Vapaakirkon juutalaistyön työryhmä pitää Israel-asiaa esillä

 

Juhani Mattelmäki on käynyt Israelissa noin 30 kertaa ja toiminut pitkään Israelin ystävät ry:n hallituksessa. Kuvassa Mattelmäki on johtamassa vaimonsa Veran kanssa norjalaisryhmää Jerusalemissa. Kuva: Mattelmäen kotialbumi

Israel-tietoutta on tärkeää pitää esillä seurakunnissa, ajattelee Vapaakirkon juutalaistyön työryhmän jäsen Juhani Mattelmäki. Etenkin antisemitismin yleistyttyä on tärkeää saada rehellinen kokonaiskuva Israelin tilanteesta.

Suomen Vapaakirkon juutalaistyön työryhmä pitää Israel-tietoutta esillä seurakunnissa ja Vapaakirkon kesäjuhlilla sekä tukee taloudellisesti ja yhteistyön kautta Israelissa messiaanista juutalaistyötä, pääasiassa Tehilat-Yah-seurakuntaa. Joka syksy Suomessa myös järjestetään lehtimajajuhla.

Juhani Mattelmäki Huittisten vapaaseurakunnasta kuuluu Suomen Vapaakirkon juutalaistyön työryhmään. Hänen mielestään on tärkeää, että tietoa Israelista pidetään seurakunnissa esillä. Erityisesti hän toivoo nuorten innostuvan aiheesta.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Israel on hänen mielestään valtava todistus Jumalan olemassaolosta ja Raamatun totuudenmukaisuudesta.
– Kaikki paikat löytyvät kartasta, ei ole kysymys saduista. Juutalaisten juurien ymmärtäminen on tärkeää kristityn identiteetin kannalta.

Juhani Mattelmäen rakkaus Israelia kohtaan syntyi uskoontulon myötä jo 1970-luvun alussa. Hän seuraa aktiivisesti Israelia koskevia uutisia eri kanavista ja israelilaisten tuttavien kuulumisia.

– Vuosien myötä on ymmärrys myös hieman lisääntynyt siitä hengellisestä sodankäynnistä, joka juutalaisten, Israelin ja Jerusalemin ympärillä velloo ja edelleen kiihtyy, hän kertoo.

Mattelmäki mainitsee maaliskuussa Belgian Aalstissa järjestetyn karnevaalin, jonka figuurien joukossa oli kaksi hyvin karikatyyrisesti kuvattua suurinenäistä ortodoksijuutalaista istumassa rahasäkkien päällä. Vuosittaisen karnevaalin luonteeseen kuuluvat satiiri ja pilkka, mutta juutalaisfiguurit herättivät kohua ja syytöksiä antisemitismistä etenkin, kun juutalaisvastaisuus ja rasismi ovat kasvussa monissa maissa. Asiasta uutisoi esimerkiksi New York Times.

 

Kotimainen media ei anna kokonaiskuvaa

Viime vuonna Yle uutisoi, että 35 hengen joukko israelilaisia tutkijoita ja kulttuurivaikuttajia ilmaisi avoimessa kirjeessä huolensa antisemitismin lisääntymisestä, mutta kommentoi samalla, että palestiinalaisiin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia pitää voida kritisoida.

Juhani Mattelmäki on sitä mieltä, ettei ihmisoikeusloukkauksilta pidä sulkea silmiä, mutta hän korostaa, että pelkästään kotimaista mediaa seuraamalla ei saa rehellistä kokonaiskuvaa Israelin tilanteesta.

– Asiat esitetään sellaisessa valossa, että Israel on aina paha peikko, joka aiheuttaa harmia ja on kivi kengässä, hän kommentoi.

– Tosi asiassa Israel on Lähi-idän ainoa demokratia, jossa — toisin kuin naapurimaissa — niin juutalaisten kuin arabien tekemät ihmisoikeusrikkomukset käsitellään ja rangaistaan puolueettomasti.

Samoin hän ajattelee, että lähtökohdat neuvottelulle Israelin ja  naapurimaiden kanssa ovat niin vaikeat, että etäältä annetut sivistyneet neuvot eivät auta konfliktin ratkaisussa.

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024