Väärä Mestari

 

Lahkojohtajien vetovoima on aina yhtä hämmästyttävää. Mestarin esikuvana on skientologi L. Ron Hubbard.

Toisessa maailmansodassa taistellut veteraani Freddie Quell – hurjan roolityön tekevä Joaquin Phoenix – palaa rintamalta mieli riekaleina Paul Thomas Andersonin elokuvassa Mestari. Itsehoitona ahdistukseen ja päämäärättömään haahuiluun hän käyttää huonoja lääkkeitä: alkoholin ja liuotinaineiden cocktailia.

Kiinnekohdan Freddien elämään tarjoaa karismaattinen lahkojohtaja Dodd, jota esittää toinen huippunäyttelijä, Philip Seymour Hoffman. Doddin esikuvana on skientologia-kultin perustaja L. Ron Hubbard.

Elokuva ei ole analyysi erittäin kyseenalaisesta kultista, vaan pikemminkin kuvaus kahden päähenkilön epäterveestä riippuvuudesta. Miehet hyötyvät toisistaan. Henkisesti ja eksistentiaalisesti aivan hukassa oleva sotaveteraani tarvitsee isähahmoa ja turvaa, sillä hänen elämänhallintansa ei toimi.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Mestarille taas maistuvat Freddien sekoittamat juomat ja tarvittaessa myös väkivaltaiset palvelukset, jotka kohdistuvat kultin kriitikoihin. Ailahtelevainen ja impulsiivinen Freddie toimii myös otollisena koekaniinina, kun Dodd kehittelee manipulointimenetelmiä opetuslastensa mielenhallintaan.

Kultti jatkaa jäsenten rahastamista

Kultin jäsenet ovat valmiita uskomaan mielikuvituksellisia tarinoita, joita Mestari kehittelee. Dodd on pohjimmiltaan yhtä hullu ja villi kuin Freddie, mutta hän onnistuu säilyttämään uskottavuutensa. Ovela vaimo (Amy Adams) tarjoaa taustatukea opetuslasten päiden pyörittämiseen.

Tuotteliaana scifi-kirjailijana uransa aloittaneen Hubbardin kerrotaan sanoneen, että kirjoittamista parempi tapa rikastua on perustaa oma uskonto. Hän näytti mallia ja keksi ”mielenterveyden tieteeksi” kutsumansa dianetiikka-taruston ja skientologia-uskonnon.

Hubbard kuoli – seuraajiensa mukaan tosin vain tyhmän koululääketieteen vinkkelistä – vuonna 1986. Hänen bisneksiään jatkava Skientologiakirkko tiedotti, että olemassaolo ruumiillisena olentona oli käynyt Hubbardille hyödyttömäksi ja tämä oli siirtynyt jatkamaan skientologisia tutkimuksiaan vapaana ruumiinsa rajoituksista.

Skientologit tekevät yhä hyvää taloudellista tulosta Hubbardin fantasiat tosissaan ottaneiden ihmisten kustannuksella. Rikkaita ja kuuluisia kannattajia ovat näyttelijät Tom Cruise ja John Travolta.

Suomessa skientologit torjuttiin

Skientologit saivat Suomessakin julkisuutta 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, kun useat entiset jäsenet kertoivat menettäneensä rahansa järjestölle ja kokivat tulleensa huijatuiksi.

Skientologit takasivat toistensa lainoja ristiin, vaikka olivat maksukyvyttömiä. Kultin piirissä toimi peitefirmoja, esimerkiksi konsulttiyrityksiä, verkostomarkkinointia ja kyseenalaista rahankeräystoimintaa.

Opetusministeriö kieltäytyi myöntämästä skientologeille rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan statusta. Runsas negatiivinen julkisuus vaikutti siihen, etteivät skientologit saaneet Suomessa merkittävää jalansijaa, vaikka yritys oli kova.

Viranomaiset ja media hoitivat kuluttajanvalistustehtävänsä onnistuneesti.