöjen tekemänä.

Silti parisuhteen tietoinen hoitaminen oli suurelle yleisölle vielä 1970–80-luvuilla melko tuntematonta. Naistenlehdet – valtakunnan uutismedioista puhumattakaan – eivät jakaneet säännöllisesti parisuhdeoppeja julkaisuissaan. Silloisen valtaideologian mukaan avioliitto oli kuoleva instituutio, johon ei kannattanut juuri panostaa. Niinpä opin pienestä pitäen kertomaan ihmetteleville kavereiden vanhemmille ja muille asiaa kummasteleville aikuisille, mistä avioliittotyössä on kyse.

Kaikenlaisen suhdeanarkian on oletettu synnyttävän onnellisuutta. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.

Pitkän parisuhteen tavoittelemista on 2000-luvulla pidetty konservatiivisena. Kaikenlaisen suhdeanarkian on oletettu synnyttävän onnellisuutta. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut. Aivan viimeaikaistenkin tutkimusten valossa vakaus ja pitkät liitot ovat selkeästi yhteydessä terveyteen, pitkäikäisyyteen ja onnellisuuteen. Pitkä ja hyvinvoiva parisuhde vastaa myös suomalaisten omia toiveita. Väestöliiton Perhebarometreissa valtaosa suomalaisista valitsee pitkät liitot toivotuimmaksi suhdemuodoksi, vaikka vaihtoehtona olisi monta partneria yhtä aikaa tai irralliset seksisuhteet.

Kaikki ympäröivässä yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset eivät ole voineet olla heijastumatta myös seurakuntiin. Kristilliset yhteisöt elävät vuosisadasta toiseen osana aikakauttaan. Ideologiset virtaukset vaihtuvat säännöllisin väliajoin, kristinuskon perussisällöt pysyvät. Jokainen sukupolvi joutuu tekemään valinnan, millaisten arvojen kannattelemana elämäänsä rakentaa.

Vaikka eri mediat ovat parisuhdeoppeja pullollaan, puolison löytäminen, suhteeseen sitoutuminen tai avioliiton rakentaminen ei ole 2020-luvulla yksinkertaista. Erilaisten ruutujen äärellä roikkuminen rapauttaa parisuhteita ja lyhentää niiden kestoa. Yhdyntöjäkin on kaikkialla maailmassa ja melkein joka väestöryhmässä vähemmän kuin ennen. Se on yllättänyt kaikki. Me Parempi avioliitto ry:ssä olemme sitoutuneet auttamaan pareja tällä matkalla. Ettei kenenkään tarvitsisi tarpoa suossa yksin.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Parempi avioliitto ry:n tekemä parisuhdetyö sai alkunsa. Tarkastelen blogeissani ilmiöitä, jotka vaikuttavat parien ja perheiden hyvinvointiin 2020-luvulla.

 
Parempi avioliitto, artikkeliban.