Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Urku- ja häämusiikin taitaja Marko Hakanpää on Vuoden Kanttori 2017

 

Kuva: Arjan Breukhoven

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt Vuoden Kanttoriksi 2017 Turun Mikaelin seurakunnan johtavan kanttorin Marko Hakanpään. Hakanpää vastaanotti palkintonsa Kirkon musiikkijuhlien avajaisten yhteydessä Helsingissä 19.5.2017.

Valinnan perusteluissa todetaan, että Marko Hakanpää on johtavia urkureita ja urkumusiikin edistäjiä Suomessa. Hän järjestää mm. perinteisen vappupäivän urkukonsertin sekä häämarssikonsertin virkapaikallaan Turun Mikaelin kirkossa. Molemmissa konserteissa on ollut viime vuosina paikalla satoja kuulijoita. Lisäksi Hakanpää julkaisee aktiivisesti Youtube-videoita sekä tunnetuista urkukappaleista että entuudestaan tuntemattomammista kappaleista. Hakanpään ylläpitämä Häämusiikki.info-sivusto pitää sisällään tietoa erilaisista mahdollisuuksista toteuttaa häämusiikkia. Tältä sivustolta hakevat tietoa ja nuotteja sekä seurakuntalaiset että ammattilaiset. Lisäksi Marko Hakanpää konsertoi urkurina ahkerasti eri puolilla Eurooppa.

Musiikin maisteri, kanttori Marko Hakanpää on syntynyt vuonna 1970. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehdosta pääaineenaan urkujensoitto vuonna 1996. Vuonna 1998 hän suoritti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Urkuosaamista miehellä on muutenkin. Erikoisalueenaan hän pitää urkujen rakennetta ja huoltoa, ja aikoinaan Hakanpää on toiminut Lahden Kansainvälisellä Urkuviikolla urkujenvirittäjänä useana kesänä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Marko Hakanpää soittaa mielellään perinteisessä mielessä ”kaunista” musiikkia. Lempisäveltäjää hengellisen musiikin saralta hän ei osaa nimetä.

– Maku on muuttunut vuosikymmenten aikana paljonkin ja muuttuu koko ajan, ja hyviä sävellyksiä tulee vastaan koko ajan. En juurikaan kuuntele musiikkia enkä seuraa television laulukilpailuja, joten olen ihan pihalla uusimmista virtauksista. Muutaman kerran olen vähän jopa hämmästynyt huomatessani että konserttiohjelmassani on ollut pelkästään elossa olevien säveltäjien musiikkia.

Virsistä Marko Hakanpää toteaa, että niitä on sekä hienoja että huonoja. Virsi 339 sykähdyttää Hakanpäätä aina, kun se lauletaan voimallisesti. Lempivirrekseen hän nostaa kuitenkin virren 471, jossa kiitetään kodista ja perheestä.

– Valitsin sen, koska perhe on tärkeä, Hakanpää perustelee.

Hakanpää mainitsee ammatillisiksi esikuvakseen urkujensoitossa Kalevi Kiviniemin ja jumalanpalvelussoitossa hollantilaisen Arjan Breukhovenin. Kanttorin työhön liittyvää esikuvaa Marko Hakanpää ei osaa nimetä, mutta arvelee saaneensa paljon vaikutteita kollegaltaan Eeva Paajaselta.

Rautateiden harrastaja

Suomen kirkkomusiikkielämän voitoksi kääntyi se, että Hakanpään nuoruuden toiveammatti, veturinkuljettaja, ei toteutunut siitä syystä, että uusia veturinkuljettajia ei koulutettu vuosien 1982 ja 2001 välillä lainkaan. Rautatiet isommassa ja pienoismuodossa ovat edelleen lähellä Hakanpään sydäntä ja hän harrastaakin niitä aktiivisesti.

Yksi Hakanpään harrastuksista on pitää kirjaa erinäisistä asioista. Työhönsä liittyen hän on pitänyt uranansa alusta lähtien listaa soittamistaan uruista. Hakanpää pitää myös kirjaa kaikista tilaisuuksista joissa hän soittaa urkuja: häät, hautajaiset, jumalanpalvelukset jne. Kaikista näistä tilaisuuksista on tilastoituina tilaisuuden paikka, aika, väkimäärä, papit, ohjelma sekä kaksi juoksevaa numeroa, joista näkee sen, monessako tilaisuudessa hän on ollut kuluvana vuonna ja koko uransa aikana.

Tunnustuksena ansioistaan Marko Hakanpäälle luovutettiin Urkurakentamo Veikko Virtasen lahjoittama Principal-urkupilli seinälaattaan kiinnitettynä sekä liiton ja Nordea-pankin rahalahja.