Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Uskonnonvapauslaki testataan moniarvoisessa koulumaailmassa

 

KUVA: Wikimedia Commons

Jo kolmekymmentäviisi vuotta opettajan työtä tehnyt rehtori, FT Ulla Solasaari Mäntsälästä pitää nykyistä uskonnonvapauslakia toimivana ja sen henkeä hyvänä koulun uskonnonopetuksen kannalta. Hän ei ole kokenut suurta ideologista muutosta työssään vuosien aikana.

– Kristittyinä tottelemme lakia. Uskonnonvapauslaki antaa kristityille täydet mahdollisuudet toimia vakaumuksensa mukaan, Solasaari toteaa.

Perustuslaki takaa jokaiselle kansalaiselle oikeuden tunnustaa ja harjoittaa omaa uskontoaan sekä oikeuden kuulua uskonnolliseen yhdyskuntaan ja myös ilmaista vakaumuksensa. Lain mukaan jokaisella on myös oikeus olla uskomatta tai olla harjoittamatta mitään uskontoa.

– Laki ei rajoita mitenkään oikeuksiamme kristittyinä. Vapaa-ajattelijat ovat tiukkoja toiseen suuntaan, mutta siihen heillä on oikeus, Solasaari sanoo.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Jo kouluun ilmoittautuessa lasten vanhemmilta kysytään, mihin uskontokuntaan nämä ovat rekisteröityneet. Kirkosta eronneissakin on niitä, jotka haluavat lapsen osallistuvan uskonnonopetukseen. Lapselle tulee kuitenkin järjestää hänen oman uskontokuntansa opetusta.

Lain toimivuus edellyttää tiivistä yhteistyötä kodin ja koulun välillä. Solasaaren mukaan lapset ovat tottuneet koulun moniarvoiseen käytäntöön.

– Lapset ovat ennakkoluulottomia. Kun lähdemme kirkkoon, siitä ilmoitetaan etukäteen vanhemmille. Elämänkatsomustiedon oppilaille järjestetään silloin muuta toimintaa. Ei siinä ole mitään kummallista.

 Solasaari ei tuskaile tilanteita erialisten uskonnollisten tapeiden kanssa lainkaan, sillä asiat voidaan hänen mukaansa kyllä  järjestää.

Aamunavaukset jokainen opettaja pitää yleensä omassa luokassaan.

– Saamme pitää sellaisen avauksen kuin haluamme, mutta jos se sisältää jotain kristillistä, silloin on huolehdittava, että ne, jotka eivät saa siihen osallistua, tekevät silloin jotain muuta.

– Minusta jo kirkkoon kuuluminen on kannanotto enemmän kuin aiemmin. Vaikka vanhemmat eivät aktiivisesti osallistuisikaan kirkon toimintaan, monilla on kuitenkin toive siitä, että lapset saavat kristillisen kasvatuksen, Ulla Solasaari sanoo.