Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Uusia löytöjä Kuolleenmeren luolista

 

Qumranin tekstilöydöt löydettiin 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulla. Kuva: Istockphoto

Kuudenkymmenen vuoden tauon jälkeen on tehty uusi Kuolleenmeren tekstilöytö.

Israelin museovirasto (Israel Antiquities Authority) on vuodesta 2017 alkaen tehnyt uusia tutkimusretkiä Juudean autiomaan luoliin. Aiemmat Qumranin teksteiksi kutsutut kirjakääröt ja fragmentit löydettiin 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulla. Niitä pidetään edelleen ylivoimaisesti tärkeimpinä, Raamatun maailmaan liittyvinä tekstilöytöinä.

Kaivajat ovat tarvinneet vuoristokiipeilijöiden välineitä päästäkseen luoliin, joissa tuskin kukaan on käynyt kahteentuhanteen vuoteen.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

Tiistaina 16.3. julkaistiin uusimmat kaivausretkikunnan tulokset. Arkeologiryhmä ja joukko vapaaehtoisia oli pitkään tutkinut kahta isoa luola-aluetta hyvin vaikeapääsyisessä maastossa Nahal Heverissä. Tämän kuivan joenuoman nimi tulee sanasta Hebron ja kyseinen wadi johtaa Hebronin lähistöltä Kuolleeseenmereen. Kaivajat ovat tarvinneet vuoristokiipeilijöiden välineitä päästäkseen luoliin, joissa tuskin kukaan on käynyt kahteentuhanteen vuoteen.

Luolia on käytetty pakopaikkana Bar Kochban kapinassa 130-luvulla jKr. Tuolta ajalta löytyi rahoja, keihään kärkiä ja sandaalien osia. Kaikkein arvokkaimmat löydöt olivat pienet tekstikatkelmat Vanhan testamentin profeettakirjoista. Kreikankieliset tekstit olivat Sakarja 8:16-17 ja Nahum 1:5-6. Jumalan nimi oli kirjoitettu hepreaksi. Kyseinen Sakarjan kohta alkaa suomeksi näin: ”Nämä teidän tulee pitää: Puhukaa totta toisillenne! Jakakaa oikeutta totuuden mukaan, niin että rauha vallitsee keskuudessanne.”

Retkikunta teki samalla kaksi muuta harvinaislaatuista löytöä. Eräässä luolassa oli lapsen luuranko, joka oli ollut käärittynä kankaan sisään. Se oli kuivassa ilmastossa luonnostaan muumioitunut, mutta vaatteet ja muu orgaaninen materiaali, jopa iho oli säilynyt. Lapsen iäksi arvioidaan 6-12 vuotta ja se on ollut luolassa noin 6000 vuotta.

Se on vanhin koskaan löydetty punottu kori.

Vielä vanhempi löytö oli suurikokoinen kori, jonka iäksi mitattiin 10 500 vuotta. Näin ollen se on vanhin koskaan löydetty punottu kori. Se on ollut lähes sadan litran vetoinen. Tämä varhaiselta neoliittiselta ajalta peräisin oleva kori sijoittuu siis aikakauteen, jolloin maanviljelys ja karjanhoito olivat ihmiskunnassa vasta orastamassa. Myös maailman vanhimpana kaupunkina pidetty Jeriko on rakennettu noihin aikoihin.