Yhä nuoremmat hakeutuvat perheneuvontaan

 

Kirkon perheneuvontaan hakeutuvat yhä nuoremmat. Vuonna 2011 suuri osa neuvottelukeskusten asiakkaista oli 30–39-vuotiaita pienten lasten vanhempia. Myös 18–29-vuotiaiden osuus asiakaskunnassa on kasvanut.

Yleisimmät syyt hakeutua perheneuvontaan ovat parisuhteen vuorovaikutusongelmat, eroon liittyvät kysymykset, elämänvaihekriisit, ongelmat sukulaisuus- ja muissa lähisuhteissa sekä uskottomuus.

– Yhä nuorempien hakeutuminen perheneuvontaan on todennäköisesti osittain seurausta siitä, että kynnys hakea apua perheen ja parisuhteen ongelmiin on madaltunut. Osittain se kertoo pikkulapsivaiheen kuormittavuudesta ja haasteellisuudesta, mikä näkyy myös siinä, että uusien avioliitojen elinkaari on yhä lyhyempi, kertoo kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Päivi Kähkönen.

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan perheneuvonnassa käy verrattain paljon myös senioripareja. Kirkon perheneuvonta on käytännössä ainoa paikka, josta ikääntyneemmät ihmiset voivat saada maksutonta parisuhdeneuvontaa.

SEKL neliöb. 7.-13.10.

Perheneuvonnan asiakkaista 58 prosenttia on naisia ja 42 prosenttia miehiä. Yhä useammin miehet ovat yhteydenottajia ja ensimmäisen keskusteluajan varaajia.

Monilla paikkakunnilla kirkon perheneuvontapalvelujen kysyntä ylittää tarjonnan. Odotusajat perheneuvojan vastaanotolle vaihtelevat muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Viime vuonna asiakkaita oli yli 16 500. Asiakasmäärä väheni jonkin verran edelliseen vuoteen verrattuna, mikä osittain on seurausta ennaltaehkäisevän toiminnan lisääntymisestä.

”Joissakin seurakunnissa on myös jäädytetty perheneuvonnan virkoja epävarman taloudellisen tilanteen vuoksi. Toivon, että seurakunnissa tarkoin harkitaan resurssien käyttöä, sillä perheneuvonnan kysyntä on todella suurta. Apu on tehokkainta silloin, kun se on oikea-aikaista ja riittävää”, toteaa Päivi Kähkönen.

Kirkko on tarjonnut perheneuvontapalveluja vuodesta 1944. Perheasiain neuvottelukeskukset tarjoavat ammatillista keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa. Palvelut ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Perheneuvojilla on vaitiolovelvollisuus. Suomessa toimii tällä hetkellä 43 perheasiain neuvottelukeskusta, joissa työskentelee yhteensä lähes 200 työntekijää.

 
Artikkelibanneri perussanoma