Uusia kirjoja reformaatiosta

 

Reformaation juhlavuonna vuonna julkaistaan paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.

Kirjat ja reformaatio kuuluvat yhteen.

Reformaation merkkivuosi näkyy uusina kirjoina. Se on luontevaa, koska Luther ja muut reformaattorit hyödynsivät kehittynyttä kirjapainotekniikkaa levittäessään ajatuksiaan. Reformaatio tuki kansankielisyyttä ja edisti lukutaitoa.

Kirkkomme Lähetys esittelee tietoonsa saamaansa merkkivuoteen liittyvää kirjallisuutta. Lisäksi aiheesta julkaistaan myös tieteellisiä tutkimuksia.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kirjapaja ja Lasten Keskus

Kirjassa Armon horisontit – Huomisen luterilaisuus luodaan katsaus reformaation historiaan ja avataan näkökulmia tämän päivän kysymyksiin, kuten ympäristöön, muihin uskontoihin ja sosiaaliseen mediaan.

Monet reformaattoreiden teemat eivät ole enää meidän kysymyksiämme. Toisaalta monet meidän kysymyksistämme eivät olleet tuttuja reformaattoreille, mutta reformaation perinne tarjoaa hedelmällisiä näkökulmia niihinkin.

Usean kirjoittajan artikkeleista koostuvaa kirjaa käytetään pappien synodaalikokousten materiaalina, mutta se on antoisaa luettavaa myös muille reformaatiosta kiinnostuneille.

Pertti Rajala avaa selkokielellä näkökulmia Lutheriin ja luterilaisuuteen kirjassaan Selkoa Lutherista. Kirjan kirjoittaminen selkokielellä on reformaatiota käytännössä. Kansankielisyys ja ymmärrettävyys olivat keskeisiä arvoja reformaattoreille. Selkokieli on monelle välttämättömyys ja vielä useammalle hyödyllistä.

Antti Siukosen ja Harri Heikkasen 10-vuotiaille suunnatussa kirjassa Auta armias! tämän päivän lapset Martti ja Iina tekevät aikamatkan 1500-luvun Wittenbergiin, jossa Mikael Agricola opiskelee Martti Lutherin johdolla. Seikkailun myötä lapset saavat kokemuksen siitä, mitä armo merkitsee.

Olli-Pekka Vainio esittelee kirjassaan Luther reformaattorin elämänvaiheet, ajattelun ja vaikutukset uusimpaan tutkimukseen tukeutuen.

Jaakko Kaartisen Armon alue ja muita tapoja toteuttaa reformaation merkkivuotta tarjoaa käytännön vinkkejä merkkivuoden viettoon ja reformaation käsittelyyn myöhemminkin.

Alkuvuodesta 2017 ilmestyy Kuopion piispan Jari Jolkkosen kirjoittama kirja 52 kysymystä reformaatiosta ja luterilaisuudesta. Kirja sopii vaikka jakokirjaksi seurakunnissa.

Reformaatiota Suomessa ja Mikael Agricolaa esittelee ensi vuonna ilmestyvä Tytti Issakaisen, Kaisa Häkkisen, Maisa Tonterin ja Pekka Rahkosen kuvakirja A sanoi Agricola. Kirjassa Agricola kertoo pojalleen elämästään ja työstään.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys julkaisee vuoden 2017 aikana kirjan, joka tarjoaa kokonaiskuvan Martti Lutherin elämänvaiheista ja opetuksista. Samana vuonna se julkaisee myös uuden suomennoksen Raamatun kirjojen esipuheista.

Perussanoma

Perussanomalta on tulossa kahdeksan kirjan sarja ”Uskonpuhdistuksen sanoma tänään”. Kirjojen teemat ja tekijät ovat seuraavat: Leif Erikson: Teesejä Raamatusta; Sammeli Juntunen: Teesejä Jumalasta; Aleksi Kuokkanen: Teesejä vanhurskauttamisesta; Anni Maria Laato: Teesejä kirkosta; Raimo Mäkelä: Teesejä laista ja evankeliumista; Simo Peura: Teesejä ehtoollisesta; Lauri Vartiainen: Teesejä uskontunnustuksesta; Juha Vähäsarja: Teesejä ristin teologiasta. Neljä kirjaa ilmestyy syksyllä 2016 ja neljä vuonna 2017.

Sley-Media

Reijo Arkkila on kirjoittanut tiiviin Luther-kirjan Kallis oppi-isä Martti Luther. Kirjassa käydään läpi Lutherin keskeiset elämänvaiheet, kirjoitukset ja ajatukset.

Tunnustuskirjat pähkinänkuoressa pitää sisällään luterilaisen tunnustuksen ydintekstejä: ekumeeniset uskontunnustukset, Augsburgin tunnustuksen sekä Martti Lutherin Vähäkatekismuksen.

Sirpa Laurilan ja Anna Polkutien Naulan kantaan! Luterilaista kristinoppia lapsille tarjoaa nimensä mukaisesti luterilaisuuden keskeisiä kohtia lapsille sovitettuna.

Tämän vuoden aikana ilmestyy vielä kaksi klassista tekstiä: Martti Lutherin Lyhyt evankeliumipostilla kielellisesti uudistettuna laitoksena sekä Seppo Suokunnaan lyhentämä Fredrik Gabriel Hedbergin Pyhän kasteen puolustus.

Lisäksi ilmestyy japanilaisen professorin Yoshikazu Tokuzenin kirjanen Lutherista.

Reformaation merkkivuosi näkyy myös vuoden 2017 Evankelisessa kalenterissa, jossa otetaan huomioon reformaation keskeiset päivämäärät.

Arktinen Banaani

Taru Hallikainen tarttuu armoon vuoden 2017 alussa ilmestyvässä kirjassaan Armon kintereillä. Kirja sisältää erilaisista taustoista tulevien ihmisten kokemuksia ja ajatuksia armosta.

Virsikirjan lisävihkot

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnissa otetaan käyttöön virsikirjan lisävihkot. Lisävihkoja on kaksi: toinen täydentää suomenkielistä ja toinen ruotsinkielistä virsikirjaa.

Virret olivat reformaatiolle tärkeitä ja lisävihkot heijastavat niiden kehitystä. Kehityksessä keskeinen rooli on ympäristöllä, jossa virsiä veisataan. Kulttuurinen moneus näkyy niin virsien tyyleissä, alkuperämaissa kuin

kielten määrässä: lisävihkoista löytyy kotimaisten suomen, ruotsin ja saamenkielten lisäksi yli kahtakymmentä eri kieltä.

Ensimmäiset lisävihkot ja lisävihkolliset virsikirjat ovat jo ilmestyneet. Lue aiheesta erillinen juttu tämän lehden Ajankohtaista-osiosta.

Timo-Matti Haapiainen

Artikkeli on aikaisemmin julkaistu Kirkkomme lähetys -lehdessä 2/2016.