Vapaat suunnat totuttelevat maksullisiin tapahtumiin

 

GLS-seminaari on ollut alusta pitäen maksullinen. Sali on saatu hyvin täyteen jokaisena vuonna. Kuva: GLS Suomi / Barun Khanai

Muun muassa helluntaiseurakunnissa on totuttu täysin ilmaisiin tapahtumiin. Gospelbändien hintojen nousun uskotaan osaltaan kasvattavan nuorisotapahtumien kuluja.

Kristilliseen tapahtumaan joutuu yhä useammin lunastamaan pääsylipun. Ilmiö koskee niin kansankirkkoa kuin vapaita suuntiakin.

Esimerkiksi evankelis-luterilaisen kirkon toukokuisen suurtapahtuman, Kirkkopäivien, lipusta sai pulittaa 70 euroa. Vapaakirkon syksyinen Hope-nuorisokonferenssi maksaa vain euron vähemmän.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Helluntainuorten syysrieha Youth Celebration on jo edellisvuosina alkanut maksullisella perjantai-illan konsertilla. Tänä vuonna kaikki maksaa. Kahden päivän ranneke on 29 euroa, majoituksista tulee kymppi lisää.

– Nuoret ovat tottuneet siihen, että tapahtumat maksaa. Ulkomaisten sekulaaribändien keikoista saattaa joutua maksamaan jopa satasen tai enemmän, tapahtuman tuottaja Samuel Räikkönen toteaa.

 

Ala-arvoiseen tuotantoon on totuttu

Evankeliumin tulee olla ilmaista. Tämä on perinteisesti ollut yleinen maksullisuuden vastainen argumentti.

Samuel Räikkösen mielestä perustelu ei enää pure. Päinvastoin: maksullisuus mahdollistaa sen, että tapahtumasta on varaa tehdä vetäviä myös seurakuntien ulkopuolisille.

– Tapahtumien tuotanto on helluntaipiireissä usein ollut ala-arvoista. Jos halutaan tehdä muutakin kuin viihdyttää uskovaisia, tapahtuman pitää olla sellaista tasoa, johon ei-uskovat nuoret ovat tottuneet.

– Esimerkiksi Hillsong-liikkeen suurkonferenssit ovat visuaalisesti Euroviisujakin komeampia. Korkean laadun tarkoitus on innostaa ihmisiä ottamaan kaverit mukaan.

Räikkösen mielestä huonoa laatua perustellaan liian usein sillä, että Jumalalle laadutonkin kelpaa.

– Jumalalle kaikki kelpaa, mutta ihmisille ei. Keskiajalla kirkot näyttivät kulttuurille suuntaa. Nyt me tyydymme kopioimaan sitä, mitä maailmalla tapahtuu.

 

Tilavuokrat, lavatekniikka ja puhujavieraat maksavat

Lavatekniikan ohella perinteisiä tapahtumien rahareikiä ovat etenkin ulkomaiset puhujavieraat ja bändit. Myös tilavuokrat lisäävät painetta pääsymaksujen perimiseen.

Nuorille aikuisille suunnattu Hope-tapahtuma järjestetään Turun kulttuurikeskus Logomossa. Paikka on hieno mutta hintava.

– Seurakunnan tiloihin ei olisi mahduttu. Logomossa on myös erilainen tunnelma kuin kirkkosalissa. Niin tapahtuman kuin tilojenkin kautta on haluttu piirtää kuva siitä, millaiselta seurakunta voisi näyttää tulevaisuudessa, Turun vapaaseurakunnan nuorisopastori Teemu Sormunen sanoo.

Tänä vuonna neljättä kertaa järjestettävä Hope on ollut joka vuosi maksullinen. Silti tasokas ylistysmusiikki, nimekkäät puhujat ja mielenkiintoiset seminaarit ovat vetäneet joka vuosi enemmän osallistujia.

– Ensimmäisenä vuonna tuli etukäteen kritiikkiä hinnasta. Tapahtuman jälkeen taas moni sanoi, että olisi voinut maksaa vaikka tuplat, oli sen verran laadukas juttu.

Hope-tapahtuman tarkoitus on varustaa uskovia. Sen sijaan Keravan helluntaiseurakunnan salin ääriään myöten tänäkin keväänä täyttänyt U-Turn-nuorisotapahtuma on tarkoitettu myös seurakuntien ulkopuolisille.

– U-Turn onkin toistaiseksi pidetty ilmaisena. Maksullisuus on silti ollut jokavuotinen keskustelu, Keravan helluntaiseurakunnan johtava pastori Esa Hyvönen sanoo.

Hyvösen mukaan kristillisten nuorisotapahtumien kustannuksia nostaa myös se, että gospelmusiikista on tullut entistä enemmän bisnestä.

– Kristillisen bändin sai viisi vuotta sitten viidellä sadalla eurolla esiintymään. Nyt kysytään kaksin- ja kolminkertaisia summia. Yhdelle muusikolle pitäisi maksaa paljon enemmän kuin vierailevalle puhujalle.

Konferenssi etsii taloudellista tasapainoa

Pian koittavan helluntaiseurakuntien vuotuisen päätapahtuman, Juhannuskonferenssin, taloudellinen tavoite on paitsi kattaa helluntaijuhlien kulut, myös tukea talousahdingossa kamppailevaa Iso Kirja -opistoa. Pelkällä käsiohjelmien myynnillä se ei onnistu. Tänä vuonna kassaa on yritetty kohentaa verkkokaupassa etukäteen myydyillä juhannuspaketeilla.

– Pakettiin kuuluu kovasti kysytty sähköpaikka, joten asuntovaunun kanssa tulevien ei tarvitse etukäteen jännittää riittääkö niitä. Innovaatio on tuonut kevään aikana 20 000 euroa kattamaan tapahtuman etukäteiskuluja, Iso Kirja ry:n johtaja Marko Halttunen sanoo.

Tänäkin juhannuksena järjestetään maksullinen konsertti, esiintyjänä amerikkalainen tenori David Phelps. Lisäksi Keuruun kirkossa pidetään hyväntekeväisyyskonsertti, jossa ohjelmalehtisen ostamalla voi osallistua Ison Kirjan stipendirahaston tukemiseen.

Lisäksi tänä vuonna terävöitetään viestiä, että myös netin kautta juhlatilaisuuksia katselevat voivat soittaa kannatuspuhelimiin.

– Konferenssin suuria tilaisuuksia seuraa netin kautta lähes yhtä suuri joukko kuin paikan päältä, eli noin 30 000 ihmistä.