Tiede ja arvot keskustelun alla Juhannuskonferenssissa

 

Keskustelufoorumissa nähtiin Samuel Tedder (vas.)

Juhannuskonferenssissa pohdittiin lauantaina maailmankatsomuksen perusteita raamattutunnilla ja keskustelufoorumissa.

Media, individualismi, humanismi. Muun muassa siinä syitä, jotka helluntaiherätyksen Juhannuskonferenssin keskustelufoorumissa nähtiin vaikuttaneen suomalaisen nyky-yhteiskunnan arvoihin voimakkaasti.

– Mediassa heitetään täkyjä, ja jos niihin ei usko, leimataan vanhentuneeksi. Keskustelu asioista ohitetaan eivätkä kristityt pääse siihen ollenkaan mukaan, muotoili käsityksensä median roolista Olli Pitkänen, lähetysjärjestö Fida Internationalin Itä-Afrikan kehitysyhteistyön päällikkö.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Nykyään ihmisellä on vapaus ja vastuu valita omat arvonsa. Se on siinä mielessä hyvä asia, että ne, jotka tekevät asioita kristillisten arvojen ohjaamina, ovat itse sen tien valinneet, kommentoi sosiologian opiskelija Anna Lehmuskoski.

Kasvatustieteen tohtori Mia Puolimatkan mielestä kristillisyys sinänsä antaa pohjan yksilöllisyydelle, mutta humanismi on tuonut maailmaan tietoisen tavoitteen tehdä kristillisiä arvoja vastaan.

Toiveissa monipuolista arvopohdintaa

Uusi tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela kehotti pohtimaan ja työstämään omia arvoja, koska niiden kautta vaikutamme yhteiskuntaan.

– Tärkein asia on, että kristilliset arvot olisivat kristityille tärkeitä. Voimme vaikuttaa, että ne omaksuttaisiin ympäröivään yhteiskuntaan. Ei ole mysteeri, mistä kristilliset arvot nousevat: Jumalan sanasta.

Olli Pitkänen nosti esiin seurakunnan arvon arvopohdinnan foorumina.
– Seurakunnassa pitää saada kyseenalaistaa, sillä se on mahdollisuus kehittää arvomaailmaa terveeseen suuntaan.

Keskustelun lopussa juontaja Samuel Tedder kehotti keskustelijoita pohtimaan uskontunnustuksen sisältöä: mitä arvoja usko Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen, seurakuntaan tai tuomiopäivään tuo elämäämme?

– Luoja on luonut ihmisen omaksi kuvakseen, joten jokaisella ihmisellä on arvo. Pääsy Taivaan Isän luo on vain Kristuksen kautta. Pyhä Henki antaa voiman vastustaa syntiä, Mia Puolimatka pohti.

Arvopohdintaa keskustelufoorumin osallistujat toivoivat Suomessa käytävän esimerkiksi abortista, sosiaalisesta eriarvoisuudesta, siitä, miten meidän toimintamme vaikuttaa kolmannen maailman ihmisiin sekä siitä, miksi lähetystyö ei ole enää suomalaiskristittyjen sydämellä.

Usko Luojaan synnytti tieteen

Juhannuskonferenssin lauantain aloitti Tapio Puolimatkan pitämä raamattutunti aiheesta Usko ja tiede.

Puolimatka käsitteli puheessaan sitä, miten ja miksi tiede on syntynyt kristinuskon piirissä ja sen vaikutuksesta.

– Jeesuksen veri on avain oikeaan tietoon, sillä syntisenä voi suhtautua puolueettomammin ja itsekriittisesti asioihin. Usko Luojaan synnytti uskon tieteen mahdollisuuksiin. Evankeliumi luo myös kulttuurin, jossa voi julkaista myös syyllistäviä tosiasioita, Puolimatka totesi puheessaan.

Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori Puolimatka on kirjoittanut uskon ja tieteen suhteesta teoksen Viisauden ja tiedon aarteet Kristuksessa (Aikamedia 2013).